Την Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί μας, όπου και είχε συνάντη...
Την Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί μας, όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για τα τεκταινόμενα του Κυπριακού προβλήματος, αλλά και τη δημιουργία κοινής πολιτικής γραμμής, με την οποία θα πορευθεί η Κύπρος και η Ελλάδα στην επερχόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη.
Αρχικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού «για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την Κύπρο μέσα από την στενή επαφή που έχουμε, το ειλικρινές και το συνεχές ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν και όσα αφορούν την Κύπρο» και ευχαρίστησε «τόσο τον ίδιο προσωπικά, την κυβέρνησή του και γενικότερα την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας».
Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «εισερχόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων εν αναμονή και της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς».
Στη συνέχεια, δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, ότι είναι «αυτονόητο, υποχρέωση και ανάγκη, η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο και εσύ διατύπωσες ως την επιθυμία του κυπριακού λαού:
Την επανέvωση του νησιού, στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων του ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο».
Είναι πραγματικά απορίας άξιον, σε ποια επανένωση αναφέρθηκε τόσο ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργώντας ένα κλίμα «ψευδαισθήσεων» σε όσους συμμερίζονται τις απόψεις και τις αποφάσεις αυτές, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Οφείλουν να αντιμετωπίζουν το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων.
Επομένως, για να πραγματοποιηθεί η αληθινή Απελευθέρωση, θα πρέπει και ο τελευταίος πρόσφυγας να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες, και ο τελευταίος έποικος να εγκαταλείψει το νησί μας, να εξασφαλιστεί η τύχη όλων των αγνοουμένων, να απομακρυνθεί κάθε στρατιωτική δύναμη του κατακτητή από το νησί μας και να εξασφαλιστούν οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες του λαού.
Με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν επιτυγχάνεται καμία απελευθέρωση, αφού αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαία κρατική οντότητα σε συνιστών κρατίδιο, την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ξεχωριστό κρατίδιο, την αντιδημοκρατική εξισορρόπηση του αριθμού των Ελλήνων της Κύπρου με τους τουρκοκύπριους, την παραμονή των εποίκων, την απαγόρευση της επιστροφής του συνόλου των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και εν τέλει, τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας επί της Κύπρου,
Αντίθετα, με τέτοιου είδους «λύση», η Τουρκία καθίσταται κυρίαρχη στον βορρά και συγκυρίαρχη στον νότο.
Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, το μόνο που επιτυγχάνουμε με τη συμμετοχή μας, είναι την αναβάθμιση του ψευδοηγέτη σε ισότιμο συνομιλητή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνέχιση της αντιμετώπισης του Κυπριακού από την διεθνή κοινότητα ως δικοινοτικό πρόβλημα.
Εμείς, τονίζουμε για άλλη μια φορά την απαίτησή μας για άμεση και οριστική αποχώρηση της ΚΔ από οποιαδήποτε συνομιλία με ένα μη αναγνωρισμένο «κράτος».
Οι πολιτικοί μας ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσες αποφάσεις και να παρθούν στην πενταμερή διάσκεψη, ο Ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να είναι αυτός που θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την όποια λύση του παρουσιάσουν.
Όπως έπραξε λοιπόν το 2004 με το τρανταχτό «ΟΧΙ», έτσι και τώρα θα αντιδράσει σε κάθε κατάπτυστη «λύση» που θα στηρίζεται στη βάση της ΔΔΟ και η οποία θα επιφέρει την Τουρκοποίηση της Κύπρου.
Γραφείο Τύπου
.