Ραγδαίες οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο &quo...
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο "Fatih" ή όπως αλλιώς είναι γνωστό ως "Πορθητής" φαίνεται πως παίρνει τον δρόμο της επιστροφής αποχωρώντας από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Εκτός κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να μετακινείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο βρισκόταν δυτικά της Πάφου από τον περασμένο Απρίλιο.
Το γεωτρύπανο που σύμφωνα με αξιωματούχους της Τουρκίας πραγματοποίησε έρευνες, εμφανίζεται να κινείται προς τα βόρεια τουρκικά παράλια χωρίς να έχει δηλώσει συγκεκριμένο προορισμό.
Ο «Πορθητής» είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ τα ξημερώματα της 4ης Απριλίου, ημέρα Σάββατο, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό στη Λευκωσία.
Σε μια πρώτη αντίδραση το Υπουργείου Εξωτερικών, την ίδια μέρα, κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη συντεταγμένες οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τα βόρεια και ανατολικά παράλια ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία.
Επίσης η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση διεθνών και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης για όσους συνεργάζονται με την Τουρκία στις παράνομες εργασίες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Μια τακτική η οποία φαίνεται, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, να ευθύνεται για την διακοπή της συνεργασίας τεσσάρων εταιρειών με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν το τουρκικό γεωτρύπανο παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο ή θα μετακινηθεί σε κάποια άλλη περιοχή.
Στον χάρτη της ιστοσελίδας marinetraffic φαίνεται η πορεία του «Πορθητή» προς τα τουρκικά παράλια (αριστερά)
kathimerini.com.cy