Για την προθυμία ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και για τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει - και θα υπ...
Για την προθυμία ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και για τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει - και θα υπογράψει - τον αγωγό EastMed, διαβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν την Τρίτη στη Ρώμη και συζήτησαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής, μεταξύ αυτών και το Λιβυκό και την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα.
Ο 30χρονος Ιταλός υπουργός Εξωτερικών «πιάστηκε» επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα να κάνει «νερά» και να φλερτάρει σφόδρα με την Άγκυρα.
Αυτή του η «εξωτερική πολιτική» έγινε στόχος ισχυρών επικρίσεων όχι μόνο από τον ελληνικό αλλά και τον ιταλικό και γερμανικό Τύπο.
Προφανώς και δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς εμπιστοσύνη στον κ. Ντι Μάιο, ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, που ακολούθησε μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, δεσμεύει την Ιταλία.
Η Ιταλία είναι μια συγγενική χώρα με την Ελλάδα, Έλληνες και Ιταλοί δεν μοιραζόμαστε μόνο κοινή ιστορία αλλά και κοινή καταγωγή.
Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν ο κ. Ντι Μάιο παιδεύτηκε με τη σκέψη το προηγούμενο διάστημα να αποσκιρτήσει προς ανατολάς, δελεασμένος από τα ταξίματα Πούτιν – Ερντογάν, νομίζουμε ότι θα ήμασταν όλοι πρόθυμοι να το ξεχάσουμε, αρκεί η κυβέρνησή του να σταματήσει το διπρόσωπο παιχνίδι.
Η ιταλική ανακοίνωση
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα μετανάστευσης, την κρίση της Λιβύης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά ζητήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:
«Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος των οποίων θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για δίκαιες και δομικές λύσεις, κατάλληλες για την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των ροών που μπορεί να προκύψουν από την αστάθεια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση.
»Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με πραγματική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής.
»Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
»Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Ομοίως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
»Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους.
»Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Memorandum που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019).
»Μόνο μέσω μίας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή».
Δήλωση Νίκου Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά και την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον κ. Λουίτζι Ντι Μάιο.
»Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο.
»Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σαράτζ.
»Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη.
»Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης.
»Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
»Συζητήσαμε επίσης για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας.
»Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία.
»Επιβεβαιώσαμε την πολύ στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαία μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες.
»Με τον ομόλογό μου συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη, όσο και γενικά την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"