Αντιπροσωπεία της Shell συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτ...
Αντιπροσωπεία της Shell συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να ανακοινώνει πως η πρώτη παραγωγή από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται το 2025, με την κοινοπραξία των εταιρειών να προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.
Yπενθυμίζεται ότι ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ από την Noble ανακοινώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011 και έκτοτε έχουν περάσει 8 χρόνια χωρίς να υπάρξει εμπορική εκμετάλλευση.
Το συγκεκριμένο κοίτασμα με operator την Νοble είναι σε συνδιαχείριση με τις Delek και Shell.
Από το 2018 η Κυβέρνηση έχει αποφάσισε την μεταφορά της Αφροδίτης με αγωγό προς το τερματικό της Αιγύπτου στο Idku το οποίο διαχειρίστρια είναι η ίδια η Shell.
Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο Θεόδωρος Τσακίρης είπε πως η ανακοίνωση του χρονοδιαγράματος από τη Shell βάζει τα πράγματα στη τελική ευθεία για την επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης (Front-End Engineering and Design- FIP).
Σημειώνεται ότι το κόστος των υποδομών ανόρυξης (up-stream) υπολογίζεται ότι είναι ύψους €5 δισεκατομμυρίων, ενώ η κατασκευή του αγωγού από το κοίτασμα στην Αίγυπτο στο €1 δισεκατ.
Τα ποσοστά καταμερισμού των εσόδων από το φυσικό αέριο στο «Αφροδίτη» είναι 57% για το κράτος και 43% για τι εταιρίες
«Σημασία έχει πλέον ότι με την συμφωνία για κατασκευή αγωγού και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν πλέον μια θεσμική συσπείρωση προς τις ενέργειες της Τουρκίας μέσα από τo EMGF και ταυτόχρονα η κίνηση κλειδί για ενσωμάτωση της TOTAL σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, δημιουργεί νέα δεδομένα που σε συνδυασμό με ένα νέο γύρο στοχευμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων μπορούν να μας δώσουν ένα διαφορετικό πλέγμα κατεύθυνσης πιο αισιόδοξο για αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας», είπε.
Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι η τιμολόγηση του φυσικού αερίου αλλά επειδή είναι μικρές οι ποσότητες δεν ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με τις εταιρείες.
Ένας άλλος παράγοντας τόνισε ο κ. Τσακίρης, είναι το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα με την επέκταση του κοιτάσματος στην ισραηλινή ΑΟΖ.
«Αυτό θα έπρεπε να λυθεί και μπορεί να λυθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο μέσα από την διαδικασία συνεκμετάλλευσης για να μην υπάρξει πρόβλημα καθυστέρησή ανάπτυξης του πεδίου».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης εξήγησε πως μπορεί η Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα των τουρκικών απειλών και την απαίτηση της Άγκυρας να θέσει το Φ.Α στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει την πορεία του προς το λιμάνι της Αττάλειας και συνοδεύεται από πολεμική φρεγάτα.
Sigmalive