Η Αστυνομία κατέσχεσε τα όπλα που είχε για δειγματισμό Να μείνει εκτός διαγωνισμού για το εθνικό τυφέκιο, λόγω περίεργων μεθοδεύσεων, κι...
Η Αστυνομία κατέσχεσε τα όπλα που είχε για δειγματισμό
Να μείνει εκτός διαγωνισμού για το εθνικό τυφέκιο, λόγω περίεργων μεθοδεύσεων, κινδυνεύει ένας Έλληνας οπλουργός που ετοίμασε τη δική του πρόταση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Αντί λοιπόν να υπάρχει μία επιβράβευση για τις προσπάθειες που γίνονται, φαίνεται πως το ελληνικό κράτος "σαμποτάρει" τις προτάσεις για εγχώρια ανάπτυξη τυφεκίων και όπλων.
Η «οδύσσεια» του Ιωάννη Αραπκουλέ στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας ξεκίνησε όταν «τόλμησε» να παρουσιάσει την πρότασή του μέσω της κρατικής τηλεόρασης, και συγκεκριμένα της ΕΡΤ-3, που ενδιαφέρθηκε για την προσπάθειά του να δώσει «ελληνικό άρωμα» σε ένα εξοπλιστικό
πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτός διαγωνισμού για το εθνικό τυφέκιο φαίνεται πως μένει τελικά Λαρισαίος οπλουργός,τα δείγματα - όπλα του οποίου κατασχέθηκαν «παραμονές» ενός προαναγγελθέντος διαγωνισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Όπως αναφέρει η καθημερινή εφημεριδα "Ελευθερία" της Λάρισας, τον περασμένο Οκτώβριο, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, μετέβησαν στη βιοτεχνία του 57χρονου Λαρισαίου και κατέσχεσαν τρία ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα (τυφέκια), τα οποία είχε κατασκευάσει ο οπλουργός προκειμένου να μετέχει στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, παρότι η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο με εισαγγελική απόφαση, από τις αρχές Νοεμβρίου, τα όπλα όχι μόνο δεν αποδόθηκαν ακόμη στον Λαρισαίο οπλουργό, αλλά με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν σε κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αν εντάσσονται στις προϋποθέσεις αδειοδότησης (τεχνικά χαρακτηριστικά κ.λπ.) για πολεμικά τυφέκια.
Έτσι, είτε για λόγους γραφειοκρατικούς, είτε για άγνωστους λόγους, το αποτέλεσμα είναι ο Λαρισαίος οπλουργός να μένει εκτός διαγωνισμού για το εθνικό τυφέκιο αφού δεν είχε στη διάθεσή του τα όπλα - δείγματα, συμμετέχοντας ωστόσο μόνο στο σκέλος που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος τυφεκίου.
Ο νομικός σύμβουλος του οπλουργού, κάνει λόγο για «λυσσαλέα πολεμική εκ μέρους αρμοδίων και αναρμοδίων φορέων» από την ώρα που ο Λαρισαίος κατέθεσε «επίσημη πρόταση στον Ελληνικό Στρατό για δειγματισμό των όπλων».
Τι έχει συμβεί
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λαρισαίος οπλουργός, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως εξαιρετικός στον κλάδο του, στις 26 Οκτωβρίου 2020 δέχθηκε έρευνα στη βιοτεχνία του από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας με αφορμή αίτηση που κατέθεσε για χορήγηση άδειας για την κατασκευή, συναρμολόγηση και επεξεργασία πυροβόλων όπλων στο εργαστήριό του στη Λάρισα και ειδικότερα για την κατασκευή τριών ειδών, ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων (τυφέκια) προκειμένου να μετέχει στον διαγωνισμό.
Στο πλαίσιο εκείνης της έρευνας, τα όπλα - δείγματα κατασχέθηκαν και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί σε κεντρική υπηρεσία της αστυνομίας προκειμένου να εξεταστούν εάν εντάσσονται στις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση κατασκευής πολεμικών όπλων.
