GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γαλλίδα Πρέσβης στην Κύπρο: «Ψευδοσυμφωνία» το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας – Στη Λεμεσό το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle

Η Γαλλίδα Πρέσβης στην Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο που ...



Η Γαλλίδα Πρέσβης στην Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη-Τουρκία, εξέφρασε την ισχυρή αντίθεση της Γαλλίας στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Υποστηρίζουμε την Κύπρο σε αυτό γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε την Τουρκία να κάνει πίσω, και αυτός είναι ο στόχος μας. 
Στόχος μας δεν είναι να βάζουμε ολοένα και περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η κ. Ντυμόν στα μέτρα της Ε.Ε κατά της Τουρκίας.

Για το γαλλικό αεροπλανοφόρο σημείωσε πως η αποστολή του στην περιοχή έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, το Ιράκ και «συμβαδίζει με την μόνιμη παρουσία της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει τη βούληση της Γαλλίας να δρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή» προσθέτοντας πως το προσωπικό του θα διεξάγει –παράλληλα- ασκήσεις με τις κυπριακές αεροναυτικές δυνάμεις.

«Η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του διεθνούς δικαίου.
Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέροντας πως η Γαλλία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης πως η λύση του θέματος αυτού μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
«Έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία με το τι συμβαίνει και για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Η Γαλλία επαναβεβαιώνει συνεχώς τη δέσμευσή της στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε καθώς δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. 
Αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία επί της κρίσης στη Λιβύη, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από την ΕΕ και άλλους.
Η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε πως «αυτό που επιδιώκουμε και υποστηρίζουμε είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και πάντα καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να ενταχθεί στο East Med Gas Forum το Ιδρυτικό Καταστατικό του οποίου υπογράφηκε αυτό τον μήνα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. 
«Θεωρούμε ότι ο αγωγός East Med είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.
Ο στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στην προέλευση της προμήθειας φυσικού αερίου προς αυτήν και ως εκ τούτου αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτού του στόχου που πρέπει όλοι να έχουμε από κοινού», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), της οποίας η θητεία θα ανανεωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Ντυμόν είπε πως η Γαλλία υποστηρίζει πολύ τη δουλειά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την παραμονή της στο νησί.

«Θεωρούμε ότι κάνουν μια εξαιρετική δουλειά», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «προλαμβάνουν πολλά περιστατικά.
Είναι χρήσιμοι και για τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων και υποστηρίζουμε πολύ αυτό που κάνουν.
Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό που με το ψήφισμα των ΗΕ θα ανανεωθεί η εντολή προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Γαλλία υποστηρίζει την ανανέωση της εντολής και έχουμε ένα πολύ στενό διάλογο με τις αρχές στην Κύπρο για αυτό», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Ντυμόν είπε πως ο λαός της Κύπρου αξίζει να προχωρήσει και να έχει μια λύση.
«Δεν είναι καλό για οποιονδήποτε να μένει σε μια αδιέξοδη κατάσταση και δεν μπορείς πραγματικά να δεις το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου σε ένα διαιρεμένο νησί.
Θα ήταν πραγματικά καλύτερο για όλους τους Κύπριους και στις δυο πλευρές να επανενωθούν.
Έτσι η Γαλλία υποστηρίζει τον διάλογο», ανέφερε.

Σημείωσε πως αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο.
«Το όλο θέμα αφορά την πολιτική βούληση και ίσως όλοι μας να πρέπει να σταματήσουμε να μιλούμε για κυπριακό πρόβλημα και να μιλούμε για κυπριακή λύση.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει να επηρεάζει την νοοτροπία του κόσμου ώστε να πιστέψει ότι είναι δυνατή μια λύση.
Για τη Γαλλία είναι δυνατή μια λύση», υπογράμμισε η κ. Ντυμόν.

Σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου, είπε πως βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο αλλά κάποιος πρέπει να στοχεύει πάντα στο καλύτερο. 
«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών αλλά πάντα μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Το συζήτησα αυτό με πολλά στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης και συμφωνούμε ότι πρέπει να προωθήσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των λαών των δυο χωρών», ανέφερε.


enikos.gr