Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε, με σαφήνεια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάι...
Την άποψη ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων» εξέφρασε, με σαφήνεια ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, στην ομιλία του, συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την «άψογη μετάβαση και προσήλωση», όπως είπε, των Ελληνοεμερικανικών σχέσεων.
Επίσης ο κ. Πάιατ, αφού σημείωσε ότι η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ καταδεικνύουν την συνέχισε με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σημείωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και συνεργασία μας» σημείωσε ο Τζέφρυ Πάιατ και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον η συνεργία των δύο χωρών αφορά πολλούς τομείς όπως την ενέργεια το εμπόριο και άλλους.
Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την Τουρκία ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι» και τόνισε κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή.
Μάλιστα ως κάτι σημαντικό ανέφερε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο και, όπως είπε ήταν το πρώτο τηλεφώνημα ηγέτη άλλης χώρας.
Με πολλά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη και η αξιοποίηση πόρων στην περιοχή» και χαιρέτησε επίσης την ομαλή μετάβαση τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας αναφορά και στους κυρίους Αποστολάκη και Παναγιωτόπουλου όσο και στους κυρίους Κατρούγκαλο και Δένδια.
Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση του προέδρου της Βενεζουέλας και σημείωσε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που το 2014, ως κυβέρνηση, έθεσε τις βάσεις για τον ΤΑΡ. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η κατάσταση στην ενέργεια αλλά πολύ γρήγορα και η Ελλάδα δείχνει το δρόμο, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει και άλλες επενδύσεις και σε άλλους τομείς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ «η Ελλάδα παίζει μεγάλο ρόλο στην περιοχή και ζούμε την καλύτερη συγκυρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» ενώ μίλησε και για σύμπτωση συμφερόντων.
Τέλος κάνοντας αναφορά στην Τουρκία είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η καλή σχέση με την Ελλάδα.
Πηγή