Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο λίγο μετά τις 10 το πρωί και συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη διοίκηση της Δ...
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο λίγο μετά τις 10 το πρωί και συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον πρόεδρό της, Τάσο Τζήκα, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος της ΝΔ ξεκίνησε την περιοδεία.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πιλότους στρατιωτικού ελικοπτέρου, παρακολούθησε ασκήσεις αναρρίχησης και καταρρίχησης από άνδρες των ειδικών δυνάμεων που έγιναν στον εξωτερικό χώρο, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε ένας σκύλος που συμμετείχε στις επιδείξεις.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός συζήτησε με άνδρες των ΟΥΚ, ενημερώθηκε για την εξουδετέρωση ναρκών και έλαβε πληροφορίες για τη λειτουργία του νέου στρατιωτικού ελικοπτέρου KIOWA.
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το περίπτερο της Lockheed Martin όπου περιεργάστηκε μοντέλο του F-35, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ο αμερικανικός κολοσσός πιστεύει ότι είναι εφικτή η πώληση τουλάχιστον 500 F-35 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2030.
Στους υποψήφιους χρήστες του τύπου βρίσκονται η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ελβετία, με την Πολωνία να δηλώνει ήδη έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση 32 μαχητικών.
Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα, επιπλέον ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το F-35 από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ισπανία.
Η επιμονή αυτή φαίνεται εμφατικά σε πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για το πρόγραμμα του F-35, αντιναυάρχου Mathias Winter.
Ο Winter υπογραμμίζει πως «οι μελλοντικοί πιθανοί πελάτες με πώληση FMS περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία».
Το καθεστώς FMS διέπει διακρατικές συμφωνίες στις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί ως μεσάζοντας, μεταξύ της εταιρείας και μιας ξένης κυβέρνησης.
Oι πιστώσεις FMS αλλά και Η δυνατότητα έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μαχητικών F-35 από την Ελλάδα (έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν).
Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έχουν υιοθετήσει την πολιτική “Buy American” που χαλάρωσε τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων και ενθάρρυνε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό για λογαριασμό της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων.
Ptisidiastima.com με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
infognomonpolitics.blogspot.com