Σχέδιο αξιοποίησης του χώρου όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τα πάντα στον έφηβο Αλέξανδρο. Αναξιοποίητος παραμένει ο αρχαιολογικό...
Σχέδιο αξιοποίησης του χώρου όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τα πάντα στον έφηβο Αλέξανδρο.
Αναξιοποίητος παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος στη Νάουσα όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε φιλοσοφία, μαθηματικά και ηθική στον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο Δήμαρχος της περιοχής ετοιμάζει νέο σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του χώρου.
Μάλιστα, προτείνει οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να ορκίζονται στον συγκεκριμένο χώρο.
Ενενήντα τρία χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, βρίσκεται η Σχολή Αριστοτέλους.
Για την ακρίβεια, τα απομεινάρια της Σχολής που λειτουργούσε στην αρχαία Μίεζα, στην τοποθεσία Ισβόρια, όπου ήταν το «Ιερό των Νυμφών».
Εκεί πήγε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης όταν ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β' του ζήτησε να διδάξει τον γιο του, Αλέξανδρο.
Ο Αριστοτέλης συμφώνησε και πήγε στους πρόποδες του Βερμίου.
Από το 343 π.Χ. έως το 340 π.Χ. δίδαξε τα πάντα στον έφηβο Αλέξανδρο, που μετέπειτα έμεινε στην αιωνιότητα και στην παγκόσμια ιστορία ως ο Μέγας Αλέξανδρος.
Αρχικά, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τους μοναδικούς μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και αργότερα τη Σχολή του Αριστοτέλη στο «Ιερό των Νυμφών».
Ο χώρος βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας και είναι επισκέψιμος για το κοινό με ελεύθερη πρόσβαση.
Ο επισκέπτης θα δει τον χώρο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έμαθε από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη φιλοσοφία, τέχνες και μαθηματικά.
Ο δήμαρχος της Νάουσας, Νικόλαος Καρανικόλας, μιλώντας στο Sputnik επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε ο αρχαιολογικός χώρος και δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε η Σχολή που αναμφίβολα, όπως λέει, είναι ένας χώρος «διεθνούς εμβέλειας».
«Η περιοχή είναι πλούσια σε ευρήματα.
Είναι η Σχολή του Αριστοτέλη, το θέατρο της Μίεζας, οι τάφοι των Λεκαδίων κ.α.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χώρος που σώζεται και με μια δωρεά της οικογένειας Λαναρά έχει γίνει ένας επισκέψιμος χώρος με αμφιθέατρο, ένα πολιτιστικό κέντρο.
Όμως, κατά την άποψή μου, δεν έχει αναδειχθεί ο χώρος» τονίζει ο κ. Καρανικόλας.
Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο χώρος έχει τεράστια σημασία γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί έμαθε φιλοσοφία και ηθική από τον Αριστοτέλη και όταν κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο «άφησε τον κάθε λαό και περιοχή να λειτουργεί με τα συστήματα που βρήκε (για ποαράδειγμα νομικά), χωρίς να επιβάλλει αλλαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή και εκτός από μεμονωμένους τουρίστες του εξωτερικού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον χώρο επισκέπτονται μερικά σχολεία.
Ο Δήμος Νάουσας σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής και της Σχολής του Αριστοτέλη.
Ο κ. Καρανικόλας εκτιμά ότι ο χώρος πρέπει να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες, ενώ ο τόπος πρέπει να συνδεθεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Έκανα πρόταση σε κάποια τμήματα του ΑΠΘ να γίνονται οι ορκωμοσίες τους στη Σχολή του Αριστοτέλη.
Είμαστε κοντά, δεν είναι μεγάλη η απόσταση και θα μπορούν οι φοιτητές να ξεκινούν την σταδιοδρομία τους από εκεί που ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος» λέει ο κ. Καρανικόλας.
Μάλιστα, προτείνει στον ίδιο χώρο να μπορούν να διοργανώνονται ημέρες καριέρας όπου μεγάλες εταιρίες θα συναντούν τους απόφοιτους των σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
«Για παράδειγμα, αν ορκίζονται οι Πολιτικοί Μηχανικοί θα μπορούν να έρχονται τεχνικές εταιρείες να συναντώνται, να έρχονται κοντά.
Αυτά που κάνουν όλα τα πανεπιστήμια» καταλήγει ο Δήμαρχος Νάουσας.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"