Βυθίζεται στο χάος η Λιβύη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης προσφύγων Αεροπορι...
Βυθίζεται στο χάος η Λιβύη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης προσφύγων
Αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (2/7) έπληξε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών -στην πλειονότητά τους υπηκόους αφρικανικών κρατών- σε προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 εξ αυτών και να τραυματιστούν άλλοι 80, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων που έχει αναφερθεί σε οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή αφότου ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη K. Haftar άρχισε πριν από τρεις μήνες, την 4η Απριλίου, την ευρείας κλίμακας επιχείρησή του, αναπτύσσοντας μηχανοκίνητες μονάδες, θωρακισμένα και αεροσκάφη για να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΕ.
Η επιχείρησή του δεν έχει πάντως καρποφορήσει, λόγω της σφοδρής αντίστασης που προβάλλουν παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Η ανάφλεξη επιβεβαίωσε ότι το χάος βασιλεύει στη βορειοαφρικανική χώρα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της οποίας προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, μετά την ανατροπή του Μ. Qaddafi και του καθεστώτος του στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011.
Σύμφωνα με τον Malik Mirsek, εκπρόσωπο του κέντρου άμεσης βοήθειας του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη συνοικία Τατζούρα, ακριβώς δίπλα σε ένα στρατόπεδο.
Λίγη ώρα μετά το πλήγμα, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως είδε δεκάδες πτώματα να κείτονται σε υπόστεγο όπου κρατούνταν μετανάστες.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ασθενοφόρα κατέφθαναν στο κέντρο για να παραλάβουν τραυματίες.
Η ΚΕΕ ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επιδρομή, την οποία τόνισε πως διέπραξαν οι δυνάμεις του «εγκληματία πολέμου Haftar».
Εκπρόσωπος του ΛΕΣ διέψευσε ότι το κέντρο κράτησης των προσφύγων και μεταναστών επλήγη από αέρος.
Υποστήριξε ότι το βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ, έπειτα από πλήγμα ακριβείας εναντίον στρατοπέδου τους.
Φωτογραφίες που μεταδόθηκαν εικονίζουν αφρικανούς μετανάστες καθώς υποβάλλονται σε εγχειρίσεις σε νοσοκομείο, άλλους σε κρεβάτια, πολλούς με επιδέσμους στα άκρα.
Η Λιβύη μετατράπηκε μετά το 2011 σε κέντρο διέλευσης μεταναστών, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τη φτώχεια και τους πολέμους και προσπαθούν να φθάσουν με πλεούμενα στην Ιταλία.
Ωστόσο ολοένα περισσότεροι αναχαιτίζονται και συλλαμβάνονται από σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής, που υποστηρίζεται από την ΕΕ, στόχος της οποίας είναι να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη δυτική Λιβύη, υπό συνθήκες που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ΟΗΕ χαρακτηρίζουν συχνά απάνθρωπες.
Συχνά εξάλλου οι μετανάστες βρίσκονται στο έλεος παραστρατιωτικών.
Στην Τατζούρα, ανατολικά του κέντρου της Τρίπολης, βρίσκονται πολλά στρατόπεδα μονάδων παραστρατιωτικών που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, τα οποία βομβαρδίζονται από αέρος εδώ κι εβδομάδες.
Τη Δευτέρα ο ΛΕΣ του Haftar, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, όπου εδρεύει μια παράλληλη κυβέρνηση, ανήγγειλε ότι οι δυνάμεις του θα αρχίσουν να σφυροκοπούν από αέρος την Τρίπολη καθώς τα «παραδοσιακά» μέσα διεξαγωγής της επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας που διέθετε εξαντλήθηκαν.
Οι δυνάμεις του Haftar δεν έχουν μπορέσει να προελάσουν τους τελευταίους τρεις μήνες μαχών.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ ανακατέλαβαν τη Γαριάν, προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης του ΛΕΣ.
Τα δύο αντιμαχόμενα μέρη υποστηρίζονται από περιφερειακές δυνάμεις.
Ο ΛΕΣ ενισχύεται, κυρίως με υλικό, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο εδώ και χρόνια.
Ενώ η Τουρκία πρόσφατα έστειλε όπλα και θωρακισμένα στις δυνάμεις της ΚΕΕ για να τις βοηθήσει να αποκρούσουν την επίθεση των δυνάμεων του Haftar.
Η κλιμάκωση της σύρραξης εκφράζονται φόβοι πως θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου, ότι θα διογκώσει ξανά τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη και πως θα διαγράψει οριστικά τις ελπίδες του ΟΗΕ ότι θα οργανωθούν εκλογές για να τερματιστεί ο διχασμός της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης και να διευθετηθούν οι πολιτικές διενέξεις.
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία της» για τις πληροφορίες ότι έγιναν αεροπορικά πλήγματα στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα και περί «θανάτων προσφύγων και μεταναστών».
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τους κατά εκτιμήσεις 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που διατρέχουν «κίνδυνο στα κέντρα κράτησης κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες».
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, μετά τον θάνατο 44 ανθρώπων από αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.
Ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.
Από τις αρχές Απριλίου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Haftar για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Fayez al Saraj, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Οι διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν επικριθεί δριμύτατα από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Y. Salame.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Haftar.
Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου D. Trump με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση», είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα.
Άλλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Haftar.
www.bankingnews.gr