Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την υπερψήφιση του πορίσμ...
Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την υπερψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής Επιτροπής.
Ειδικότερα, 177 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «ναι» στην παραπομπή του για το σύνολο των αδικημάτων που κατηγορείται, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία και 3 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.
Η ψηφοφορία ήταν μυστική και αφορούσε κάθε μία από τις 8 καταγγελλόμενες πράξεις χωριστά, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται αρχικά να συνεδριάσει το δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να εκδώσει το βούλευμά του για το αν τελικά θα παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και πώς θα εξελιχθεί δικαστικά η υπόθεση.
Τα αδικήματα
Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177
Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.
Από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι
Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.
Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"