GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Περί Νίκου Κοτζιά: Αφού μας είπε «Να μην είμαστε μοναχοφάηδες»!

Φανούλα Αργυρού Ξεκινώ συνυπογράφοντας όσα ανάρτησε στο Facebook στις 30/10/2020 (την επομένη της συνέντευξης του κ. Νίκου Κοτζιά στο ΡΙ...



Φανούλα Αργυρού

Ξεκινώ συνυπογράφοντας όσα ανάρτησε στο Facebook στις 30/10/2020 (την επομένη της συνέντευξης του κ. Νίκου Κοτζιά στο ΡΙΚ) ο αγαπητός καθηγητής, Γιώργος Κέντας:

«Άκουσα με προσοχή τον κ. Κοτζιά.
Σεβαστές όλες οι αφηγήσεις των γεγονότων της εποχής.
Όποιος θέλει να προσφέρει καλή υπηρεσία θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα το πρακτικό της συνάντησης της 7ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντάνα.
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μέσα υπήρχαν 6 πρακτικογράφοι. Παλαιότερα μάθαμε ότι η συνάντηση είναι ηχογραφημένη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μοιράσει αποσπάσματα σε διάφορους.
Έως ότου δεν δίνεται το πρακτικό της συνάντησης στη δημοσιότητα, προσωπικά ακούω όλες τις αφηγήσεις ως παραμύθια.
Και από εκείνους με τους οποίους θέλω να συμφωνήσω.
Την ιστορία την άκουσα από τότε από Έλληνες, Τούρκους, Άγγλους και ανθρώπους του ΟΗΕ. 
Δεν με πείθει κανένας χωρίς τα πρακτικά.
Στην ουσία, κερδίζει τις εντυπώσεις εκείνος που έχει τον πιο δυνατό μηχανισμό προπαγάνδας.
Άσχετα τι λέμε μεταξύ μας, οι τρίτοι πιστεύουν την εκδοχή των Τούρκων και των Άγγλων μέχρι στιγμής. 
Σε κάθε συνάντηση και συνέδριο αυτά ακούμε.
Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να "αντικρούω" επιχειρήματα από "πατριωτικό καθήκον".

Διότι απλά πιστεύω μόνο στην αλήθεια και επιχειρηματολογώ μόνο στη βάση γεγονότων, όχι μύθων και αφηγήσεων».

Πάνω σε αυτή τη λογική γράφω το κείμενο αυτό.
Βάση γεγονότων.

Συνοπτικά ο κ. Νίκος Κοτζιάς μας είπε:

Αγαπά την Κύπρο, υπάρχουν τα πρακτικά, ο Kissinger το 1976 είπε να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και γιατί δεν το δεχθήκαμε, ο Τσαβούσογλου έβγαλε ψεύτη τον ΓΓ για τη Συνθήκη Εγγυήσεων, ο Σερ Alan Duncan τα ανέτρεψε υπέρ των Τούρκων, ένας Κύπριος Ευρωβουλευτής (μαζί με Κύπριο πολιτικό) ζήτησε από τον Τσίπρα να τον παύσει από ΥΠΕΞ.

Το μόνο που δεν γνωρίζαμε ίσως να ήταν η αναφορά στον Ευρωβουλευτή.

Σχετική απάντηση από τον τέως ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Τάκη Χατζηγεωργίου υπάρχει στον Πολίτη στις 30/11/2020.

Η συνέντευξη Νίκου Κοτζιά στον Αντρέα Κημήτρη στο ΡΙΚ, 29/10/2020


Τα πρακτικά γιόκ!

Πού υπάρχουν τα περιβόητα πρακτικά να τα διαβάσουμε; Πότε δόθηκαν στην δημοσιότητα;

Από ποίους; Ποτέ! Οι έξι πρακτικογράφοι για ποίους πρακτικογραφούσαν; Το ελληνικό ΥΠΕΞ, γιατί δεν τα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του εδώ και τρία χρόνια, εφόσον ο ίδιος τα έχει; Ας τα δώσει επιτέλους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί «μοίρασε  αποσπάσματα σε διάφορους» και όχι ολόκληρο το κείμενο τους στο λαό;  Να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα είτε του ΥΠΕΞ είτε του Προεδρικού. Άρα μέχρι στιγμής, πρακτικά γιόκ!

