Απώτερος στόχος των κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο θέμα της δ...
Απώτερος στόχος των κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο θέμα της διανομής του φυσικού αερίου, ανέφερε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν προχωρά απλώς σε μια «πολιτική γεώτρηση» στο θαλάσσιο οικόπεδο 8, αλλά έχει στόχο να ανακαλύψει κάποιο κοίτασμα.
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν προχωρά απλώς σε μια «πολιτική γεώτρηση» στο θαλάσσιο οικόπεδο 8, αλλά έχει στόχο να ανακαλύψει κάποιο κοίτασμα.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη αναβάθμισης των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας, ώστε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας όχι μόνο για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της σε σχέση με τη Λιβύη.
Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πηγαίνει ενάντια στο Δίκαιο της Θάλασσας, λέει.
Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πηγαίνει ενάντια στο Δίκαιο της Θάλασσας, λέει.
Οι δύο βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχαν την Τετάρτη στις εργασίες της 3ης Συνάντησης των Επικεφαλής Αντιπροσωπειών των Χωρών «Group Med» στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία και μίλησαν στο ΚΥΠΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ερωτηθείς για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από αυτό που η ίδια ονομάζει «Γαλάζια Πατρίδα».
Το μήνυμα που δίνει η Άγκυρα είναι ότι είναι η επικυρίαρχος χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και οποιοσδήποτε κάνει οτιδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι υποχρεωμένος να περνά από τη δική της έγκριση και να έρχεται σε συνεννόηση μαζί της, είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο κινείται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».
Ειδικά για το οικόπεδο 8, ο κ. Συρίγος είπε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να βρει κάποιο κοίτασμα. «Απώτερος στόχος είναι η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στο θέμα της διανομής του φυσικού αερίου και εκεί κάπου να σταματήσει» είπε, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Το μόνο που ενδιαφέρει τους Τούρκους σε αυτή τη φάση είναι το φυσικό αέριο» πρόσθεσε.
«Το μόνο που ενδιαφέρει τους Τούρκους σε αυτή τη φάση είναι το φυσικό αέριο» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στην προηγούμενη γεώτρηση, στην οποία που προέβη η Τουρκία στο τεμάχιο 7, το οποίο όπως και το τεμάχιο 8 είναι αδειοδοτημένο στις εταιρείες ΕΝΙ και Total, λέγοντας ότι «το μήνυμα το οποίο πήρε είναι ότι μπορεί να προχωρά» με τέτοιες ενέργειες.
Αυτό που διαφοροποιεί τη νέα τουρκική γεώτρηση είναι ότι το τεμάχιο στο οποίο προσπαθούν να κάνουν γεώτρηση έχει ερευνηθεί επανειλημμένως και βάσει των στοιχειών που υπάρχουν, φαίνεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα αερίου, είπε ο κ. Συρίγος, λέγοντας πως «δεν είναι μια πολιτική γεώτρηση, είναι μια πραγματική γεώτρηση αυτή τη φορά».
Ερωτηθείς για τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Συρίγος είπε ότι «από τα τέλη Οκτωβρίου που βγήκε η απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι τώρα, έπρεπε να έχουμε κινηθεί λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τα ονόματα που έπρεπε να έχουμε δώσει, ούτως ώστε να αποτρέψουμε όσο πιο πολύ μπορούμε εκείνους που είναι πάνω στα σκάφη – μιλάμε για τα φυσικά πρόσωπα – να εμπλακούν σε αυτές τις γεωτρήσεις».
Είπε ακόμη ότι «μόνο ως ΕΕ μπορείς να ασκήσεις πίεση» στην Τουρκία, λέγοντας ωστόσο ότι η Ένωση είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της λόγω του μεταναστευτικού και ως εκ τούτου προσπαθεί να διατηρεί τις ισορροπίες.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αμανατίδης αναφέρθηκε στη Συνάντηση του «Group Med», λέγοντας ότι η άτυπη αυτή συνάντηση των μελών των κοινοβουλίων των χωρών του Νότου είναι σημαντική καθώς προετοιμάζει τη συνάντηση που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ, ενώ προωθούνται στα κοινοβούλια των χωρών του Νότου κοινές θέσεις.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, θα θέσει και τα ζητήματα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθούν επίσης οι πρόσφατες αναβαθμισμένες παραβατικές συμπεριφορές της Άγκυρας με τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια.
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας, ώστε πέραν του ζητήματος των τουρκικών κινήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ να επιβληθούν κυρώσεις και εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων της Τουρκίας για το θέμα της Λιβύης.
Τα συμπεράσματα είναι καλά, όμως από εδώ και πέρα, εφόσον υπάρχει αναβάθμιση των προκλήσεων, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπλήρωσε.
Είπε παράλληλα ότι είναι αρκετά ώριμο να γίνουν και άλλες διπλωματικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή, πέρα από τις κυρώσεις, στη βάση μιας θετικής ατζέντας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είχε γίνει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν από τα όποια αρνητικά και σημεία τριβής, υπάρχουν και κοινά σημεία, συμπλήρωσε.
Όταν αναδεικνύεις τα κοινά σημεία – χωρίς να παραλείπεις το άλλο κομμάτι – τότε βοηθάς και στην επίλυση των προβλημάτων, ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.
Είπε τέλος ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται στη βάση των αιτιών που τα προκαλούν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να πηγαίνει ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
.
.