Σε ελληνικό έδαφος μοιάζει να μεταφέρεται η «επόμενη πράξη» του σινοαμερικανικού πολέμου που αφορά (και) τα «χρυσοφόρα» δίκτυα...
Σε ελληνικό έδαφος μοιάζει να μεταφέρεται η «επόμενη πράξη» του σινοαμερικανικού πολέμου που αφορά (και) τα «χρυσοφόρα» δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G).
Tα υπερσύγχρονα δίκτυα είναι ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα που αναμένεται να θέσει η κινεζική πλευρά κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.
Οι διαδικτυακές υποδομές 5G αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να φέρουν πρόσθετο πλούτο τα επόμενα χρόνια.
«Πρωταθλητές» αυτών των δικτύων είναι οι Κινέζοι, και συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού (και όχι μόνο) εξοπλισμού Huawei που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων την αμερικανική Apple και απειλεί για την πρωτιά τη νοτιοκορεατική Samsung.
Είναι ενδεικτικό ότι νέα έκθεση της GSMA (Global System for Mobile Communications) εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν επί του παρόντος περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία 2,2 τρισ. δολαρίων (2 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, οι προσπάθειες επέκτασης της Huawei γνωρίζουν εμπόδια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Τραμπ προσωπικά, επικαλούνται πρωτίστως ζητήματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να επιλέξουν κινεζικές λύσεις στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.
Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.
Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα του κ. Σι προς πάσα κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία».
Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Οκτωβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.
Ο Αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάιο σχετικά με την ανάγκη τα δίκτυα 5ης γενιάς «να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ 30 χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».
Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε ο κ. Πάιατ στον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς.
Παρατήρησε μάλιστα με νόημα ότι «κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων στην Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έθεσε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και την κατασκευή των δικτύων 5G στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο κ. Μάας επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Huawei εξαρτάται από το κινεζικό Κράτος και είναι υποχρεωμένη να τηρεί την κινεζική νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβιβάζει πληροφορίες στις αρχές του Πεκίνου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Για εμβάθυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τον χαιρετισμό του πριν την διευρυμένη συνάντηση παρουσία υπουργών και των δύο χωρών με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
«Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών.
Οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί θα λάμπουν στην σύγχρονη εποχή» είπε ο Κινέζος πρόεδρος.
Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή φιλοξενία στην Αθήνα, ο κ. Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι «οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών και γι’ αυτό το λόγο συναντώνται».
Στα ωφέλη της Ελλάδας και της Κίνας από τη συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη των συζητήσεων των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.
«Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων που θα αποτυπωθούν με τις 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν».
«Σας καλοσωρίζω στην ηλιόλουστη Αθήνα και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
16 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΚΙΝΑ
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την Επίσκεψη του Προέδρου της Λ.Δ. Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα είναι οι εξής:
1. Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων
Υπογράφεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi
Περιεχόμενο: Η Συνθήκη περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.
Περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον σκοπό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και άλλες σχετικές διατάξεις για την έκδοση εκζητουμένων προσώπων.
2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022
Υπογράφεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης He Lifeng
Περιεχόμενο: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.
Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.
3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας και του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας
Υπογράφεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και από από τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας Zhong Shan
Περιεχόμενο: Ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία, στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.
4. Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν
Υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την Πρέσβη Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.
5. Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας
Υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και από την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτή την δυνατότητα είχαν ορισμένες μόνον περιοχές.
6. Μνημόνιο Συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας
Υπογράφεται από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και από τον Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration
Περιεχόμενο: Έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες
Υπογράφεται από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και την Πρέσβη Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών, ο συντονισμός της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης.
Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των ατόμων με αναπηρίες στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών, για την προώθηση των σκοπών του Παραολυμπιακού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο του αθλητισμού.
8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Υπογράφεται από τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China
Περιεχόμενο: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.
9.Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και τον Xie Fuzhan, Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών
Περιεχόμενο: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, δια μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.
10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του πρώτου στο δεύτερο
Υπογράφεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη και την Πρέσβη Zhang Qiyue
Περιεχόμενο: Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου στο ελληνικό ίδρυμα.
11. Μνημόνιο Κατανόησης για επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO στον Πειραιά
Υπογράφεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και από τον Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Shipping Corporation Limited, Xu Lirong
Περιεχόμενο: Δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.
12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα
Υπογράφεται από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China, Liu Liange
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα, 4ης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως
13.Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα
Υπογράφεται από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο και τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της ICBC στην Αθήνα, μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως.
14. Συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη
Υπογράφεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei
Περιεχόμενο: Εκδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα για την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.
15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη
Υπογράφεται από την ελληνική πλευρά από τον Πρόεδρο NUR Energie Kevin Sara και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc Δημήτριο Μπούρα και από κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China Chen Siqing και τον Πρόεδρο του China Energy Engineering Group Wang Jianping
Περιεχόμενο: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά
Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τους Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell και Διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Θανάση Λιάγκο και από κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China, Xu Xiaolian
Περιεχόμενο: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China.
Έτσι εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ’ επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση.
Κατάθεση στεφάνου από τον Σι Τζινπίνγκ
.