Σημ. Τα πρακτικά και όλα τα σχετικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων αποτελούν ιδιοκτησία του κράτους. Δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε κατά το δοκούν, είτε για βιβλία είτε για αποσπασματική διανομή κατά προτίμηση.  Με διαφάνεια να δημοσιοποιηθούν για γνώση του λαού. Όμως εφόσον έχουν ήδη διανεμηθεί αποσπασματικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα χρησιμοποιεί ο πρώην Υπ. Εξωτερικών κ. Κοτζιάς,  το οποιοδήποτε απόρρητό τους έχει παραβιαστεί. Οφείλουν αμφότερα τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να τα δημοσιοποιήσουν. Από τους έξι πρακτικογράφους σίγουρα ένας τουλάχιστον αντιπροσώπευε τον ΟΗΕ, άλλος οπωσδήποτε τους Βρετανούς, και άλλος τους Τούρκους… Να αναμένουμε να μας τα δώσουν αυτοί;

Ο Μ. Τσαβούσογλου

Τίποτα το  αποκαλυπτικό μετά από τρία χρόνια. Όσα ανέφερε για τον Τούρκο ΥπΕξ, Μ. Τσαβούσογλου κτλ τα έγραψε  η εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο από δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στην Κύπρο την Δευτέρα 12/07/2017, στην οποία ανέπτυξε το ιστορικό της Διάσκεψης.

«Ελευθερία» 13/07/2017, σελ. 10:

«…Στις 6 Ιουλίου παρουσίασε (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ειδικότερα για τα θέματα που άπτονται της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων κα τουρκικών εγγυήσεων και αντικατάστασής τους από ένα νέο σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας το οποίο θα επέτρεπε την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος… Ταυτόχρονα εισηγήθηκε επίσης και έναν αξιόπιστο μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης. Πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης:

Στις διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα με τα μέρη, η τουρκική πλευρά άφησε να νοηθεί πως θα επεδείκνυε ευελιξία στα πλαίσια των παραμέτρων που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά τα επεμβατικά δικαιώματα αλλά και την κατάργηση των Εγγυήσεων.  Στην μακρά διαβούλευση που επακολούθησε κατά τη διάρκεια του δείπνου και κατ΄αντίθεση με τις εντυπώσεις που η τουρκική πλευρά δημιούργησε στον ΓΓ ο κ. Τσαβούσογλου ηρνείτο πεισματικά να αποκαλύψει τις τουρκικές θέσεις ισχυριζόμενος ότι είναι γνωστές στον ΓΓ.

Ταυτόχρονα, απαιτούσε την εκ των προτέρων ικανοποίηση των τουρκοκυπριακών θέσεων στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού… Προ του διαφαινόμενου αδιεξόδου, ο ΓΓ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα σύντομο ανακοινωθέν, που θα κατέγραφε γενικά αποδεκτές θέσεις στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων… Στις επανειλημμένες δικές του (Αναστασιάδη) ερωτήσεις αλλά και του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, αν οι πρόνοιες του τερματισμού του επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων θα ίσχυαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης, ο κ. Τσαβούσογλου, αποφεύγοντας τις υπεκφυγές, αποκάλυψε πως η θέση της Τουρκίας παρέμενε αμετάβλητη.  Σύστημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και το επεμβατικό δικαίωμα και στις δύο συνιστώσες πολιτείες, θα πρέπει να διατηρηθούν με ρήτρα αναθεώρησης σε δεκαπέντε χρόνια, ενώ στο θέμα των στρατευμάτων η απόλυτη θέση της Τουρκίας ήταν πως ο όποιος αριθμός συμφωνηθεί θα παραμείνει μονίμως στην Κύπρο».

«Ο ΓΓ πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, προς αποφυγή όξυνσης μιας περαιτέρω κρίσης ανέλαβε το βάρος των ευθυνών, δηλώνοντας πως υπό τις εξελίξεις, διαφαίνεται ότι στο θέμα του τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος, οι όλες εισηγήσεις του καθ΄όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων βασίζονταν σε εσφαλμένη αντίληψη που είχε σχηματίσει κατά τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών…»

Και έτσι ναυάγησε η διαπραγμάτευση.

