Paul Antonopoulos, Fort Russ, Nov.19, 2019 [Το παρακάτω ρεπορτάζ,΄Ελληνα προφανώς, συνεργάτη της ενδιαφέρουσας ρωσικής ιστοσ...
Paul Antonopoulos, Fort Russ, Nov.19, 2019
[Το παρακάτω ρεπορτάζ,΄Ελληνα προφανώς, συνεργάτη της ενδιαφέρουσας ρωσικής ιστοσελίδας www.fortruss.com., εγείρει ενώπιον κυβερνώντων και ντόπιων και ξένων αναγνωστών κάποια απαιτητικά ερωτήματα, όπως:
--Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, καθ’ υποτροπήν και από το Πακιστάν, επιβάλλει ή όχι την προστασία της με κατάρριψη του εισβάλλοντος αεροπλάνου -όπως δικαιωματικώς έπραξε η Τουρκία προ τριετίας, μετά από τρίλεπτη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της;
--Σε περίπτωση εχθρικών πακιστανικών αντιποίνων, τίθεται -ή μήπως όχι- αυτομάτως σε εφαρμογή το άρθρο 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, που υποχρεώνει τα μέλη του ΝΑΤΟ να προστρέξουν σε υπεράσπιση της συμμάχου τους Ελλάδας;
--Μήπως ή ελάχιστη σοβαρή -και σεβαστή διεθνώς- πρώτη αντίδραση του ελλαδικού κράτους, στην επιθετική αυτή συμμαχία του Πακιστάν με την Τουρκία, θα ήταν η άρον-άρον συγκέντρωση των αμέτρητων δεκάδων χιλιάδων Πακιστανών μεταναστών στην χώρα μας και η άμεση απέλασή τους;
-- Σε περίπτωση περιορισμού των ελλαδικών αντιδράσεων σε ρηματικές διακοινώσεις, ευτελισμένες από την Τουρκία και στερούμενες διεθνούς βαρύτητας και σεβασμού, προβάλλεται ή όχι η Ελλάδα ως περίπτωση χώρας σιωπηρά αποδεχόμενης την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της και την περιαγωγή της σε καθεστώς ξέφραγου αμπελιού, προσφερόμενου στις ορέξεις και στις φυσικές ανάγκες παντός διερχομένου;]
Μετάφραση (και ερωτήματα): Μιχαήλ Στυλιανού
Υπάρχει εξήγηση για την προ εβδομάδος παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου από ένα πακιστανικό αεροπλάνο AFNS P-3: Φαίνεται ότι συνάπτεται μια νέα συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναγγέλλουν ότι «πακιστανικά πολεμικά θα περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κατά την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ το Πακιστάν «θα αποτελέσει «μέρος της ασπίδας» που όρθωσε η Τουρκία στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο».
«Με την ανάμειξη του Πακιστάν η υπόθεση απέκτησε μιαν διεθνή διάσταση», σημείωσε η τουρκική εφημερίδα.
Το Πακιστάν συμμετέσχε στα τουρκικά ναυτικά γυμνάσια Doğu Akdeniz-2019 με την φρεγάτα Alamgir και το αεροπλάνο P-3.
Όπως έγραψε η Σαφάκ αυτά θα συνεχίσουν να περιπολούν στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Πριν μια εβδομάδα σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση.
Το Πακιστάν απέστειλε ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας και Συλλογής Πληροφοριών στο FIR Αθηνών, χωρίς να υποβάλει ένα σχέδιο πτήσης, ενισχύοντας έτσι τις έκνομες αξιώσεις της ΄Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου, συνέχισε στο FIR Λευκωσίας και επέστρεψε στην βάση του πραγματοποιώντας αντίστροφα την πτήση.
Είναι σαφές ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχία του με την Τουρκία, το Πακιστάν υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις, αμφισβητώντας την ελληνική ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με αεροσκάφος άλλης χώρας εκτός της γειτονικής Τουρκίας, που δεν υποβάλλει σχέδια πτήσεως ή σπανίως, όπως πράττουν όλες οι άλλεςχώρες.
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών απηύθυνε μιαν διακοίνωση διαμαρτυρίας και μάλιστα σε πολύ έντονη διατύπωση στον Πακιστανό αρχηγό επί δύο διαδοχικές ημέρες, το πακιστανικό ναυτικό παραβίασε και πάλι την ελληνική κυριαρχία.
Συγκεκριμένα πέταξε ανατολικά του Καστελόριζου και έπειτα νότια και ανατολικά, για να παραβιάσει και το FIR της Λευκωσίας..
Το πακιστανικό P-3 πετούσε μαζί με 14 τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα, 3 αεροσκάφη 3 CN-235 του τουρκικού ναυτικού και 3 ελικόπτερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσεως.
Αυτά τα αεροπλάνα σημείωσαν 21 παραβιάσεις των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας.
Φυσικά, πρέπει να επισημανθεί, ότι τα τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν 22 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ σε 4 περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.
Τώρα εξηγούνται αυτές οι παραβιάσεις, αφού οι Πακιστανοί ήρθαν για να μείνουν.