Στο σημείο μηδέν έχει φθάσει το ζήτημα με το μεταναστευτικό, με την Κυβέρνηση να παίρνει εσπευσμένα μέτρα για να αντιμετωπιστε...
Στο σημείο μηδέν έχει φθάσει το ζήτημα με το μεταναστευτικό, με την Κυβέρνηση να παίρνει εσπευσμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το βραδυφλεγές ζήτημα που απειλεί τον Ελληνισμό.
Για το ζήτημα πήρε θέση και ο κ. Κωσταράκος.
Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα Social Media, o πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλης Κωσταράκος, καυτηριάζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό καθώς όπως επισημαίνει από το 2015 γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο θέμα για να πιέσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ ώστε να δημιουργηθεί μέσα στο Συριακό έδαφος μια «Ζώνη Ασφαλείας».
Ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει επίσης και τις ευθύνες που όπως αναφέρει είχε η προηγούμενη κυβέρνηση για την διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος το οποίο εξέθεσε τη χώρα.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του επισημαίνει:
«Είναι απίστευτοι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ!!
Από την άνοιξη του 2015 γνωρίζει η τότε κυβέρνηση από πληροφορίες συμμάχων, το γεωπολιτικό παιγνίδι της Τουρκίας με τους πρόσφυγες για να πιεσθεί η ΕΕ κ οι ΗΠΑ να της επιτρέψουν να δημιουργήσει μια «Ζώνη Ασφαλείας» μέσα στο Συριακό έδαφος.
Οι εμμονές της κυβέρνησης, την εμπόδισαν να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσει τη χώρα μας και την ΕΕ.
Άργησαν να λάβουν τα οποία «μέτρα»,άφησαν την Ελλάδα να εξευτελιστεί σαν κράτος, και τις Ένοπλες Δυνάμεις να διασυρθούν οτι «δήθεν» αδυνατούσαν να φυλάξουν τα σύνορα της χώρας (και θα ερχόντουσαν ευρωπαϊκά στρατεύματα να μας βοηθήσουν και να μας διδάξουν πως φυλάσσεται η χώρα) μετά άρχισαν να λαμβάνουν διστακτικά (ημί)μέτρα, που έβλαψαν τη χώρα.
Δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα 1,6 δις € της ΕΕ Και διασυρθήκαμε διεθνώς με τη Μόρια.
Δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τα 1,6 δις € της ΕΕ Και διασυρθήκαμε διεθνώς με τη Μόρια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα υπεύθυνη για τον άθλιο χειρισμό του θέματος και τα προβλήματα που έχει η χώρα εξ αιτίας της ανικανότητος της».
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1.Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση.
Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3.Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4.Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.
Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5.Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6.Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7.Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.