GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αλλάζει άποψη η Κυβέρνηση: Προαιρετικές οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ, απαραίτητες στα ΜΜΜ – Έρχονται ''τσουχτερά'' πρόστιμα!

Νέες αλλαγές Σε σημερινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες δεν θ...



Νέες αλλαγές

Σε σημερινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ.
“Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της.
Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες”, είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως, σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι.
“Οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους δεν θα υπάρχει υποχρέωση του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε”.

Απαραίτητες οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ξεκαθάρισε πως οι μάσκες θα είναι απαραίτητες για τους επιβάτες σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως σημείωσε, θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ενώ τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την αστυνομία, με την οποία όπως είπε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία και την οποία ευχαρίστησε για τη βοήθεια της.
“Δεν μπορούμε να βάλουμε σε κάθε λεωφορείο και σε κάθε συρμό ένα αστυνομικό, να επιβάλλει ποινές. Αυτό που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός”.

“Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι να επιβάλλουμε.
Το ζήτημα είναι η πρόληψη.
Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και να σκεφτεί και το διπλανό του”, τόνισε ο κ. 

Καραμανλής.

Και συνέχισε αναφερόμενος στο επιπλέον προσωπικό 300 ατόμων:
“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να προλάβουμε αντί να θεραπεύσουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης του πλήθους πριν ανέβουν στους συρμούς και τα οχήματα.
Για αυτό το λόγο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν την ευθύνη για τις επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς και επιπλέον προσωπικό, που θα προσεγγίζει τα 300 άτομα, θα βρίσκονται σε 45 σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού – Φιξ, σε μεγάλους σταθμούς και θα βοηθάνε τους επιβάτες έτσι ώστε να ανεβαίνουν με ασφάλεια στο μετρό, στα λεωφορεία και στα τραμ.
Διότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η δημόσια υγεία”.

Τα ταξί και το όριο ατόμων στα ΙΧ 

Στην επισήμανση πως το όριο ατόμων ανά ΙΧ αυτοκίνητο δεν λαμβάνει υπόψη, για παράδειγμα τις πολύτεκνες οικογένειες, ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι λογικά θα υπάρξει ανοχή όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά, ενώ όσον αφορά στα ταξί, σημείωσε πως όταν συνοδεύει κανείς ενήλικο άτομο που πηγαίνει σε γιατρό ή παιδί, δεν υπάρχει πρόβλημα. 
Ανέφερε ότι κατανοεί τους οδηγούς ταξί, όμως προέχει η Δημόσια Υγεία.

Εμβόλιμα δρομολόγια

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα μπουν εμβόλιμα δρομολόγια στο μετρό και στα λεωφορεία, με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς δεν μπορούν να βγουν πάνω από 1.100 οχήματα στο δρόμο, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε συρμούς. 
“Παρόλα αυτά, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε τη Δευτέρα να κυλήσουν όλα ομαλά”, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι όσοι είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους για τις 55 ημέρες που κράτησαν οι περιορισμοί, καθώς θα έχουν πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας από 1η Ιουνίου, ενώ θα υπάρχει επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.
Σημείωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε αυτή την απόφαση για να ευχαριστήσει στους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να τους παροτρύνει να συνεχίσουν να προμηθεύονται κάρτες απεριόριστων διαδρομών, αλλά και για να τονωθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ.

Τα νέα πρόστιμα 

Τα νέα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής στους χώρους εργασίας περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το διοικητικό πρόστιμο ξεκινάει από 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, “προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προβλέπεται στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,
β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,
γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,
δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000).
Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών εξειδικεύονται τα πρόστιμα αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων και προβλέπεται η εφαρμοστέα διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια”.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"