GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

''Απασφάλισε'' ο φιλότουρκος Μπορίσοφ: ''Τα Σκόπια να μιλάνε όποια γλώσσα θέλουν''

Για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων μίλησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «TV Sitel», μεταξύ...


Για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων μίλησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «TV Sitel», μεταξύ άλλων ο Μπορίσοφ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των εργασιών των Κοινών Επιτροπών των δύο χωρών, προκειμένου να βρεθεί κοινό τόπος για τα βιβλία της ιστορίας και τα ιστορικά πρόσωπα.
«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ιστορία και τα ιστορικά της πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στη «μακεδονική γλώσσα», επιμένοντας ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει ως επίσημη γλώσσα των Σκοπίων αυτή που αναφέρεται στο Σύνταγμα της.
«Κανείς δεν σας απαγορεύει να μιλάτε, όποια γλώσσα θέλετε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων θα καταστήσει εφικτή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι η δημιουργία Επιτροπών Ιστορίας που ασχολούνται με τα αμφιλεγόμενα ιστορικά ζητήματα» υπενθύμισε ο Μπορίσοφ.
«Όλα είναι στα χέρια των Σκοπίων» κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.


Από την πλευρά του, ο τεχνικός διαπραγματευτής της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόγιαν Μάριτς, ξεκαθάρισε πως «το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια, δεν περιλαμβάνει όρους».

Ο Μάριτς ανέφερε ότι το έγγραφο της Βουλγαρίας υποβλήθηκε μετά την έγκριση των συμπερασμάτων, είναι μονομερής και δεν έχει νομική επίπτωση στην απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε το ζήτημα της οικοδόμησης μόνιμης φιλίας με τη Βουλγαρία και όλους τους άλλους γείτονες, αλλά δεν σημαίνει αυτόματο αποκλεισμό και παύση των διαπραγματεύσεων πριν ακόμη ξεκινήσουν» δήλωσε ο Σκοπιανός διαπραγματευτής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία κατάφεραν να λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των χωρών – μελών της Ε.Ε.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"