Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγ...
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην προσφυγική Νίκαια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του 1993 έχει καθιερωθεί την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού να εορτάζονται οι Ιερομάρτυρες και μάρτυρες που μαρτύρησαν κατά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αθανάσιο Λειβαδιά, τον Εφημέριο π. Αναστάσιο Παππά και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την σε Διάκονο χειροτονία του Μοναχού Σεραφείμ.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στα μαρτύρια που υπέστησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή οι Έλληνες στα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τονίζοντας πως «η ιστορική μνήμη επιβάλλει να μην λησμονούνται, όχι για να εξάπτονται τα πάθη και να τροφοδοτούνται εκδικητικές τάσεις, αλλά για να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα βάσανα των προγόνων τους».
«Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οικήτορες εκεί από τα προχριστιανικά χρόνια, απόγονοι των μεγάλων Ιώνων Φιλοσόφων και των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, ήσαν αδιαφιλονίκητοι ιδιοκτήτες της γης τους και είχαν απαράγραπτα δικαιώματα.
Οι τραχείς δυνάστες δυσκολεύονταν να εννοήσουν κανόνες δικαίου, αδυναμία που επιβιώνει μέχρι και σήμερα, ενώ φθονούσαν το φιλοπρόοδο πνεύμα των Ελλήνων και δεν ανέχονταν τα ποικίλα κατορθώματά τους» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.
«Με υπόδειξη Γερμανών στρατιωτικών συμβούλων, άρχισαν το 1914 οι διωγμοί των Ποντίων και των Ελλήνων των Παραλίων.
Η τραγωδία κορυφώθηκε το 1922, με μισό εκατομμύριο νεκρούς και τριπλάσιους πρόσφυγες αδελφούς.
«Ιερό Σφάγιο» ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, που αρνήθηκε να διασωθεί, όπως είχε πράξει εκατό χρόνια πριν, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'.
Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην αγιοκατάταξη των αγίων Μαρτύρων Ιεραρχών Χρυσοστόμου Σμύρνης, Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των λοιπών Κληρικών και λαικών, θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ορίζοντας τη μνήμη τους την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού» - πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
«Τιμώντας τη μνήμη τους, αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου διατήρησαν τη φλόγα της πίστης, τα ελληνικά ήθη και έθιμα και υπήρξαν φορείς πολιτισμού, τον οποίο μετέφεραν στον εθνικό κορμό, ποτίζοντας τα βασιλικά τους με τα δάκρυά τους.
Σήμερα καμαρώνουμε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να κρατάνε περήφανα τα λάβαρα των Συλλόγων τους.
Οι Νεομάρτυρες Κληρικοί και λαϊκοί θανατώθηκαν, αλλά δεν χάθηκαν.
Έγιναν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού» - συμπλήρωσε ο κ. Αλέξιος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Εφέτος στην πικρή εκείνη ανάμνηση προστίθεται ένας ακόμη ψυχικός πόνος.
Ο Ασιάτης δυνάστης, κηλιδώνοντας ακόμη και την ιστορία του λαού του, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Γνώριζε πως εκεί χτυπά η καρδιά μας, η καρδιά των Ορθοδόξων, των Πανελλήνων, όλου του χριστιανικού και πολιτισμένου κόσμου και ενήργησε προκλητικά, προσβάλλοντας όλο τον κόσμο.
Παράλληλα δεν παύει να επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, αγνοώντας και θέλοντας να καταργήσει την ειρηνική συνθήκη της Λωζάνης του 1923, που προσδιορίζει τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, με την υπογραφή και της ίδιας της Τουρκίας και άλλων συμμάχων, που τώρα μας καλούν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να διαπραγματευτούμε.
Να διαπραγματευτούμε τι;!!!
Και μιλούν οι γείτονές μας για γαλάζια πατρίδα.
Το άκρον άωτον της μισαλλοδοξίας!!!».
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Προσευχόμαστε τούτες τις δύσκολες ώρες ο Κύριος να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας, που προασπίζονται στον Έβρο και το Αιγαίο τα ιερά και τα όσια.
Εύχομαι ο Πανάγιος Θεός με το φως της αληθείας Του να χαρίσει σε όλους υπομονή και ελπίδα, αλλά και να δώσει την επιπόθητη λύση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα που ταλανίζεται από τη θανατηφόρα πανδημία».
Επίσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά που εισήχθησαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συγχαρητήρια στους αγωνιστές γονείς τους.
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος στην ομιλία του προς τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο του ευχήθηκε οι Άγιοι Μάρτυρες τους οποίους τιμά σήμερα η Εκκλησία να τον ενισχύουν στην πορεία της ζωής του.
Τέλος να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, νέοι από τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών με παραδοσιακές σχολές, μέλοι μικρασιατικών σωματείων και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας, ενώ τους ύμνους απέδωσε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.
Πύρινος λόγος του Μητροπολίτη Νικαίας: «Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και να διαπραγματευτούμε τι;;» https://t.co/iI9Yq6FYCB— epilekta.com (@epilekta) September 14, 2020
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"