Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής...
Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε οργανισμούς όπως η UNICEF, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και πως θα συνεχίσουν την ανθρωπιστική προσφορά, παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες στο εσωτερικό τους λόγω της πανδημίας.
Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ, είχαν προσφέρει στον ΠΟΥ 400 εκ. δολάρια το 2019, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή, ενώ η Κίνα είχε προσφέρει 44 εκ. δολάρια.
Η αμερικανική πλευρά τονίζει αυτή τη συμβολή της, δεδομένου ότι ο ΠΟΥ συντονίζει την παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και έχει αποστολές σε 149 χώρες.
Το 2019 οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 700 εκ. δολάρια στη UNICEF (ενώ η Κίνα 16 εκ. δολάρια), η οποία ήταν ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς που προσέφεραν βοήθεια στον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδίδοντας αναπνευστικές μάσκες και προστατευτικές στολές για το ιατρικό προσωπικό στη Βουχάν.
Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 1,7 δισεκ. δολάρια στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ η Κίνα 1,9 εκ. δολάρια, καθώς και 8 δισεκ. στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), δηλαδή το 42% του προϋπολογισμού του και τέσσερις φορές περισσότερα από κάθε άλλο δωρητή, ενώ η Κίνα 30 εκ. δολάρια.
Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Το Πεκίνο βέβαια από την πλευρά του έχει προβάλλει ιδιαίτερα επικοινωνιακά το γεγονός ότι έχει αποστείλει ιατρικό υλικό σε πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες.
Και οι ΗΠΑ έχουν προμηθευτεί υγειονομικό προστατευτικό υλικό από την Κίνα και με αφορμή αυτό ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι στο μέλλον θα πρέπει να επανεξετασθούν ορισμένα ζητήματα, όπως η διαφοροποίηση της διεθνούς παραγωγής και τροφοδοσίας.
Καθώς, όπως είπε, πολλοί πλέον ανησυχούν για την εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή, αφού ακόμη και αμερικανικές εταιρείες παράγουν στην Κίνα.
Εκτίμησε δε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση της διεθνούς αλυσίδας τροφοδοσίας και παραγωγής.
Σημείωσε επίσης ότι τώρα προτεραιότητα είναι να νικηθεί ο κορωνοϊός, αλλά όταν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο, θα πρέπει να συζητηθεί ποια λάθη έγιναν όσον αφορά στη διαφάνεια της πληροφορίας με αποτέλεσμα ο ιός από τη Βουχάν να φτάσει σε όλο τον κόσμο και να μετατραπεί σε διεθνή κρίση.
Αναφορικά με τις αναλύσεις πως οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια ηγεσία τις χαρακτήρισε υπερβολικές, σημειώνοντας ότι πρόσφατα άλλωστε είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακκελαροπούλου πως «είμαστε μαζί σε αυτό» και ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με όλους τους συμμάχους τους, ιδίως τους συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
www.tribune.gr
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"