GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Κύπρος μεταξύ του αμερικανικού αετού και της ρωσικής αρκούδας…

του Σάββα Ιακωβίδη Η Κύπρος είναι το χορτάρι κάτω από τα πέλματα των ελεφάντων του άναρχου διεθνούς συστήματος. Για να μ...




του Σάββα Ιακωβίδη

Η Κύπρος είναι το χορτάρι κάτω από τα πέλματα των ελεφάντων του άναρχου διεθνούς συστήματος.
Για να μην υποφέρει ή να υποφέρει ελάχιστα καλείται να είναι χρήσιμος, αξιόπιστος και συνεπής εταίρος τους, ώστε να είναι ομοτράπεζος και να επωφελείται από τις συναλλαγές τους.
Αυτά προϋποθέτουν μακράς πνοής σοβαρή, ξεκάθαρη, συνεπή και αξιόπιστη κυπριακή στρατηγική και πολιτική με ισχυρή άμυνα.
Πού είναι;

Όταν πολεμούν οι ελέφαντες, υποφέρει το χορτάρι. 
Στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τρεις ελέφαντες πολεμούν κυριολεκτικά για επικράτηση και επιβολή.
Πρώτιστα είναι ο αμερικανικός και ο ρωσικός, οι οποίοι, διά της συνεχιζόμενης συριακής κρίσης και της γενικότερης αντιπαράθεσης ή συμμαχιών στην περιοχή με δυνάμεις όπως το Ιράν, η Τουρκία και το Ισραήλ (επ’ εσχάτων προστίθενται η Ελλάδα και η Κύπρος), επιδιώκουν να ελέγξουν, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν την πολιτική και τα συμφέροντά τους.
Είναι, όμως, και ο κινεζικός ελέφαντας, ο οποίος διεκδικεί μερίδιο στους ενεργειακούς και άλλους πόρους της περιοχής και επιρροή.
Δεν είναι τυχαία η ανασύσταση του «Δρόμου του Μεταξιού».

Ο Ψυχρός Πόλεμος αναζωπυρώθηκε μετά την ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, το 2014 από τη Ρωσία.
Η Κύπρος, με ψήφισμα της Βουλής μόλις εννιά μέρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, κατά πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της Ρωσίας. Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών.
Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίκκος Μαππουρίδης, ενώ οι υπόλοιποι (15) παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Τον Μάιο του 2014, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε την Κύπρο.
Σε ανάλυσή μας («Σ», 25.5.2014) επισημάναμε τα εξής:
«Οι θέσεις και οι πολιτικές κρίνονται όχι από λόγια παρηγοριάς ή θωπείας, αλλά από το αποτέλεσμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα έκδηλα ανανεωμένο και έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο, διατύπωσαν μερικές σημαντικές θέσεις.

»Πρώτον, ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Κύπρο ως τον ‘νέο, ισχυρό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου’.

»Δεύτερον, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, στην πρώτη δήλωσή του υπογράμμισε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ‘είναι τώρα μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση και ενέχει ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση και υπόσχεση για το μέλλον’.

»Τρίτον, αναφέρθηκε στην ‘αυξανόμενη ηγετική θέση της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο’.

»Τέταρτον, υποστήριξε πως η Κύπρος ‘μπορεί και πρέπει να είναι το θεμέλιο της σταθερότητας και μία ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο’».

Έκτοτε παρατηρείται μια σταθερή στροφή της Λευκωσίας προς τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ.
Τον περ. Σεπτέμβριο, με αφορμή συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, διά της οποίας ξεκαθάρισε τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, υπήρξε έντονη αντίδραση από τη ρωσική πρεσβεία, η οποία σε ανάρτησή της υπέδειξε:
«Κάποιοι φίλοι στην Κυπριακή Δημοκρατία θέλουν να διασαλεύσουν τη καλή σχέση Ρωσίας – Κύπρου για να απομακρύνουν τη Ρωσία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η πρόσφατη προώθηση και έγκριση του γνωστού νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο ήταν η αφορμή για ανάφλεξη στο εσωτερικό μέτωπο.
Το ΑΚΕΛ έψεξε έντονα αναφορές του νομοσχεδίου, διά του οποίου προτρέπεται η Κυπριακή Δημοκρατία να διακόψει ουσιαστικά σχέσεις με τη Μόσχα.
Στις 2.7.2019, ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμιζε:

«Θεωρούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες να τεθεί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα ενώπιον τεχνητών διλημμάτων με ποιον θέλει να είναι -είτε με τη Μόσχα, είτε την Ουάσιγκτον- ως κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων».
Κατέληγε αναφέροντας πως «σε περίπτωση έγκρισης του εγγράφου αυτού πρόθεση είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη δική μας γραμμή εξωτερικής πολιτικής, τις επιπτώσεις του».
Ιδού, λοιπόν, ότι το δίλημμα προς τη Λευκωσία ετέθη έντονα από τη Μόσχα.

Τίθεται ένα καίριο, και διαχρονικής σπουδαιότητας και κρισιμότητας, ερώτημα:
Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί ή έχει τις δυνατότητες να επιλέξει στρατόπεδο;
Η απάντηση είναι αρνητική για πολλούς κατανοητούς λόγους.
Η Λευκωσία είναι το αδύναμο χορτάρι στη σύγκρουση του αμερικανικού και του ρωσικού ελέφαντα.
Είναι ακόμα η εύκολη λεία για τον αμερικανικό αετό και για τη ρωσική αρκούδα.
Η Λευκωσία δικαιούται να έχει παράπονα και από τους δύο μεγάλους δρώντες.

Οι Αμερικανοί υποκίνησαν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, με την άθλια συνέργεια των Εγγλέζων και δεν εμπόδισαν την τουρκική εισβολή.
Οι δε Ρώσοι, διά του Γκρομύκο, το 1965, πρώτοι υπέβαλαν την ιδέα για ομοσπονδία στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή του ορθόδοξου κομμουνιστή Εζ. Παπαϊωάννου και του ΑΚΕΛ.
Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει εκδηλωθεί νέα αντιπαράθεση σε αρκετά μέτωπα, με την εμπλοκή και της Κίνας.

Η Κύπρος είναι το χορτάρι κάτω από τα πέλματα των ελεφάντων του άναρχου διεθνούς συστήματος.
Για να μην υποφέρει ή να υποφέρει ελάχιστα καλείται να είναι χρήσιμος, αξιόπιστος και συνεπής εταίρος τουςν ώστε να είναι ομοτράπεζος και να επωφελείται από τις συναλλαγές τους.
Αυτά προϋποθέτουν μακράς πνοής σοβαρή, ξεκάθαρη, συνεπή και αξιόπιστη κυπριακή στρατηγική και πολιτική με ισχυρή άμυνα.
Πού είναι;

ΠΗΓΗ:simerini.sigmalive.com