Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της στη ...
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της στη Μεσόγειο, φλερτάροντας με ένα θερμό επεισόδιο.
Η στάση του Μ. Μαξίμου μέχρι στιγμής είναι απαράδεκτη, με τους Έλληνες να παρακολουθούν ''παγωμένοι'' τις τουρκικές κινήσεις.
Πρόκληση με το ''Κανούνι''
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα φαίνεται πως δυναμιτίζει το κλίμα, με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.
Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.
Τα ξημερώματα το «Κανουνί», το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» έπλεε νότια του Καστελλόριζου και αυτή την ώρα κατευθύνεται στο στενό μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.
Η σύνθεση των πλοίων
Οι Τούρκοι διατηρούν γύρω από το Ορούτς Ρέις μια φρεγάτα και τέσσερες μικρότερες κορβέτες.
Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry.
Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, 40 περίπου ετών.
Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες.
Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK ή ADA οι οποίες εναλλάσσονται.
Οι ADA είναι καινούργιες και δεν τις βλέπουμε συχνά. Βλέπουμε τις BURAK που είναι μισού αιώνα, με μηδαμινές δυνατότητες, καθώς κάνουν επίδειξη σημαίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε σε ανοιχτή θάλασσα, καθώς είναι παλιά σκάφη και με υποτυπώδη οπλισμό που δεν έχουν καν δυνατότητα αυτοάμυνας.
Ουσιαστικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Ορούτς Ρέις από τη νηοψία.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις των τουρκικών πλοίων
H θέση του Oruc Reis
Η θέση του ''Kanuni''