Sir Alan Duncan

Στην ανάρτηση του στο Facebook που δημοσιεύθηκε στο Sigmalive 21/10/2020 ο κ. Κοτζιάς προ-αγγέλλοντας την συνέντευξή του στο ΡΙΚ έγραψε ότι «…Θα αναγκαστώ, λοιπόν, να πω δημόσια, τρία χρόνια μετά, το τι συνέβη το βράδυ που οδηγήθηκαν εξαιτίας του Βρετανού ΑΝΥΠΕΞ και του Τούρκου ΥΠΕΞ οι συνομιλίες σε αδιέξοδο…». Δεν χρειαζόταν να μπει στο κόπο μέσω ΡΙΚ, τα γνωρίζαμε από τον Αναστασιάδη, αλλά βέβαια υπάρχει το βιβλίο του…

Εκείνο που ίσως αναμέναμε ήταν να μας πει συγκεκριμένα τι ακριβώς είπε ο Βρετανός ΑΝΥΠΕΞ Σερ Άλαν Ντάνκαν (και όχι «Ντούκαν»).  Περί αυτού τίποτα,  εκτός ότι ο  τελευταίος υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις.

Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν παρευρέθηκε στο Κράν Μοντάνα με 30μελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους πλέον υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις, τα ονόματα των οποίων εξασφάλισα από το Φόρειν ΄Οφις και τα έχω (στο βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019) μέσω του Freedom of Information Act.

«Ελευθερία» 20/07/2017 κύριο άρθρο «Ο Sir Alan Duncan  και εμείς»:

«Ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Sir Alan Duncan συμπεριφέρεται στο Κυπριακό ως… συνήγορος της Τουρκίας. Στο Κραν Μοντάνα, σε αντίθεση με τη θέση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και του Βρετανού εκπροσώπου στη διάσκεψη, Τζόναθαν Άλεν, ο Σερ Άλαν την κρίσιμη στιγμή τάχθηκε υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί…»

Σημ. Σχέδιο για εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είχε εκπονήσει το Φόρειν ΄Οφις μέσω του - για τρείς φορές-  Βρετανού Ύπ. Αρμοστή  στην Λευκωσία  Matthew Kidd. Έγραψα στην «Σημερινή» στις 06/04/2018 «Αντίο, εξοχότατε Matthew Kidd…» και σημείωσα:

«Η υποστήριξη που ο Sir Alan Duncan πρόσφερε στην Τουρκία στην κρίσιμη στιγμή στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, που κατέληξε σε ναυάγιο, τασσόμενος υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί, ήταν προμελετημένα υποστηρικτική. Ήταν βάσει βρετανικών σχεδίων του Φόρεϊν Όφις για μερική εσαεί παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη «λύση». Πιο συγκεκριμένα, χρονολογούνται αυτά τα σχέδια από το 1983 και εισηγητής τους δεν ήταν άλλος από τον αποχωρούντα για 3η φορά από την Κύπρο Εξοχότατο Matthew Kidd. (Βλέπε «Σημερινή», 7.12.2016, Φ.Α)…»

Δρ. Henry Kissinger

O κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε ένα βιβλίο υπουργού του Κ. Καραμανλή είπε ότι ο Henry Kissinger το 1976 πρώτος μίλησε για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων σε ομιλία του στον ΟΗΕ. Ναι,  μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22/09/1975 και στις 30/09/1976. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις έκανε εισηγήσεις, δεν κατέθεσε Αμερικανό Σχέδιο!  Η εισήγησή του ήταν προσαρμοσμένη στην συνεννόηση που είχε με τον James Callaghan (Βρετ. ΥΠΕΞ) στην τηλεφωνική τους επικοινωνία  στις 14ης Αυγούστου 1974 και μετά.  Η εισήγησή του διαμορφωμένη βάση της βρετανικής πολιτικής αποτελούμενη από  5 παραγράφους είχε σταλεί στο Φόρειν ΄Οφις,  το οποίο και προέβη σε κάποιες διορθώσεις. Οι 4 παράγραφοι αναφέρονταν στην βρετανο-τουρκική διζωνική διαίρεση και η 5η όντως έλεγε:

«The parties will agree to negotiate the withdrawal of foreign military forces other than those under the authority of international agreements”. «Τα μέρη θα συμφωνήσουν να διαπραγματευθούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων εκτός εκείνων που βρίσκονται με διεθνείς συμφωνίες». Σχετικό βρετανικό έγγραφο ημερ. 17/09/1976. Βλέπε βιβλίο γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019 στο οποίο δημοσίευσα το έγγραφο και το παραθέτω. Καμία, ονομαστική αναφορά σε «τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».

