Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την απέλαση όλων των μεταναστών εκτός από τους Σύριους πρόσφυγες στις αρχές του ...
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την απέλαση όλων των μεταναστών εκτός από τους Σύριους πρόσφυγες στις αρχές του μήνα.
Ωστόσο, το Πακιστάν αντιστέκεται στην προσπάθεια.
Το μικρό, φτωχό έθνος των Βαλκανίων φιλοξενεί περίπου 10.000 μετανάστες στα κέντρα υποδοχής του, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένουν την ευκαιρία να διασχίσουν τα κροατικά σύνορα και να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε η Φωνή της Ευρώπης, ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας, Φαχρουντίν Ραντόνσιτς, διέταξε να καταρτιστεί ένας κατάλογος παράνομων μεταναστών προς απέλαση, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έχει γίνει «χώρος στάθμευσης μεταναστών για την Ευρώπη»,.
Η Βοσνία είπε ότι θεωρεί όλους τους μη πρόσφυγες μετανάστες απλώς «οικονομικούς μετανάστες» και ως εκ τούτου δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο, ειδικά επειδή οι μετανάστες προέρχονται από έθνη που είναι οικονομικά καλύτερα από τη Βοσνία.
Τώρα, ο Ράντονσιτς κατηγορεί την πακιστανική πρεσβεία ότι αρνείται να συνεργαστεί με τα μέτρα απέλασης αρνούμενη να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των μεταναστών, σύμφωνα με έκθεση της Balkan Insight.
Το Υπουργείο Ασφαλείας πιστεύει ότι περισσότεροι από 3.000 από τους μετανάστες που φιλοξενούν είναι Πακιστανοί πολίτες.
Αλλά δεν μπορούν να κινήσουν διαδικασίες εναντίον τους έως ότου επαληθευτούν οι ταυτότητές τους.
Η πακιστανική πρεσβεία στη Βοσνία απάντησε στην κατηγορία του Ραντόνσιτς ισχυριζόμενος ότι ο Πρέσβης Μωάμεθ Χαλίντ Ράο είχε ήδη συναντηθεί με τον Ραντόνσιτς τον Ιανουάριο για να συζητήσει το θέμα.
Ωστόσο, το Υπουργείο Ασφαλείας το διέψευσε, λέγοντας ότι η συνάντηση του Ιανουαρίου είχε να κάνει μόνο με τη διευθέτηση της μεταφοράς ενός νεκρού Πακιστανού πολίτη στη χώρα και όχι με το ζήτημα των παράνομων μεταναστών.
Το Υπουργείο κατηγόρησε τον Πακιστανό πρεσβευτή για «ανεύθυνη συμπεριφορά», λέγοντας ότι αυτό «εγείρει περαιτέρω το ζήτημα της εμπιστοσύνης του κοινού στο έργο του και τη διαμονή του στη Βοσνία».
Ο Ράντονιτς είπε ότι οι Πακιστανοί αρνούνται να επαληθεύσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις φωτογραφίες των μεταναστών που έχουν σταλεί από το Υπουργείο του στην πρεσβεία.
Έχει απειλήσει να κηρύξει τον πρέσβη ¨ανεπιθύμητο πρόσωπο¨ εκτός εάν συνεργαστεί.
Ο Ράντονιτς είπε ότι παρά την αντίσταση των Πακιστανών, το υπουργείο του εντόπισε δύο τρομοκράτες μεταξύ των μεταναστών, ταιριάζοντας τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με αυτά που βρέθηκαν σε όπλα σε μια τρίτη χώρα.
Ως πιθανή λύση, το Υπουργείο Ασφαλείας πρότεινε έναν νέο νόμο που θα καθιστούσε υποχρεωτικό για τους μετανάστες που αρνούνται να παράσχουν την κατάλληλη ταυτοποίηση να κρατούνται υπό αστυνομική κράτηση και απαγορεύεται να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής έως ότου επαληθευτεί η ταυτότητά τους.
Voiceofeurope.com
30/4/2020
Σχ. : Ως και η Βοσνία δείχνει πως έχει μεγαλύτερα κότσια από την Ελλάδα σε αυτό το θέμα !
FacebookTwitterEmailΜοιραστείτε
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"