Γράφει ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (7-11-2019) ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ.ΑΣ. έ.α. Θετική η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για παρο...
Γράφει ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (7-11-2019)
ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ.ΑΣ. έ.α.
Θετική η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.... αλλά ατελής, μεθοδευμένη και αποσπασματική.
Θέση και προτεραιότητα μας, πρέπει να είναι, οι απανταχού Έλληνες, να δικαιούνται, να έχουν λόγο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και όπως θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της Ομογένειας στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας, εκτός των αυτοδιοικητικών.
Το ιταλικό μοντέλο, που προορίζει θέσεις στη Βουλή για την εκπροσώπηση της διασποράς, είναι ένα πρότυπο και ισχυρό επιχειρηματολογικό παράδειγμα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Έτσι, βασιζόμενοι :
α) στα άρθ. 51 & 4 και 108 του Συντάγματος, που μιλούν για εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων εκτός Ελλάδος και υποχρεώνουν το Ελληνικό κράτος να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα,
β) στο Ν. 3480/2006 που θέλει να καλύψει την ιστορική υποχρέωση /Εθνικής σημασίας, που αναμφισβήτητα ενδυναμώνει τους δεσμούς του Ελληνισμού με τη Πατρίδα, που αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις της πολιτείας με τον Ελληνισμό της διασποράς, με αποστολή την έκφραση του απανταχού ελληνισμού και αναφέρεται στην οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε).
και γ) στο ότι σε μια εποχή αποδυνάμωσης του Ελληνισμού και της Πατρίδας, δεν είναι νοητό οι Έλληνες ομογενείς του Εξωτερικού να μην έχουν τον επιβαλλόμενο, θεσμικό, αποφασιστικό, εθνικό και πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα της μητέρας πατρίδα τους ενώ έχουν οι αλλογενείς πολίτες/ της χώρας.
Στο πλαίσιο μιας θεαματικής τομής, που θα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της φυλετικής διασύνδεσης του έθνους και τη δικτύωση του ελληνισμού παγκοσμίως, ως προς τις πολιτικές σχέσεις Ελλαδικού κράτους και απανταχού ελληνισμού, υπό μια ολοκληρωμένη αφετηρία και διάσταση, που οραματιζόμαστε, Θα πρέπει όπως θεσμοθετηθεί :
-Η μετατροπή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σε Παγκόσμια Ομογενειακή Οργάνωση Ελληνισμού, που θα καλύπτει όλους τους απανταχού έλληνες στην καταγωγή και όχι μόνον αυτούς που αποδήμησαν από τη χώρα..
- Το δικαίωμα του εκλέγειν και στους Έλληνες-ίδες στη καταγωγή, ανά το κόσμο, αφού θα έχουν εφοδιαστεί {κατόπιν αιτήσεως και καταβολής στο ΄΄ Εθνικό Ταμείο Άμυνας ΄΄, το ποσό των 100 Ε ή του αντίστοιχου ελληνικού νομίσματος, και το οποίο αυτό ποσό θα διατίθεται, αποκλειστικά για τη Στρατιωτική Ισχύ της Πατρίδος (για να μην γίνεται διασπάθιση του σε άλλους σκοπούς)}, μέσω των Προξενικών Αρχών, με ειδική ηλεκτρονική κωδικοποιημένη/ μηχανογραφημένη κάρτα-μοναδικό μητρώο, που θα αποτελεί και μητρώο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε)- Παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης Ελληνισμού (Π.Ο.Ο.Ε.), που θα βελτιωθεί ως προς την αξιοπιστία του, και θα δημιουργηθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι Ελλήνων της ομογένειας/διασποράς/εξωτερικού π.χ. Έλληνας της Κύπρου - Αλβανίας - Τουρκίας - Αυστραλίας - Ρωσίας - Η.Π.Α - Ρουμανίας - Ιταλίας, κ.λ.π..
Αυτονόητο είναι ότι στους ομογενείς του εξωτερικού θα συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες εξωτερικού καταγόμενοι εκ Κύπρου, Αλβανίας, Βόρειας ΄΄κατεχόμενης ΄΄ Μακεδονίας(Μοναστηρίου-Γευγελή), Βουλγαρίας, Τουρκίας, Συρίας κ.λ.π., διότι δεν νοείται ένα Έθνος να έχει πολλούς απόδημους λαούς.
-Υποψήφιοι βουλευτές Εξωτερικού-δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όμως θα έχουν, μόνον έλληνες της ομογένειας/διασποράς/εξωτερικού, που είναι συγχρόνως και Έλληνες πολίτες, έτσι ώστε να αποτελεί κίνητρο και για την πολιτογράφηση των απανταχού Ελλήνων, στην Πατρίδα.
-Προτείνεται η κατανομή των ομογενών σε τρις(3) εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, και να αποδοθούν σε αυτές (15) βουλευτικές έδρες (εκ των 300) που θα καταλαμβάνονται από τους Έλληνες πολίτες του Εξωτερικού και που αποδεδειγμένα-τεκμηριωμένα διαμένουν, άνω των τριών (3)ετών στο εξωτερικό, μέσα από ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια.
