Τεταμένη είναι η κατάσταση στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική κλιμάκωση της έντασ...
Τεταμένη είναι η κατάσταση στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική κλιμάκωση της έντασης, με την Άγκυρα να απειλεί τη Δαμασκό και τη Μόσχα να αποδίδει την ανάφλεξη της έντασης στην Τουρκία.
Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε γι αυτή την κατάσταση ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ δύσκολη καμπή με επικίνδυνη κλιμάκωση και σοβαρότατο κίνδυνο γενίκευσης των εχθροπραξιών σε ένα πλαίσιο συροτουρκικού πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο συριακός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις τον Ιανουάριο στην Ιντλίμπ, η οποία εξακολουθεί να είναι μερικώς υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, μεταξύ αυτών και τρομοκρατών του Αλ Νούσρα.
Από την άλλη η Τουρκία κατηγόρησε τη Συρία για επιθέσεις σε παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ που προκάλεσαν το θάνατο Τούρκων στρατιωτών.
Ο Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές κατά της Συρίας αναφέροντας ότι «θα υπάρξει και συνέχεια.
Θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα» ενώ ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις του στην Εθνοσυνέλευση.
Με φόντο τις ενισχύσεις των στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από πλευράς καθεστώτος Άσαντ, όσο και από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου συροτουρκικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύμφωνα με τον ειδικό η έννοια ενός γενικευμένου πολέμου φέρει το στοιχείο ότι οι επίθεση δεν θα αφορά μόνο στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας αλλά ενδέχεται ο Ερντογάν να επεκτείνει την εισβολή και σε άλλες περιοχές των τουρκοσυριακών συνόρων.
Ο διεθνολόγος εκτιμά ότι μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για απειλές από πλευράς Ερντογάν και δεν έχει πρόθεση για εισβολή σε άλλες περιοχές, αφού το ζητούμενο είναι να διατηρήσει τον έλεγχο στην Ιντλίμπ.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον ειδικό, στηρίζει πλήρως τον Άσαντ και επιδιώκει την πλήρη ανακατάληψη της Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς.
Σε αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις του Κρεμλίνου, οι οποίες μπορεί να μην έχουν επιθετικό χαρακτήρα αλλά στην ουσία συνεχίζουν τη στήριξη προς τον Άσαντ.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υπερθεμάτισε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.
Ο Πάμπος Χρυσοστόμου τονίζει ότι ακόμα και εάν διαμαρτύρεται ο Ερντογάν γι αυτή την κατάσταση, δεν κάνει φραστικές επιθέσεις εναντίον των Ρώσων αλλά μόνο εναντίον του Άσαντ.
Εντούτοις, η κρίσιμη παράμετρος της κρίσης στην Ινλτίμπ είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση των Αμερικανών υπέρ της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Συριακό, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι «η σύμμαχός μας, ο στρατός της Τουρκίας βρέθηκε απέναντι σε μια μεγάλη απειλή στην Ίντλιμπ και ότι αυτή η απειλή προήλθε από τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ».
Η δήλωση αυτή ήρθε μία μέρα μετά από την έκφραση στήριξης από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε ανάρτηση του ανέφερε ότι: «Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ και την Ρωσία πρέπει να σταματήσουν».
Σύμφωνα με τον ειδικό το κρίσιμο ζήτημα είναι αυτή η έκφραση στήριξη από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία ποια μορφή θα πάρει πέρα από τη θεωρεία.
Συμπληρώνει ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν από την περιοχή και το πράσινο φως που πήρε η Τουρκία για να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία για να την «καθαρίσουν» από το κουρδικό στοιχείο.
Αν και οι δύο πλευρές βολεύονταν από την «εκκαθάριση» αυτή, πλέον βρίσκονται απέναντι με το Άσαντ να θεωρεί την Τουρκία ως κατοχική δύναμη.
Ο διεθνολόγος επισημαίνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται και με βάση το διεθνές δίκαιο, αφού η Τουρκία αυτή τη στιγμή ελέγχει ένα μέρος της Ιντλίμπ και κατέχει μέρος μιας τρίτης χώρας.
Το ζητούμενο είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι Αμερικανοί ως προς αυτό που θεωρούν συμμαχική στήριξη απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο ειδικός εκτιμά ότι αυτή η πτυχή επηρεάζει και την Κύπρο.
Συγκεκριμένα ο Πάμπος Χρυσοστόμου τονίζει ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, κράτησε ίσες αποστάσεις όσον αφορά στα ενεργειακά κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.
Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και καλούν και τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους.
Κρατούν ίσες αποστάσεις γιατί πλέον εδώ υπάρχει μία ρευστότητα, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις αναθέρμανσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
sigmalive.com