Η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο. Γ...
Η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο ο σύννομος βίος στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο.
Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».
Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Μιχαλολιάκος
Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε μέσω του συνηγόρου του οΝίκος Μιχαλολιάκος.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....
Έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε.
Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε...» είπε ο εκ των συνηγόρων του Δημήτρης Παπαδέλης σημειώνοντας ότι :
«Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ.
Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη.
«Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός.
Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα.
Βοήθησε κόσμο.
Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε.
Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε:
«Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε.
Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».
Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου έκλεισε λέγοντας πως : «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο.
Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού.
Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους.
Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής.
Για ποιό λόγο γίνανε;
Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».
Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι δικηγόροι των πρώην βουλευτών
Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου ζήτησε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη.
Όπως υποστήριξε πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης λόγω του ότι υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, καθώς και αυτό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Γιώργος Γερμενής ζητεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012.
«Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.
Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό.
Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.
Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Κατά την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.
Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλιας Κασιδιάρης.
«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο.
Λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας άλλος.
Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, αν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τετοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Επίσης ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και καταδικασμένος πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του εντολέα του υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης.
Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας:
"Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή.
Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα.
Καταδίκασε την πολιτική βία.
Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα...".
Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα.
Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.
Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου "δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ' έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες".
Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.
Η διαδικασία
Μετά τη αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, ακολουθεί δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.
Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.
Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν σε συλλήψεις αμέσως μετά την ανάγνωση των ποινών και εφόσον αυτές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Οι ποινές που προβλέπονται
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα, αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη βρίσκονται πλέον οι ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη.
Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.
Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη.
Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.
enikos.gr