GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Α. Μεσόγειο: Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη – Πλάτες από Γαλλία & Ιταλία

Άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει σχηματιστεί και ενισχυθεί πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει των τουρκικών προκλήσεω...



Άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει σχηματιστεί και ενισχυθεί πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει των τουρκικών προκλήσεων και της παράνομης παρέμβασης στη Λιβύη.
Με τον East Med να έχει μπει σε τελική ευθεία, χώρες με συμφέροντα στην περιοχή, όπως Ιταλία και Γαλλία, στηρίζουν τον περιορισμό της Τουρκίας στις άνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η πενταμερής συνάντηση Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου.
Στη συνάντηση πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο). Αντικείμενο της ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποτελεί μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής.

Στόχος της συνάντησης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καταδίκασε με έντονο τρόπο την τουρκική δραστηριότητα στη Λιβύη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Ενρτογάν είναι άκυρες.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε:

«Η σημερινή μας συνάντηση μας πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία να διεξαγάγουμε εμπεριστατωμένες συζητήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Αυτός είναι ένας τομέας όπου παρατηρήσαμε μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Και είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα.
Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -περιλαμβανομένης και της Τουρκίας- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες.
Εκτός από την παράνομη απόφαση της τελευταίας να παρατάξει στρατεύματα στη Λιβύη.
Η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων, συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.
Ήρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό».


.