Ανδρέας Πιμπίσιης Κατάργηση δύο σημαντικών εμπάργκο επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία και με την ...
Ανδρέας Πιμπίσιης
Κατάργηση δύο σημαντικών εμπάργκο επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία και με την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν τροχοδρομηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Οι κυβερνήσεις Κύπρου και ΗΠΑ θα αρχίσουν σύντομα διάλογο για την κατάργηση της βίζας, κάτι που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες –κατόχους κυπριακών διαβατηρίων– να ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις.
Η κυπριακή πλευρά είχε ξεκινήσει από την επομένη της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθειες να τερματίσει η απαίτηση βίζας από τις αμερικανικές Αρχές για όσους Κύπριους θα ταξίδευαν προς τις ΗΠΑ.
Μέχρι και πρόσφατα υπήρξε άρνηση των αμερικανικών Αρχών στο να ικανοποιήσουν το κυπριακό αίτημα.
Δεύτερο εμπάργκο για το οποίο υπήρξε έντονη διπλωματική προσπάθεια από μέρους της ΚΔ ήταν εκείνο το οποίο έθετε εμπόδια στην απόκτηση αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Λόγω του εμπάργκο όπλων η ΚΔ είχε δυσκολίες στο να κατέχει οπλικά συστήματα τα οποία είχαν χώρα προέλευσης ή κατασκευής τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στο θέμα της βίζας, διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι υπάρχει η πολιτική δέσμευση από πλευράς Αμερικανών.
Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ήδη άρχισε και η προώθηση των απαιτούμενων εγγράφων που στοχεύουν στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.
Σ’ ότι έχει να κάνει με το εμπάργκο όπλων, σε πρώτη φάση θα προωθηθούν προγράμματα συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και της αμερικανικής Εθνοφρουράς.
Αυτά είναι προγράμματα τα οποία θα παρακάμψουν τους περιορισμούς που τίθενται από το ίδιο το εμπάργκο.
Αυτά είναι προγράμματα τα οποία θα παρακάμψουν τους περιορισμούς που τίθενται από το ίδιο το εμπάργκο.
Κίνηση, η οποία δείχνει πως η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου.
Οι εξελίξεις αυτές καθώς και το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο φρόντισε να τον ενημερώσει για όλα τα «κυπριακά θέματα» που βρίσκονται στην ατζέντα του αμερικανοτουρκικού διαλόγου, αφήνουν πλήρως ικανοποιημένο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, σημείωσε την ξεκάθαρη δέσμευση κι από τις δύο πλευρές για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως «η ασφάλεια, η οικονομία, και θέματα καθημερινότητας όπως η κατάργηση της βίζας εισόδου για Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «είναι επίσης σημαντική η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμετοχή τους στον τριμερή σχηματισμό που υπάρχει, Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, τόσο για θέματα ενέργειας, όσο και για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και σε νέους τομείς, όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη η δέσμευση από μέρους των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους για την ανατολική Μεσόγειο, την εκεί παρουσία τους, αλλά και τη συνεργασία με όλα τα κράτη στην περιοχή, στη βάση μιας θετικής ατζέντας».
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει: Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που στόχο έχει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Πομπέο χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην υλοποίηση κοινών δράσεων στο πλαίσιο της Δήλωσης, σε τομείς όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η θαλάσσια ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της διακίνησης παράνομων ουσιών και υλικών διττής χρήσης, καθώς και η συνεργασία στον τομέα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, προστίθεται.
Πολλά ανοικτά ζητήματα
Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση που έχει εκφραστεί μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ παραδόθηκαν στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Υπάρχει γενικότερα η εντύπωση στην περιοχή – και από την επίσκεψη και από τις τελευταίες εξελίξεις – ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κερδίσει, με ή χωρίς εισαγωγικά, στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Εκείνο που μπορώ να σας πω, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που είχα και με τον κ. Πομπέο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι ότι έχουν πολλά ανοιχτά και δύσκολα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων», κατέληξε.
Εκείνο που μπορώ να σας πω, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που είχα και με τον κ. Πομπέο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι ότι έχουν πολλά ανοιχτά και δύσκολα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων», κατέληξε.
Φιλελεύθερος