Αγωνία εκφράζεται από τις Αρχές σε ότι αφορά τον κάτοχο των εκρηκτικών, των αντιαρματικών όπλων, των χειροβομβίδων και των ναρ...
Αγωνία εκφράζεται από τις Αρχές σε ότι αφορά τον κάτοχο των εκρηκτικών, των αντιαρματικών όπλων, των χειροβομβίδων και των ναρκών κατά προσωπικού που εκλάπησαν από φυλασσόμενη στρατιωτική αποθήκη στη ναυτική βάση της Λέρου.
Ο λόγος ειναι απλός: Μπορούν με απόλυτη ασφάλεια για τον χειριστή τους να περάσουν οποιοδήποτε "δίκτυ" ασφαλείας και οποιαδήποτε θωράκιση αυτοκινήτου κατηγορίας "5" όπως είναι τα αυτοκίνητα του πρωθυπουργού, των πρέσβεων κτλ, να τα διατρήσουν από απόσταση 300 μέτρων, το λιγότερο, όποιος και αν ειναι ο τύπος των αντιαρματικών όπλων που εχουν κλαπεί.
Και εδώ τίθεται ένα ακόμη ερώτημα: Eχουν κλαπεί μιας χρήσεως αντιαρματικοί εκτοξευτές ή επαναχρησιμοποιούμενοι;
Διότι αν ισχύει το τελευταίο, τότε ένας εκπαιδευμένος χειριστής μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 4 βολές το λεπτό προκαλώντας μακελειό.
Οπως γινεται αντιληπτό, αλλάζει εντελώς η φύση της απειλής από το είδος του όπλου.
Έχουν κλαπεί επαναχρησιμοποιούμενοι εκτοξευτές γαλλικών STRIM ή Carl Gustav M2 ή μιας χρήσεως αντιαρματικοί εκτοξευτές M-72 LAW ή RPG-18 Mukha που είχαμε πάρει από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας.
Eκλάπησαν και μεμονωμένες ρουκέτες;
Διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινει πως οι αντιαρματικοί εκτοξευτές δεν είναι μίας χρήσεως.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν αναζητούνται νάρκες κατά προσωπικού, αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, εκρηκτικά βραδύκαυστο φυτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες.
Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία καταγραφή του πολεμικού υλικού φέρεται να έχει γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 από τον προηγούμενο διαχειριστή της αποθήκης.
Η απώλεια του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού εντοπίστηκε μετά την αλλαγή διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ)» και παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των πυρομαχικών προέβαινε στην τυπική καταμέτρηση, παρουσία του παραδίδοντος οπλονόμου, όταν διαπίστωσε ότι τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό που έπρεπε να είναι έτοιμα μέσα σε σάκους προορισμένους για χρήση από κομάντος των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού -τα μέλη των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών- υπολείπονταν αυτών που ήταν καταγεγραμμένα.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης επεσήμαναν ότι το συγκεκριμένο υλικό βρισκόταν σε χώρο απόλυτα ελεγχόμενο με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης και κάμερες, ενώ δεν εμφανίζονται ίχνη διάρρηξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην εν λόγω ναυτική βάση υπηρετεί μικρός αριθμός ναυτών, περίπου 10-15.
Ζητούμενα για τις Αρχές είναι πότε ακριβώς σημειώθηκε η απώλεια του υλικού και αν έχει υπάρξει ορθή καταγραφή των βλημάτων που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές ασκήσεις και να εμφανίζεται έτσι σε κάποιο από αυτά τα υλικά τεχνητή έλλειψη.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στη Λέρο για να προσφέρει την βοήθειά του στις έρευνες, αποκαλύπτοντας ότι ο βαθύτερος φόβος των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού είναι μήπως πρόκειται για κλοπή στρατιωτικού υλικού από επίδοξους τρομοκράτες.
Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, η αποκαλούμενη ΥΝΤΕΛ, σφραγίστηκε από το πρωί.
Το στρατιωτικό προσωπικό έχει διαταχθεί να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Λακκί της Λέρου.
Οι εμπλεκόμενοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης δίνουν καταθέσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η υπόθεση από το Πολεμικό Ναυτικό- προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μυστηρίου.
Η αποθήκη όπου φυλασσόταν το πολεμικό υλικό για τις ειδικές δυνάμεις δεν είχε ίχνη παραβίασης.
Οι διπλές κλειδαριές δεν είχαν ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης, συναγερμός δεν είχε ηχήσει.
Στην προσπάθεια εξιχνίασης του πρωτοφανούς περιστατικού θα αξιοποιηθεί οπτικό υλικό αφού η αποθήκη παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Το ερώτημα είναι πότε έγινε η κλοπή ή πότε μεταφέρθηκαν τα αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες και οι χειροβομβίδες χωρίς να καταγραφεί.
Οι κάμερες έχουν υλικό τριών μηνών, όμως η απώλεια του υλικού μπορεί να έχει συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τις 31 Δεκεμβρίου 2018 -όταν είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος- μέχρι τη χθεσινή ημέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε διαπιστώθηκε η απουσία του φόρτου μάχης.
Παράλληλα με την έρευνα σε λιγότερους των 10 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που την τελευταία διετία ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη της αποθήκης από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό, γίνεται καταμέτρηση αντίστοιχων υλικών που φυλάσσονται σε άλλες 3-4 μονάδες του ΓΕΝ, ώστε να αποκλειστεί η απιθανότητα το υλικό να έχει μεταφερθεί σε άλλη βάση χωρίς όμως να έχει γίνει η προβλεπόμενη καταγραφή.
Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.
«Το Πολεμικό Ναυτικό ερευνά την υπόθεση με επαγγελματισμό και σοβαρότητα» αρκέστηκε να απαντήσει εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που ρωτήθηκε για την περίεργη απώλεια στρατιωτικού υλικού.
Το περιστατικό έχει θορυβήσει την στρατιωτική ηγεσία, όχι μόνο διότι συμβαίνει σε μια νευραλγική μονάδα, η οποία μάλιστα γειτνιάζει με το hot spot της Λέρου όπου φιλοξενούνται περίπου 2.000 αλλοδαποί, αλλά και διότι συμβαίνει σε μια εποχή που η τουρκική προκλητικότητα χαρακτηρίζεται αυξημένη.
pronews.gr