Η Κατανομή αυτών των βουλευτικών Εδρών στις εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού να είναι ως εξής: έξι(6) για τους Έλληνες της Β. κ Ν. Αμερικής, έξι(6) για τους Έλληνες των κρατών της Ευρώπης και της Ασίας, και τρεις (3) για τους Έλληνες των κρατών της Αφρικής και της Ωκεανίας/Αυστραλίας.
- Έτσι, με ένα νέο εκλογικό νόμο, να θεσπισθεί, η ηλεκτρονική ψήφος για τους κατοίκους εξωτερικού, οι (300)Βουλευτές, θα κατανέμονται, σε 15 Εθνικούς/επικρατείας (με ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν σε 18), σε (15) Ελλήνων εξωτερικού (Ομογενών) και (270)Ελλήνων του εσωτερικού.
Το ΄΄μπόνους΄΄ του πρώτου κόμματος θα είναι ακριβώς αντίστοιχο όσο και το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές, π.χ. αν λάβει 38,51%, θα λάβει και (39) βουλευτές ΄΄μπόνους΄΄, αν λάβει 35,41%, θα λάβει (35) βουλευτές ΄΄μπόνους΄΄ και όχι (50) που παίρνει σήμερα (έτσι, οι 15 εκλεγμένοι βουλευτές των εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού θα αφαιρεθούν-περίπου- από το ΄΄μπόνους΄΄ του πρώτου κόμματος).
Ως όριο εισαγωγής στη βουλή κόμματος να μελετηθεί το 3,5 ή 4,% και η ψήφος των ομογενών να προσμετρείται στο συνολικό αριθμό- ποσοστό για την κατάταξη των κομμάτων.
-Επίσης ο <<Πρόεδρος των Ελλήνων>>, να εκλέγεται, για θητεία 5 χρόνων, απευθείας από συγκροτημένο εκλογικό σώμα των απανταχού Ελλήνων (εντός και εκτός Ελλάδος), όπου για να συμμετάσχει κάποιος έκτος Ελλάδος (ως εκλογέας ή εκλεγόμενος), πέραν της Ελληνικής καταγωγής του είτε των πολιτικών του ελληνικών δικαιωμάτων, θα καταβάλλει ετησίως στο ΄΄ Εθνικό Ταμείο Άμυνας ΄΄, το ποσό των 200 Ε ή του αντίστοιχου ελληνικού νομίσματος, και το οποίο συνολικό αυτό ποσό θα διατίθεται, αποκλειστικά για τη Στρατιωτική Ισχύ της Πατρίδος, (για να συμμετέχουν όλοι οι έλληνες στην Εθνική Ασφάλεια και να μην γίνεται διασπάθιση του σε άλλους σκοπούς).
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις από τα σημερινά κόμματα της βουλής, εξυπηρετώντας το κάθε ένα από την πλευρά του, τα ιδιοτελή του συμφέροντα , διαχωρίζουν, διασπούν και πικραίνουν για άλλη μια φορά τους διάσπαρτους ανά την υφήλιο ομογενείς μας, στερώντας τους ουσιαστικά και σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα να συμμετάσχουν στα πολιτικά δρώμενα της μητέρας πατρίδος.
Από την άλλη πλευρά, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι παραχωρείται απλόχερα σε μια κατηγορία ΄΄δήθεν΄΄ Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, που πολλοί από αυτούς πλέον είναι εκ των ελληνοποιηθέντων προσφάτως, προερχομένων, από την Αλβανία, Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Ινδών και μουσουλμάνων της Θράκης που διαβιούν στο εξωτερικό και ιδίως στην Γερμανία και Αγγλία.
Όσο αφορά την αντιπροσώπευση των ομογενών, στην ελληνική βουλή, ούτε λόγος, 1-2 το πολύ από τα ψηφοδέλτια επικρατείας ( που θα προέρχονται από λίστα και πιθανόν εκ των αλλοεθνών ελλήνων πολιτών, αφού με τους 15 βουλευτάς από το επικρατείας, για να εκλέξει κάποιο κόμμα βουλευτή θα απαιτείται, άνω του 6-6,5%.
Συνεπώς η χορήγηση των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους απανταχού Έλληνες ομογενείς, είναι εμπαιγμός αφού, δεν θα είναι καθολική η ψήφος τους, για όποιον ομογενή επιθυμεί και δεν προβλέπεται να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, όπως προτείνεται να υλοποιηθεί, με την ευκαιρία και των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν από την υφισταμένη αναθεωρητική βουλή.
Στα κρίσιμα χρόνια που διανύουμε, οι Έλληνες ομογενείς αξίζουν μιας λύσης που θα αναβαθμίζει την εθνολογική και ιστορική τους υπόσταση, τη δικτύωση τους με τη Μητέρα Πατρίδα και αυτή μπορεί να βρεθεί τώρα που υπάρχει το momentum, των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Σημείωση "φ": Υπεύθυνος για το άρθρο είναι αποκλειστικά ο αρθρογράφος.
Οι θέσεις του είναι προσωπικές και τίθενται σε δημόσιο διάλογο σε πνεύμα ελευθερίας.