GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Oι Γάλλοι ''φορτώνουν'' με πλοία Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Η Γαλλία «φορτώνει» τις ελληνικές θάλασσες και με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude. Συνεχίζοντας την π...



Η Γαλλία «φορτώνει» τις ελληνικές θάλασσες και με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude.

Συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα (29/1) και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς γίνεται ακριβώς την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός προσώρας σύμμαχος της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάπλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη Μεσόγειο, η οποία θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.

Η Γαλλία ''φορτώνει'' τις ελληνικές θάλασες

Η Γαλλία «φορτώνει» τις ελληνικές θάλασσες και με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα δέσει και στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την ελληνο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να πάρει μέρος σε κοινές ασκήσεις των Γάλλων Πεζοναυτών (Fusiliers Marins) με κομάντο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο.
Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κοινή άσκηση των Ελλήνων Πεζοναυτών με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες (US Marines), με την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».

Το «FS Dixmude» συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL (παρόμοια με αυτά που έχει και ο Ελληνικός Στρατός), εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma.
Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM, αναφέρει το enikos.

Βέβαια, οι Έλληνες Πεζοναύτες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το ελικοπτεροφόρο του συγκεκριμένου τύπου, αφού δύο παρόμοια πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων – τύπου Mistral - διαθέτει το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου (τα NASSER και ANWAR EL SADAT), με τα οποία εκπαιδεύονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων «Μέδουσα», σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Δείτε σε βίντεο το ελικοπτεροφόρο:
  

Tουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, στο ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017, η ΕΝΙ καθόρισε ως τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο», αφού μελέτησε λεπτομερώς και με δειγματοληψία με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.

Η Τουρκία απλά μετονόμασε τον ίδιο στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία-1».
Η ΕΝΙ, είχε αδειοδοτηθεί στο τέλος του 2017 για γεώτρηση στο ίδιο ακριβώς σημείο (η διαφορά είναι μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων), στον ίδιο στόχο.

Μάλιστα, πρόκειται για το «σημείο 3» από εννέα συνολικά σημεία στην επιφάνεια του βυθού που είχε μελετήσει η ΕΝΙ, η οποία επέλεξε το εν λόγω σημείο επειδή ήταν το πιο ασφαλές για ναυάγιο και συγκεντρώσεις αμφορέων στην γύρω περιοχή.
Κάτι για το οποίο προφανώς καμία έγνοια δεν έχει η Τουρκία.

Επίσης, τα τεχνικά δεδομένα της παράνομης γεώτρησης του «Γιαβούζ», όπως θαλάσσιο βάθος και βάθος στόχου κάτω από τον βυθό, είναι ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται στον λεπτομερή σχεδιασμό της ENI και για τα οποία αδειοδοτήθηκε.

Τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», αναφέρουν ότι σε κάποιο στάδιο στις αρχές φθινοπώρου του 2017, υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου και της Ιταλίας, διερευνούσαν ιδιαίτερα διακριτικά το ενδεχόμενο διαρροής τεχνικών στοιχείων των σχεδιασμών της ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Σουπιά» και το «Ερατοσθένης Νότιο» που έστειλε τώρα το «Γιαβούζ» η Τουρκία.

Προφανώς, απογοητευμένοι από τους στόχους των πέντε προηγούμενων παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ», η Τουρκία αποφάσισε να μην εμπιστευθεί τους γεωλόγους και αναλυτές των δικών της σεισμογραφικών και να δοκιμάσει «έτοιμη» συνταγή της ΕΝΙ.

Πάντως, τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», δείχνουν ότι μετά τις ανακαλύψεις σε Καλυψώ και Γλαύκο και την αποτυχία στην Ανθία, η ΕΝΙ αναθεώρησε για γεωλογικούς λόγους με βάση τα ευρήματα, τις πιθανότητες για κοίτασμα στο εν λόγω σημείο.

pentapostagma.gr