GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ειρήνη διά της Αποτρεπτικής Ισχύος

του   Ανδρέα Κυπριανού Η αποφυγή της δυνατότητας της Τουρκίας να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Κύπρ...




του   Ανδρέα Κυπριανού

Η αποφυγή της δυνατότητας της Τουρκίας να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά κυρίως η δυνατότητά της να υλοποιήσει στρατηγικά της σχέδια εις βάρος του Ελληνισμού, είχε πάντα να κάνει με την ικανότητα ανταπόδοσης ισοδύναμου πλήγματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει ένα παρατεταμένο πόλεμο με ένα υψηλής ποιότητας αντίπαλο ιδιαίτερα σε αεροναυτικές επιχειρήσεις.
Η προσπάθεια μέσα από ένα θερμό επεισόδιο να καταλάβει στρατηγικής σημασίας ελληνικά νησιά (Καστελλόριζο κλπ) προσέκρουε πάντα στο φόβο μιας ολικής σύρραξης.
Η ισορροπία του τρόμου στο Αιγαίο διατήρησε την ειρήνη έστω και αν υπάρχει ένας ακήρυκτος αεροναυτικός πόλεμος με τις καθημερινές παραβιάσεις και αναχαιτίσεις.

Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη βοήθησε επίσης καταλυτικά στην επιτυχή κατάληξη στην ένταξη χωρίς δυνατότητες αντίδρασης από την Τουρκία παρά τις απειλές για αντίδραση άνευ ορίων.
Να υπενθυμίσω ότι στη δεκαετία του ’90 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί και η Εθνική Φρουρά είχαν αποκτήσει την ποιοτική υπεροχή μέσα από συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα και οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια θα συνεπαγόταν τεράστιο κόστος για τη γείτονα.

Τι έχει αλλάξει σήμερα και γιατί τα πράγματα είναι επικίνδυνα;

1) Η οικονομικά κατεστραμμένη Τουρκία μετά το 2002 κατέγραψε τεράστια οικονομική ανάπτυξη επιτρέποντάς της να αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία, αλλά και να προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες πολεμικού υλικού, ανατρέποντας την ποιοτική υπεροχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

2) Η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα μετά το 2010 περιόρισε τις δαπάνες για την άμυνα αλλά και σταμάτησε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα που θα επέτρεπαν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα. Κάτι ανάλογο έγινε και με την Εθνική Φρουρά αφού από τη μια η οικονομική καταστροφή, αλλά και από την άλλη η πίστη σε λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά το 2004,  οδήγησε σε απαξίωση την αμυντική ικανότητα της Κύπρου. 

3) Η Κύπρος καθόρισε την ΑΟΖ της, αδειοδότησε τεμάχια και προσέλκυσε μεγάλους ενεργειακούς παίκτες. 

4) Ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Έγιναν ενεργειακές και όχι μόνον συμμαχίες μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος με τις ευλογιές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Μία εξέλιξη που αφήνει την Τουρκία εκτός και ανατρέπει τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς για την ανατολική μεσόγειο.

5) Υπάρχει ένας ηγέτης στην Τουρκία που έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, ένας δικτάτορας, ένας ισλαμοφασίστας νεοθωμανός που κεντρική του επιδίωξη είναι να παραμείνει στην ιστορία ως ο νέος πατέρας των Τούρκων υποσκελίζοντας τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ένας ηγέτης που στηρίζει του αδελφούς μουσουλμάνους, συμμαχεί με το Ιράν, εκτροχιάζει την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και που υποβαθμίζει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ κάνοντας ανοίγματα για στρατιωτική απεξάρτηση.
Ένας ηγέτης που προσεγγίζει ευκαιριακά τη Ρωσία.

Μέσα από αυτά τα δεδομένα Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να βρουν τους τρόπους στρατηγικά για να αποφύγουν τις περιπέτειες, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους, να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα με μια λύση σωστή που δεν θα υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, αλλά και να αποτρέψουν την οποιανδήποτε απώλεια εθνικού χώρου.

Η στρατιωτική δύναμη αποτροπής, η επέκταση της συνεργασίας με τους συμμάχους μας και σε στρατιωτικό επίπεδο, ένα νέο ενιαίο αμυντικό δόγμα στην περιοχή που μπορεί να συμπεριλαμβάνει Ισραήλ και Αίγυπτο πρέπει σοβαρά να μελετηθεί.
Η συμμετοχή δε της Κύπρου και της Ελλάδος σε κάθε προσπάθεια της ΕΕ για ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας αλλά και στα αμυντικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση το ίδιο και η Κύπρος.
Υπάρχουν και μπορούν να εξευρεθούν οι πόροι για μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής.
Έξαλλου όταν υπάρχει κίνδυνος για την επιβίωση όλα τα αλλά μπορούν να περιμένουν.

Η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα.
Ακόμα και με κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.
Για να συνετιστεί και να σταματήσει να προκαλεί, αλλά και για να δεχτεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, αλλά ακόμα και για να γίνει μέρος μια ειρηνικής συμμαχίας που όλοι θα έχουν να επωφεληθούν πρέπει να νιώθει ότι η όποια άλλη της σκέψη θα έχει τεράστιο κόστος και θα πρέπει να την εγκαταλείψει. 

Αυτό μόνο  μια σοβαρή δύναμη αποτροπής μπορεί να το καταφέρει.

Η πολιτική της στρατηγικής ψυχραιμίας έχει αποτύχει. Χρειάζεται η επαναφορά του δόγματος του ισοδύναμου τετελεσμένου.

*Βουλευτής ΔΗΣΥ

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/757462/eirini-dia-tis-apotreptikis-ischyos