Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το “κανόνι” της Thomas Cook, του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, που μετέφερε 19 εκατ. ανθρώ...
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το “κανόνι” της Thomas Cook, του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, που μετέφερε 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα εκτιμάται πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι 50.000 ταξιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να επαναπατριστούν, ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις και τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, και άλλοι παράγοντες συναρμόδιων υπουργείων, αξιολογήθηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής από τους ξενοδόχους του φόρου διαμονής για ορισμένες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο υπουργός Τουρισμού να συνεννοηθεί με τους συναρμόδιους ευρωπαίους υπουργούς, προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις.
ΣΕΤΕ: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, η ζημία στις ελληνικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού αναμένεται να κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.
Και προτείνει:
Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
ΠΟΞ: Ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται κατά κύριο λόγο
“Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες” επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ,) Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Όπως είπε, “βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες.
Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών.
Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση.
Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ”, σημείωσε ο κ.Τάσιος.
Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά -εκτός από την Μ. Βρετανία- και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
“Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook.
Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις.
Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα”, επεσήμανε ο κ.Τάσιος, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: “Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών.
Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook”.
ΞΕΕ: Δυσάρεστη εξέλιξη με πολλές πτυχές
Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες.
Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο, τονίζεται σε ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).
Το ΞΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook.
«Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΞΕΕ.
Σε δεκάδες εκατομμύρια η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτης
Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία της Τhomas Cook.
Στην Κρήτη το κλίμα είναι βαρύ, δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.
Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτης μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης κάνει λόγο για «σεισμό 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το "τσουνάμι".
Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.
Λέω ότι αναμένουμε και το "τσουνάμι", καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν.
Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα».
Αύριο το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθούν έξι πτήσεις -όσες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν- από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου οι ταξιδιώτες της Thomas Cook να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως τόνισε ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης», Γιώργος Πλιάκας, η επιστροφή των τουριστών θα γίνει στις ημερομηνίες που ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένες, ενώ οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν, από άλλες εταιρείες, τις ίδιες ώρες.
«Είναι μια διαδικασία που σχεδιάζεται με λεπτομέρεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουμε ότι αύριο θα αναχωρήσουν περίπου 1.000 τουρίστες.
Ήδη βρίσκονται στο Ηράκλειο και διαμορφώνουν το πρόγραμμα, στελέχη του ασφαλιστικού οργανισμού που θα καλύψει τους επιβάτες, αλλά και άτομα από το προξενείο.
Νομίζω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Αλέξανδρος Σωμαράς συνέστησε στους ξενοδόχους ψυχραιμία:
«Πρέπει μέσα σε όλη αυτή την αγωνία, να υπάρξει ψυχραιμία για να διαφυλάξουμε τον τουρισμό μας.
Ίσως κάποιοι ξενοδόχοι υπό την πίεση που βιώνουν, ζητήσουν χρήματα από τουρίστες. Χρήματα όμως που μετά θα μπορούν να τα ζητήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ό,τι γίνει, άποψη μου είναι ότι, θα πρέπει να είναι προϊόν σκέψης με μελλοντικό ορίζοντα και όχι περιστασιακά».
Κως: Πλήττεται το 25% των ξενοδόχων
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κω έπειτα από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook και σημειώνει με νόημα: "θα γονατίσουν από το κανόνι".
Εκφράζει δε τη βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη "χασούρα" από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει.
Καλεί επίσης τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν και προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων, έπειτα από την έξοδο της Thomas Cook.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Κω, Θεοδόση Νικηταρά, προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες προστασίας της εικόνας και της οικονομίας του νησιού.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου, στελέχη της δημοτικής Αρχής και επιχειρηματίες του τουρισμού.
Ο δήμος Κω, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντέδρασε άμεσα, λόγω της σημαντικής παρουσίας του Thomas Cook στην τουριστική οικονομία του νησιού και δηλώνει ετοιμότητα να βοηθήσει όπου υπάρχει δυνατότητα, όπως στη μετακίνηση τουριστών προς το αεροδρόμιο.
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Κω απηύθυνε έκκληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και στο σύνολο των εμπλεκομένων, «να συνεχίσουν τη φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού μας με τον καλύτερο τρόπο, να παράσχουν κάθε βοήθεια και να διευκολύνουν την αναχώρησή τους από την Κω, ώστε να προστατευτεί η εικόνα του φιλόξενου νησιού μας στην τουριστική αγορά και στις ευρωπαϊκές χώρες».
Παράλληλα, ο δήμος Κω θα ζητήσει με παρέμβασή του στην κυβέρνηση, οι συνεργαζόμενες με την Thomas Cook επιχειρήσεις, να μη φορολογηθούν για ποσά που δεν εισέπραξαν λόγω πτώχευσης της εταιρείας.
Ανησυχία και στη Σκιάθο
Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.
Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.
«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε.
Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν.
Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.
'Αλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου.
Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού.
Ψυχραιμία».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί.
Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας.
Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».
Στο αεροδρόμιο "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης" της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μάνατζερ της Fraport Στέφανος Λαμπρόπουλος και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι.
Ήδη, εμείς συνεργαζόμαστε με δύο εντεταλμένους της βρετανικής πρεσβείας που κατέφθασαν τα ξημερώματα στη Σκιάθο, για να διευκολύνουν τον κόσμο και τους δώσαμε και χώρο στο αεροδρόμιο για να κάνουν την δουλειά τους».
Στον... αέρα πάνω από 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα
Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα.
Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.
«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.
Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.
«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.
«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας.
Σήμερα ζούμε μία "κοσμογονία" στον τουρισμό.
Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.
Σημαντικές οι επιπτώσεις και στη Λέσβο
Περίπου 200 'Αγγλοι τουρίστες που ήρθαν στη Λέσβο με την χρεοκοπημένη Thomas Cook, βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χαστζηκυριάκο, στο νησί αναμένοντες να τους γίνει γνωστό πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης η χρεοκοπία της Thomas Cook «θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο ελληνικό όσο και στο λεσβιακό τουρισμό.
Θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις λεσβιακές τουριστικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την Thomas cook διότι πλέον τίθεται θέμα πως θα πληρωθούν τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά άμεσα, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας έχει οφειλόμενα τουλάχιστον δυο μηνών».
Όπως αναφέρει η Ένωση τουριστικών, ταξιδιωτικών και ναυτικών πρακτόρων Λέσβου «από την πρώτη στιγμή η μέριμνα μας είναι η διαδικασία επιστροφής των εγκλωβισμένων τουριστών.
Δημιουργείται ένα τεράστιο κενό με τις πτήσεις από προορισμούς που έφερνε η Thomas Cook στη Λέσβο.
Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν μας ότι από εδώ και πέρα αλλάζει όλο το τουριστικό σκηνικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε όλη την τουριστική αγορά, υπάρχουν φόβοι ότι σε κάποιους προορισμούς ίσως να μην καλυφτεί το κενό της Thomas Cook.
Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε στον Λεσβιακό Τουρισμό προστίθεται και αυτό της Thomas Cook, οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας χρειάζονται άμεση στήριξη διότι αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, από το 2020 και μετά ίσως να έχουμε κραδασμούς στον Λεσβιακό Τουρισμό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