Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ο οποίος χρηματοδότησε το Αζερμπαϊτζάν για να αγοράσει τουρκικά όπλα (μόνο τον Σεπτέμβριο έδωσε 105 εκατ. δο...
Ermeniler, #Dadivank'ta Azerbaycan'a terkedilecek yüzlerce yıllık kiliseleriyle vedalaşıyor...
— Recep Maraşlı (@RecepMarasl) November 13, 2020
Soru: Bu insanlar neden Azerbaycan yönetimi altında yaşamak istemiyorlar?
Toprakları zorla alabiliyorsunuz ama insanların gönüllerini zorla alamıyorsunuz... İşte bütün mesele. pic.twitter.com/R274XHxJeN
Ο ΤΑΡ, αγωγός μήκους 878 περίπου χιλιομέτρων, εξασφαλίζει τεράστια κεφάλαια στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του σε 20 δισ. κυβικά μέτρα από τα 10 δισ. που είναι τώρα.
Οι Αζέροι εισπράττουν και εν συνεχεία χρηματοδοτούν την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Πριν λίγο ο Αζέρος Μουράντ Χεϊντάρωφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΡ, δήλωσε ότι:
«Ο ΤΑΡ εξασφαλίζει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης από μία ακόμη πηγή και στηρίζει τους στόχους της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας και την επίτευξη βιώσιμου, ασφαλούς και διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια».
Ο αγωγός ΤΑΡ διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στη στεριά στην Ιταλία.
Αποτελείται από 55.000 σωληναγωγούς, συνολικού βάρους 520.000 τόνων, που τοποθετήθηκαν σε μέγιστο υψόμετρο 2.100 μ. στα βουνά της Αλβανίας ως μέγιστο βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα.
Για την κατασκευή του εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 3.9 δισ. ευρώ.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).