Ο Μπουκόφσκι είχε συλληφθεί αρκετές φορές στην Σοβιετική Ένωση και είχε σταλεί σε αναγκαστική θεραπεία για τις ιδέες του Ο Β...
Ο Μπουκόφσκι είχε συλληφθεί αρκετές φορές στην Σοβιετική Ένωση και είχε σταλεί σε αναγκαστική θεραπεία για τις ιδέες του
Ο Βλαντίμιρ Μπουκόφσκι, ένας από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες επί Σοβιετικής Ένωσης, τον οποίο η Μόσχα είχε ανταλλάξει με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής Λουίς Κορβαλάν, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στο νοσοκομείο Άντενμπρουκς στην πόλη Κέιμπριτζ της Βρετανίας.
Ο Μπουκόφσκι στην Σοβιετική Ένωση είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε σταλεί σε αναγκαστική θεραπεία για τις ιδέες του.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Μπουκόφσκι υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες του κινήματος των αντιφρονούντων.
Η εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφερόμενη στη ζωή του γράφει: «Σε ηλικία 17 ετών αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή εξέδιδε ένα χειρόγραφο περιοδικό.
Σε ηλικία 19 ετών, αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή είχε διοργανώσει συγκεντρώσεις της νεολαίας στην Μόσχα στο άγαλμα του Μαγιακόφσκι, ενώ στα 21 του, συνελήφθη για πρώτη φορά, διαγνώσθηκε ότι έχει το ακαταλόγιστο και εστάλη σε ψυχιατρική κλινική για αναγκαστική θεραπεία.
Ο Μπουκόφσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υπάρχει «ασυμβίβαστο της βιολογικής ύπαρξης» με την σοβιετική εξουσία, υπήρξε ένα από τα θύματα της περίφημης 'τιμωρητικής ψυχιατρικής'».
Το 1972 καταδικάστηκε για «αντισοβιετική προπαγάνδα» σε δύο χρόνια φυλάκιση και σε πέντε χρόνια εξορία.
Το 1976 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης αντάλλαξε τον συγγραφέα Μπουκόφσκι με τον κρατούμενο στην Χιλή ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής Λουίς Κορβαλάν.
Από την Δύση όπου βρέθηκε συνέχισε να γράφει για τις πολιτικές διώξεις στην Σοβιετική Ένωση και υπήρξε ένας από τους διοργανωτές της καμπάνιας για το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Μόσχα το 1980.
Ο συγγραφέας Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει τον Μπουκόφσκι ως έναν θαρραλέο και ευγενή άνθρωπο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα να πει για τον θάνατο του Σοβιετικού διαφωνούντα και συγγραφέα.
«Όχι, δεν έχω τίποτα να δηλώσω για αυτό.
Δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr