Αναστάσιος Β. Γκουριώτης Η Shanghai Ranking Consultancy δημοσίευσε την Ακαδημαϊκή Κατάταξη των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (AR...
Αναστάσιος Β. Γκουριώτης
Η Shanghai Ranking Consultancy δημοσίευσε την Ακαδημαϊκή Κατάταξη των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2019 και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τα ελληνικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Από το 2003, η ARWU παρουσιάζει τα παγκόσμια κορυφαία πανεπιστήμια Top 500 με βάση μία διαφανή μεθοδολογία και αντικειμενικά δεδομένα τρίτων.
Έχει αναγνωριστεί ως η πλέον αντικειμενική παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη Πανεπιστημίων.
Στην εφετινή λίστα με τα καλύτερα 1000 Πανεπιστήμια στον κόσμο, μέχρι την θέση 300 δεν βρίσκεται ΚΑΝΕΝΑ ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα!
Κάπου στις θέσεις 301-400 «παλεύει» το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης στις θέσεις 401-500 και ακολουθούν στις θέσεις 501 με 1000 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μεμονωμένα τμήματα και σχολές τα πήγαν σαφώς καλύτερα:
Στην 7η θέση παγκόσμια η Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, σε καλές θέσεις τα τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Μετσόβιο, την κατάταξη των Ιατρικών Σπουδών και Φυσικής στο ΕΚΠΑ και της Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Μέχρι εκεί!
Δείξε μου την εικόνα των Πανεπιστημίων σου, να σου δείξω πόσο μέλλον έχεις ως χώρα.
Και κάθε χρόνο και χειρότερα.
Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τη θέση 401-500 το 2017, πέφτει στη θέση 601-700 το 2019.
Το Πολυτεχνείο... ζει;
Δεν το βλέπω για πολύ ακόμα.
Οπως δεν βλέπω να ζει και για πολύ ακόμα αυτή η χώρα με αυτή την Παιδεία.
Στο εξωτερικό μετρούν το μέλλον τους βάσει του αριθμού των εκατοντάδων χιλιάδων μηχανικών που «παράγει» κάθε χρόνο η τριτοβάθμια εκπαίδευση της κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα συζητούμε ακόμα για το πανεπιστημιακό άσυλο.
No hope...
*Ο Τάσος Γκουριώτης είναι εκδότης του pronews.gr