GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι ΗΠΑ «κόβουν» το ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα και οι Έλληνες εφοπλιστές

Τέσσερα τάνκερ πλέουν προς τη Βενεζουέλα, μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμέ...



Τέσσερα τάνκερ πλέουν προς τη Βενεζουέλα, μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες τόσο στο Ιράν όσο και στη νοτιοαμερικανική χώρα.
Οι Αμερικανοί προειδοποιούν με βαριές κυρώσεις εφοπλιστές και πλοιοκτήτες και με κατάσχεση πλοίων και φορτίων.

Πώς ξέμεινε η Βενεζουέλα από καύσιμα

Η Βενεζουέλα είναι πετρελαιοπαραγωγός, για την ακρίβεια έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Βρίσκεται όμως με μεγάλες ελλείψεις καυσίμων επειδή πολλά διυλιστήριά της έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω ατυχημάτων και διακοπών ρεύματος.

Το δίκτυο διυλιστηρίων της Βενεζουέλας λειτουργεί φέτος περίπου στο 10% των ικανοτήτων του, που κανονικά ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναγκάζοντας της χώρα να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου.

Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις πηγές και τον τύπο των καυσίμων που μπορεί να λάβει.

Ο ρόλος του Ιράν

Οι Αμερικανοί ανησυχούν βαθιά για τον ολοένα και πιο επιθετικό ρόλο που διεκδικεί το Ιράν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αποστολή πετρελαίου στη Βενεζουέλα εκλαμβάνεται ως μια ευθεία επιθετική ενέργεια, που αψηφά την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών και απειλεί την ασφάλεια του δυτικού κόσμου.

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, ο Αμερικανός δικαστής, Τζέιμς Μπόασμπεργκ, εξέδωσε την Πέμπτη εντολή ώστε να κατασχεθούν τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ιρανικά βαρέλια που μεταφέρονται από τέσσερα τάνκερ με προορισμό τη Βενεζουέλα.

Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τη Washington Post, είναι τα «Bella», «Bering», «Pandi» και «Luna».

Το φορτίο τους εκτιμάται στα περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενδέχεται να μπορεί να αξιωθεί η απώλεια του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καυσίμων και ίσως εξουσιοδοτηθεί η Ακτοφυλακή για να τα κατασχέσει.

Πρώτη φορά τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα τον Μάιο

Στόχος είναι να εμποδιστούν μελλοντικές μεταφορές καυσίμων στη Βενεζουέλα μιας και ήδη πέντε τάνκερ έφτασαν και ξεφόρτωσαν ιρανικό πετρέλαιο, τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα πλοία είχαν στρατιωτική συνοδεία αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξετάζουν το πώς θα απαντήσουν στις μεταφορές ιρανικών καυσίμων στη Βενεζουέλα με τάνκερ, παραβιάζοντας -επί της ουσίας- τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και στις δύο χώρες.

Επιχείριση των Φρουρών της Επανάστασης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να κατασχέσει τα τέσσερα δεξαμενόπλοια με το ιρανικό πετρέλαιο, διότι θεωρεί πως η όλη επιχείριση «συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», δηλαδή των πραιτοριανών του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης, που χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, που εξέδωσε το ένταλμα «σύλληψης» των πλοίων, αναφέρει ότι επιχειρηματίας Μαχμούντ Μαντανιπούρ από το Ιράν, που φέρεται να ενεργεί εκ μέρους της Mobin International Ltd, μιας εταιρείας που συνδέεται με τραπεζικούς λογαριασμούς των Φρουρών της Επανάστασης, φέρεται να κανόνισε την παράδοση του φορτίου στη Βενεζουέλα μέσω ενός δικτύου το οποίο έχει δημιουργηθεί για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Στην αγωγή που κατέθεσε ο εισαγγελέας αναφέρεται ότι, η παραπάνω διαδικασία βοήθησε τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθότι πρόκειται για δίκτυο εταιρειών-«βιτρινών» των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Washington Post παραθέτει και ένα γραπτό μήνυμα μεταξύ του Μαχμούντ Μαντανιπούρ και ενός «συνεργάτη» του σε αυτή την επιχείριση, όπου σημειώνονται δυσκολίες στο ταξίδι των λιβεριανής σημαίας τάνκερ «Bella» και «Bering», αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν τους Έλληνες πλοιοκτήτες με πιθανές κυρώσεις.

«Ο πλοιοκτήτης δεν θέλει να πάει εξαιτίας της αμερικανικής απειλής, αλλά (εμείς) θέλουμε να πάει, και συμφωνήσαμε ακόμη και να αγοράσουμε το πλοίο», όπως παραθέτουν το μήνυμα οι Αμερικανοί εισαγγελείς και το αναδημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα.

Που βρίσκονται τα τέσσερα πλοία

Σύμφωνα με το Associated Press, το «Bella» πλέει κοντά στις Φιλιππίνες.

Το «Pandi» φαίνεται να απενεργοποίησε το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης στις 29 Ιουνίου, αφού παρέμεινε δύο εβδομάδες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα άλλα δύο οι τελευταίες φορές που εντοπίστηκαν, μέσα στον Μάιο, ήταν το «Bering» κοντά στην Ελλάδα και το «Luna» μεταξύ Ομάν και Ιράν.

Πομπέο: Κυρώσεις στους καπετάνιους

Πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις στους κυβερνήτες των πέντε πετρελαιοφόρων που τον περασμένο Μάιο-αρχές Ιουνίου έκαναν παραδόσεις ιρανικού πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Ενημερώνοντας τους συντάκτες, ο Πομπέο πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γουαϊδό.

Εκτός μαύρης λίστας Έλληνες εφοπλιστές

Μια σειρά από ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες αφαιρέθηκαν από τη λίστα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, λόγω της απόφασής τους να διακόψουν σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρει κυρώσεις, που σχετίζονται με τη Βενεζουέλα, από τέσσερις επιχειρήσεις και τέσσερα πλοία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ανακαλούνται και μπαίνουν στο αρχείο οι κυρώσεις που αφορούν τις: Delos Voyager Shipping Ltd, Romina Maritime Co Inc και αφαιρεί από τη λίστα τις: Adamant Maritime Trust Company Complex, Sanibel Shiptrade Company, και τα τάνκερ, Voyager I, Delos Voyager, Seahero και Euroforce.

Την καλή είδηση ανήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στο Twitter:

«Πολύ καλά νέα. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δέσμευσης των Ελλήνων εφοπλιστών να διακόψουν τους δεσμούς με το παράνομο καθεστώς Μαδούρο, αυτές οι εταιρείες και τα σκάφη τους καταργήθηκαν από τη λίστα κυρώσεων OFAC: Romina Maritime, Adamant Maritime, Delos Voyager Shipping, Sanibel Shiptrade», έγραψε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στη χώρα μας και παρέθεσε και το λινκ του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών [ΕΔΩ].


Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τα τέσσερα τάνκερ:


tribune.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"