Τα όπλα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στον Λαρισαίο οπλουργό αφού, όπως διευκρινίζει ο νομικός του σύμβουλος, από τις 5 Νοεμβρίου 2020 και «με απόφαση της Εισαγγελίας Λάρισας» η δικογραφία αρχειοθετήθηκε, καθώς δεν διαπιστώθηκαν «ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος» και παράλληλα διατάχθηκε η απόδοση των όπλων.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, ο 57χρονος οπλουργός, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 υπέβαλε την αίτηση στην ΕΛ.ΑΣ. για αδειοδότηση (σ.σ. έτσι προέκυψε και η έρευνα της Ασφάλειας), τηρώντας δηλαδή τις διαδικασίες προτού ξεκινήσει η μαζική παραγωγή ενώ τα τρία κατασχεθέντα όπλα είχαν κατασκευαστεί, τα δυο πρώτα στις 10/3/2017 και το τρίτο στις 14/5/20, ενώ δηλαδή η επιχείρηση του Λαρισαίου διέθετε άδεια λειτουργίας.
"Πόλεμος" στην εγχώρια παραγωγή
Όπως σημειώνει ο νομικός του σύμβουλος από την πλευρά του Λαρισαίου οπλουργού «προ ενός έτους περίπου έγινε επίσημη πρόταση στον Ελληνικό Στρατό για δειγματισμό των όπλων που είχαν κατασκευαστεί με βάση τους ισχύοντες νόμους, τις εγκυκλίους και τις σχετικές περί των όπλων διατάξεις.
Τα τρία όπλα δείγματα απευθύνονταν στον Ελληνικό Στρατό και την Αστυνομία δεδομένης της ημι-επίσημης εξαγγελίας αντικατάστασης των ήδη πεπαλαιωμένων τυφεκίων τύπου G3A3 και A4.
Παράλληλα, υπεβλήθη εκδήλωση ενδιαφέροντος ως προς την ανάληψη και του εκσυγχρονισμού του ήδη υπάρχοντος τυφεκίου, τόσο όσον αφορά τη χρήση του στην Ελλάδα ως απόθεμα όσο και την πιθανότητα εξαγωγής μέρους του ήδη υπάρχοντος αποθέματος στο εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν το εξής: Από τη στιγμή που υπεβλήθη το αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα, εκδηλώθηκε λυσσαλέα πολεμική εκ μέρους των αρμοδίων και αναρμοδίων φορέων και ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη μέσω τηλεδιάσκεψης μόνο των εξαρτημάτων που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος τυφεκίου G3A3/A4 και όχι των νέων τυφεκίων με το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού μονάδος τυφεκίου τύπου G3A3/A4 ανά τεμάχιο» με «λίαν οικονομικά συμφέρουσα πρόταση» και μάλιστα ο εκσυγχρονισμός θα γινόταν «με κινητό συνεργείο, χωρίς την ανάγκη μετακίνησης των τυφεκίων εκτός στρατιωτικών μονάδων».
Σημειώνεται επίσης ότι τα πολεμικά τυφέκια που ως δείγματα προτάθηκαν από τον Λαρισαίο οπλουργό για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό «είναι δύο βελτιωμένα ομοιότυπα του αμερικανικού τυφεκίου κατά το υπόδειγμα ΝΑΤΟ τύπου Μ4 και Μ16 σε διαμέτρημα 5.56 mm, με απόλυτα σύγχρονη τεχνολογικά μορφή και λειτουργία και κόστος 1.500 ευρώ ανά τεμάχιο.
Την ίδια στιγμή πρότεινε και υπόδειγμα τυφεκίου με γεμιστήρα πιστολιού προς χρήση της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών σωμάτων ασφαλείας σε κοινό διαμέτρημα 9Χ19 mm..».
Ο νομικός σύμβουλος κατέληξε στο εξής ερώτημα:
«Είναι άραγε αυτή η επίσημη πολιτική του Ελληνικού κράτους;
Να στοχεύει δηλαδή στην ανάθεση ενός τόσο σημαντικού εθνικού έργου μόνο σε ξένα συμφέροντα και όχι σε φορείς εντόπιων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που αποτελούν αποτέλεσμα συνεχούς έρευνας και δοκιμών, πλέον των είκοσι ετών και που είναι έτοιμοι να ενταχθούν άμεσα σε οποιαδήποτε επίσημη κατασκευαστική δομή και δραστηριότητα προς όφελος της χώρας μας...».