GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δυο μοναδικά γλυπτά παρουσιάστηκαν στο κοινό - Άρτεμις και Απόλλων: Οι θεοί της Απτέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Η θεά Άρτεμις και ο θεός Απόλλων, δύο μοναδικά γλυπτά μικρού μεγέθους, που έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην ...





Η θεά Άρτεμις και ο θεός Απόλλων, δύο μοναδικά γλυπτά μικρού μεγέθους, που έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Απτέρα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.


Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου, «πρόκειται για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του αδελφού της Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο και βρέθηκαν στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που διεξάγεται σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης».
Τα αγαλματίδια βρέθηκαν μέσα σε χώμα με σημαντικές αλλοιώσεις και έντονη οξείδωση, συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και, όπως είπε κατά την παρουσίαση τους η αρχαιολόγος Βάννα Νινιού - Κινδελή, « η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο».


Η ίδια, περιγράφοντας τη στιγμή της ανακάλυψης των αγαλματιδίων, έκανε λόγο για συναισθήματα που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα νιώθει κάνεις μόνο εκείνες τις στιγμές και είναι ανεπανάληπτα».
Τα δύο αγαλματίδια -που εκτίθενται για πρώτη φορά στον τόπο τους, θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.


Είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν.
Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ. 
Τα αγαλματίδια θα παρουσιασθούν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου Ρωμαϊκής γλυπτικής.

naftemporiki.gr