Ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που δεν έχ...
Ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που δεν έχουν παραχωρηθεί έως τώρα για έρευνες υδρογονανθράκων, διαπιστώνει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), από τις παρουσιάσεις που κάνει τους τελευταίους μήνες σε συνέδρια και συναντήσεις στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά, δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες, οπότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε νωρίτερα και με τις περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Δηλαδή, εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, προκήρυξη διαγωνισμού, υπογραφή και κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.
Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, όπως εκτίμησε ο κ. Μπασιάς, στις θαλάσσιες περιοχές που παραχωρήθηκαν αναμένονται μετά από περίπου τρία χρόνια, οπότε και θα είναι διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτείται για έρευνες στα θαλάσσια βάθη της περιοχής που φθάνουν και τα 3600 μέτρα.
Ενθαρρυντικά είναι εξάλλου, εκτιμά ο ίδιος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων της χερσαίας περιοχής στα Ιωάννινα, όπου η γεώτρηση, πάντα για ερευνητικούς σκοπούς και όχι ακόμη για παραγωγή υδρογονανθράκων, τοποθετείται στο 2021.
Όπως επεσήμανε, η περιοχή γεωλογικά αποτελεί συνέχεια της Αλβανίας, όπου υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.
Νωρίτερα -μέσα στο 2020- η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων προγραμματίζει με την Έντισον ερευνητική γεώτρηση στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, όπου ο υπό διερεύνηση γεωλογικός στόχος είναι της τάξης των 140 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.
.
.