Επιστολή προς τον ΟΗΕ απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφορικά με τις παράλογες...
Επιστολή προς τον ΟΗΕ απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφορικά με τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επιστολή είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία καθώς είχε αποσταλεί 20 Ιουλίου 2020, ανήμερα της επετείου του Αττίλα.
Στην επιστολή απορρίπτονται τα τουρκικά επιχειρήματα για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι διατυπωμένη με τρόπο που διαφέρει από τις προηγούμενες επιστολές
Ακολουθεί μετάφραση επιστολή
Η Κύπρος απορρίπτει συνολικά τον παράλογο ισχυρισμό ότι όλες οι γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα, τα φερόμενα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ξεπερνούν σαφώς τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου καθώς και άλλων παράκτιων κρατών στην περιοχή.
Πρόκειται για μια σαφή περίπτωση σφετερισμού και μονομερών προσπαθειών, κατά οποιασδήποτε έννοιας νομιμότητας, σε κατάλληλες θαλάσσιες περιοχές όπου η Τουρκία δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου.
Οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και τα δικαιώματά της σε αυτές δεν είναι γενικά και ούτε υπάρχουν σ’ ένα κενό.
Ούτε μπορεί να υπάρξει, ούτε να ισχυριστεί, εάν τα όριά τους καθορίζονται αυθαίρετα σε βάρος των θαλάσσιων περιοχών και των δικαιωμάτων άλλων κρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Καθώς η κυρίαρχη ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδη δόγματα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, το διεθνές δίκαιο δεν θα μπορούσε παρά να υπαγορεύει ότι όλα τα κράτη έχουν τα ίδια δικαιώματα και σε κανένα κράτος δεν παρέχεται προνομιακή μεταχείριση λόγω του μεγέθους και της δύναμής του.
Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την ιμπεριαλιστική της πεποίθηση ότι τα δικαιώματά της αντικαθιστούν τα δικαιώματα όλων των άλλων και ότι το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραμορφωθεί και να προσαρμοστεί για να ταιριάζει στα δικά της συμφέροντα.
Όσον αφορά την Κύπρο, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να ενεργεί σαν να μην υπάρχει το νησί και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιπροσωπεύει το νησί στο σύνολό του.
Η γεωγραφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου ώστε να ταιριάζει με τα γεωπολιτικά σχέδια μιας χώρας, ούτε μπορεί ένα κράτος να επινοήσει τα όρια των θαλάσσιων περιοχών του, με βάση το συμφέρον και την αυθαίρετη έννοια που αποδίδει στους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Η συνεχής επανάληψη των νομικών ψευδών, που οφείλεται σε αυτό που η Τουρκία επιθυμούσε να είναι οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δεν αλλάζει αυτό που αυτοί οι κανόνες, ή η σχετική νομολογία, ορίζουν πραγματικά.
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ή απόφαση που να μειώνει, πόσο μάλλον αγνοεί, τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες και δεν υπάρχει νομική βάση που να υποστηρίζει θέση ότι το μέγεθος μιας χώρας ή / και της ακτογραμμής της αποδυναμώνει τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.
Η διεθνής κοινότητα ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά τη διεθνή νομιμότητα μετά τη χρήση βίας από την Τουρκία εναντίον της Κύπρου, την 46η επέτειο της οποίας παρατηρούμε σήμερα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό υποκείμενο του διεθνούς δικαίου στο νησί, έχει κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί της Κύπρου και όλα τα δικαιώματα που είναι σημαντικά για την κυριαρχία αυτή.
Η νομική αρχή του, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, η μόνη νόμιμη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί, εκτείνεται σε ολόκληρο το νησί της Κύπρου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει όλα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της και τόσο του ipso facto όσο και του ipso jure κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της θαλάσσιες περιοχές πέρα από τα όρια του κυρίαρχου χώρου της.
Το ότι η Τουρκία, η επιτιθέμενη και κατέχουσα δύναμη, αναγνωρίζει την Κύπρο απλώς δεν είναι σχετικό, ούτε θα μπορούσε να έχει κάποια σύνδεση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή μας.
Τα μόνα σχετικά γεγονότα εδώ είναι ότι η Κύπρος έχει τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παράκτια κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου είναι εξίσου δεσμευτικές για την Τουρκία, ανεξάρτητα από τη μη προσχώρησή της στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η δήλωση ετοιμότητας για εξεύρεση λύσεων με όλους σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, εκτός από την Κύπρο, είναι απλώς μια δημόσια επιβεβαίωση της έλλειψης προθυμίας της Τουρκίας να εφαρμόσει τη πιο θεμελιώδη πτυχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Όσον αφορά το «μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, η θέση της Κύπρου έχει έγινε σαφές στο προηγούμενη επικοινωνία.
Σε αντίθεση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, το Μνημόνιο αυτό καθαυτό δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μια έγκυρη διεθνής συμφωνία και ακόμη λιγότερο θα μπορούσε να είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα ή να επηρεάσει τα δικαιώματα οποιασδήποτε τρίτης χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 41 και 74 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευτεί στον ιστότοπο του τμήματος υποθέσεων Ωκεανού και του δικαίου της θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου του Δικαίου της Θάλασσας.
Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ προς Πρόεδρο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ https://t.co/GYTvItuxMz— epilekta.com (@epilekta) July 30, 2020
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"