GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ελληνες εξωτερικού: Δημοσιεύτηκε η απόφαση Θεοδωρικάκου για τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους...



Δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όσων Ελλήνων εκλογέων διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επιθυμούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, περιγράφει αναλυτικά απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Σημειώνεται ότι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση της εγγραφής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Όπως επισημαίνουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σχετική διαδικασία προβλέπεται από τον ν. 4648/19 για την διευκόλυνση των ομογενών εκλογέων να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, που εγκρίθηκε από τη Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον αριθμό ρεκόρ των 288 ψήφων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού, εκτός από το να είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, είναι, τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει στην Ελλάδα συνολικά δύο έτη και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η διαπίστωση της διετούς παραμονής γίνεται με βεβαιώσεις φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) ή εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου αφορά την εγγραφή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που αναμένεται να λειτουργήσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών εντός του καλοκαιριού.
Η εφαρμογή θα είναι διασυνδεδεμένη, μεταξύ άλλων, με τα αρχεία των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και Εθνικής 'Αμυνας, προκειμένου να αντλούνται αυτόματα οι σχετικές βεβαιώσεις, εφόσον φυσικά συναινεί ο εκλογέας, ο οποίος με αυτό τον τρόπο δεν θα μπαίνει στον κόπο της αναζήτησης και προσκόμισής τους.

Με άλλη κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αναμένεται να καθορίζεται εναλλακτικά η διαδικασία υποβολής αίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στις αρμόδιες προξενικές αρχές.
Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί ως χρήστης με τους κωδικούς που διαθέτει στο taxisnet.
Εξυπακούεται ότι όποιος δεν διαθέτει προσωπικό ΑΦΜ και αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και άρα να προχωρήσει στην εγγραφή.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Κατά τη διαδικασία της εγγραφής, ο εκλογέας συμπληρώνει ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του, η εφαρμογή αποστέλλει ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιτυχή εγγραφή του στο σύστημα.
Μετά την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει αίτηση εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού.

Αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε να συμπληρωθούν αυτόματα τα βασικά του στοιχεία στην αίτηση.
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογέα στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να του επιτραπεί η υποβολή της αίτησης.
Ακολούθως, καταχωρεί τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του και τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, επιλέγει τη χώρα και την πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό.
Η χώρα και η πόλη επιλέγονται από λίστες χωρών και πόλεων στις οποίες εδρεύει ελληνική διπλωματική αρχή.

Σε ειδικό τμήμα της αίτησης αναρτώνται από τον εκλογέα τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη διετή παραμονή του στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη. 
Ειδικότερα, ο εκλογέας επιλέγει τον δημόσιο φορέα έκδοσης του εγγράφου (ενδεικτικά στρατολογικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας και ασφαλιστικούς φορείς), συμπληρώνει τα στοιχεία που απαιτούνται και επισυνάπτει ηλεκτρονικό αντίγραφο του δικαιολογητικού.

Εναλλακτικά, ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει την κατηγορία του δικαιολογητικού, να συμπληρώσει τα στοιχεία που ζητούνται και να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του δικαιολογητικού αυτού ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου.

Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αυτόματα από την εφαρμογή αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης.

Μόλις η αίτηση υποβληθεί από τον εκλογέα, αρχίζει η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησής της, από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. 
Κατά τον έλεγχο αυτό εξετάζονται η πληρότητα των αναγραφόμενων στοιχείων και σε περίπτωση ελλείψεων, επικοινωνεί με κάθε πρόσφορο μέσο με τον αιτούντα και γίνεται η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών.

Ο αιτών ενημερώνεται άμεσα για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησής του.
Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ ετών και τίθεται σχετική ένδειξη στον βασικό εκλογικό κατάλογο.
Η ενημέρωση του ειδικού εκλογικού καταλόγου ψηφοφόρων εξωτερικού και η σήμανση του βασικού εκλογικού καταλόγου, γίνεται κατά την επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου ή ενώπιον της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




Πηγή: iefimerida.gr