Θα συμφωνήσουν να διαπραγματευθούν! Συμφωνούν  να διαπραγματεύονται μέχρι την Δευτέρα Παρουσία!

Το έγγραφο με τις 5 παραγράφους - Πρόταση Kissinger  - αφού πέρασε από το Φόρειν ΄Οφις για διορθώσεις.  Αυτό ήταν το τελευταίο «final revise» από τους Βρετανούς.

Η συνέντευξη Κοτζιά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν αναμιγνύεται σε τίποτα άλλο εκτός από το θέμα των Εγγυήσεων. Μα, ξέχασε τι δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  21/01/2017 και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ;  («Foreign Minister Nikos Kotzias' interview with the DPA News Agency», Saturday, 21 January 2017)

«Μα, τι λέει ο Ν. Κοτζιάς; Νέα Συνθήκη;», σημείωνε στη Σημερινή, 18/02/2017 ο Σ. Ιακωβίδης:

«Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν ότι συνεργάζονται στενά και συμφωνούν. Θα ανέμενε κανείς ότι θα ενημέρωναν κι εμάς τους ιθαγενείς πού συμφωνούν και τι προωθούν προς συμφωνία στο Κυπριακό. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ξένα Μέσα. Ιδού: Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (21.1.2017), ο Έλληνας ΥπΕξ, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε:

«We are drawing up a treaty for a federal Cyprus. Both ethnic groups will have equal rights. The Turkish Cypriots will have their federal state or canton or whatever else you'd like to call it. They will be on their own and they will be able to manage their security, as they will have their own police. To this end, a federal police force will be created and will be comprised of 50% Turkish Cypriots and 50% Greek Cypriots. Beyond the federal police, there will be an international police force that will step in case that the federal police force proves inadequate». JOURNALIST: And the Turkish Cypriots? How can they feel secure? N. KOTZIAS: The Turkish Cypriots will have full political equality. They will have a right to a veto on all of the important issues. And the High Court will be made up of four judges from each ethnic group. This is much greater equality than is usual in federal states». Νέα Συνθήκη; Και βέτο σε όλα τα θέματα; Πώς στην ευχή θα λειτουργήσει μια πιθανή συμφωνία;»

Μας αγαπά, είπε ο κ. Νίκος Κοτζιάς - αλλά τον Απρίλιο του 2019 μας σύστησε… να μην είμαστε «μοναχοφάηδες».  Απάντηση από τον κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή 01/04/2019 στη Σημερινή με τίτλο «Οι Αυτόχειρες "Μοναχοφάηδες"».

Ρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς (στο 1.28’ της συνέντευξης) αν στο Ελληνικό ΥΠΕΞ όταν ήταν ο ίδιος υπουργός έκαναν σχέδια για λύση του Κυπριακού. Απάντησε αρνητικά. Όταν όμως,  δεν ήταν υπουργός,  είχε ασχοληθεί με "σχέδια" για λύση του Κυπριακού.

Διαβάστε:

Τι θα πείτε, κ. Κοτζιά, για τη ΔΔΟ; (Σημερινή 06/03/2017, Φανούλας Αργυρού)

Το έθνος των Κυπριλλίδων και η Βαβυλωνία του Κοτζιά (Σημερινή, 31/01/2015,  Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη)

Ν. Κοτζιάς: Εντεκα-ζωνική και μοντέλο Βρυξελλών ή δυο κρατών (Σημερινή, 01/02/2015, Νικόλα Κωνσταντινίδη)

Aπό την εξασφάλιση του ΝΑΙ στο πώς να ξεπεραστεί το ΟΧΙ (Σημερινή. 05/02/2015 Φανούλας Αργυρού)

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/11/2/peri-nikou-kotzia-aphou-mas-eipe-na-men-eimaste-monakhophaedes/