Μάριος Χριστοδούλου Ήρτεν πόσσω του, όπως λέμε και στην κυπριακή διάλεκτο, ο Ερντογάν. Η Άγκυρα έσπευσε να χαρακτηρίσ...
Μάριος Χριστοδούλου
Ήρτεν πόσσω του, όπως λέμε και στην κυπριακή διάλεκτο, ο Ερντογάν.
Η Άγκυρα έσπευσε να χαρακτηρίσει απαράδεκτη την ανακοίνωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.
Του 'φυγε ξαφνικά ο τσαμπουκάς!...
Γιατί δεν αναλαμβάνει δράση ο ίδιος;
Ή έστω, να επιδοθεί στη συνήθη φιλοπόλεμη ρητορική του.
Σαν κι αυτή που καταφεύγει έναντι της Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων, συχνά πυκνά μας τσαμπουνά ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν θα διστάσει να επαναλάβει τα βήματα που έκανε πριν από 45 χρόνια.
Που 'ναι τα νταηλίκια του;
Περιορίστηκε απλά σε μια ανακοίνωση στην οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί «τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει σιωπηλή και να αντιδράσει απέναντι στη θρασύτατη καταπάτηση όλων των αρχών και κανόνων του διεθνούς θεμελιώδους δικαίου από το Ισραήλ».
Ζητά τη στήριξη από μια κοινότητα, όσων δηλαδή και η ίδια η Τουρκία καταπατά σε μια χώρα μέλους της και σχεδόν καθημερινά την απειλεί με στρατιωτική επέμβαση.
Το ΕΣΤΙΑ και η συνέπεια
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εφικτό σχέδιο υπέρ των συνεπών δανειοληπτών, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλαδή, η έγκριση σχεδίου για άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.
Και τι θα γίνει αν αυτή η κατηγορία δανειοληπτών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε το δάνειό της ξαφνικά καταστεί ασυνεπής και κατ' επέκταση το δάνειό της σε μη εξυπηρετούμενο.
Εννοείται, ο λόγος περί αυτών που φροντίζουν να είναι συνεπείς με θυσίες και που εύκολα θα μπορούσαν να αποδείξουν την ασυνέπειά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, φρούτο της εποχής σε έξαρση, η παρερμηνεία και η μετατροπή του ψύλλου σε κάμηλο μαγειρεμένη με μπόλικη σάλτσα, ο γράφων όταν αναφέρεται στην ασυνέπεια δανειοληπτών, προς Θεού δεν εννοεί τους ανθρώπους που πραγματικά βρέθηκαν σε δεινή θέση από την οικονομική κρίση.
Αυτά τα ολίγα για τους συνεπείς.
Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται και στην περίπτωση των ασυνεπών δανειοληπτών στους οποίους αναφέρεται και το περιβόητο Σχέδιο Εστία.
Σας πληροφορώ ότι, από αίτηση για ένταξη στο εν λόγω Σχέδιο που έπεσε στα χέρια μου, για να καταφέρει κάποιος να τη συμπληρώσει και να προσκομίσει τα ζητούμενα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Πανεπιστημίου με νομικό-οικονομικές σπουδές!
Η πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών γραναζιών οργιάζει για άλλη μια φορά, όπως σε όλα άλλωστε.
Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε μάθει στα απλά, αλλά και τους υπαλλήλους που στελεχώνουν αυτή τη μηχανή να δουλεύουν...
Για του λόγου το αληθές και να μη δίνεται η εντύπωση ότι ο γράφων υπερβάλλει, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) φρόντισε να προσλάβει συμβούλους για τον σκοπό αυτό και προφανώς το ίδιο θα πράξουν και άλλες τράπεζες αν τυχόν δεν τους έχουν στη διάθεσή τους.
Ο ΟΧΣ αποφάσισε να κλείσει συμφωνία συνεργασίας με συνολικά 16 Συμβούλους σε όλες τις επαρχίες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πελάτες του Οργανισμού για τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας.
Οι σύμβουλοι που θα αναλάβουν καθήκοντα είναι ελεγκτές, λογιστές, νομικοί και σύμβουλοι αφερεγγυότητας και βέβαια η βοήθειά τους θα παρέχεται με το αζημίωτο.
Εφόσον λοιπόν, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου, οι δανειολήπτες κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια για την ετοιμασία της αίτησής τους θα μπορούν να αποταθούν στους Συμβούλους, προσθέτοντας ότι την αμοιβή του Συμβούλου, η οποία ανέρχεται στα €300 συν ΦΠΑ, θα καταβάλλει ο ΟΧΣ και θα χρεώνει το δάνειο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι επιπλέον έξοδα θα έχει ο αιτητής στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει κάποια δικαιολογητικά που απαιτούνται στην αίτηση χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι η αίτηση θα εγκριθεί.
Αν εγκριθεί βέβαια, εννοείται πως θα γίνει απόσβεση και το όφελος θα είναι μεγάλο.
Ο κ. Γεωργίου, αναφορικά με τον αριθμό αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ που παρέλαβε ο ΟΧΣ, είπε ότι ο Οργανισμός έδωσε μέχρι σήμερα 150 έντυπα αιτήσεων, αλλά μόλις μία αίτηση έχει υποβληθεί.
Φιλελεύθερος