Μόνο τρεις. Τρεις είναι, όλοι κι όλοι, οι νομοί της χώρας που χαρακτηρίζονται για την απόλυτη… ευστοχία τους στις κάλπες. ...
Μόνο τρεις.
Τρεις είναι, όλοι κι όλοι, οι νομοί της χώρας που χαρακτηρίζονται για την απόλυτη… ευστοχία τους στις κάλπες.
Διότι εδώ και 45 χρόνια, ψηφίζουν πάντα ως πρώτο κόμμα εκείνο που εν συνεχεία κατακτά την πρώτη θέση και στην ελληνική επικράτεια.
Γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαδοχικές εναλλαγές των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν προβλέφθηκαν σωστά από τις υπόλοιπες 53 εκλογικές περιφέρειες.
Ο αριθμός των οποίων έχει ανέβη τώρα στις 59, μετά από το «σπάσιμο» της παλιάς Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο «κομμάτια».
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουν γίνει 17 φορές εθνικές εκλογές.
Εξ αυτών η Νέα Δημοκρατία έχει αναδειχθεί νικήτρια από τις κάλπες 9 φορές (1974, 1977, Ιούνιο και Νοέμβριο του 1989, 1990, 2004, 2007, Μάιο και Ιούνιο του 2012).
Έξι φορές έχει υπερισχύσει το ΠΑΣΟΚ (1981, 1985, 1993, 1996, 2000, 2009) και δύο έχει νικήσει ο Σύριζα (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015).
Οι νομοί Ημαθίας, Κορινθίας και Ιωαννίνων έχουν ψηφίσει και στις 17 εθνικές εκλογές τον νικητή, αναδεικνυόμενοι ως τα πλέον αξιόπιστα «βαρόμετρα» της κάλπης.
Μάλιστα και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, έβγαλαν επίσης τα σωστά αποτελέσματα, ψηφίζοντας ως πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.
Αναμφίβολα, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι εκείνο της διαχρονικής ευθυκρισίας των ψηφοφόρων των συγκεκριμένων νομών, παρά το ότι μέσα σε διάστημα 4,5 δεκαετιών έχουν επέλθει αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα, ακόμη και με καθαρά… βιολογικό υπόβαθρο.
Μέχρι και τις εκλογές του 2007, είχαν απομείνει οκτώ περιφέρειες-πυξίδες που έδειχναν τον νικητή της κάλπης.
Στη συνέχεια όμως έχασαν τον… προσανατολισμό τους και λάθεψαν η Β’ Αθηνών, η Α’ Θεσσαλονίκης, η Βοιωτία, η Θεσπρωτία και τα Γρεβενά.
Στην αντίπερα όχθη και σε ότι αφορά τους τρεις νομούς που διατηρούν αναλλοίωτο το πολιτικό τους αισθητήριο, η Ημαθία έχει ακόμη μια ξεχωριστή επίδοση.
Η συγκεκριμένη περιφέρεια με πρωτεύουσα τη Βέροια, εκτός του ότι ψηφίζει πάντα το πρώτο κόμμα, του δίνει και ποσοστό που πλησιάζει στην πανελλαδική του εκλογικά δύναμη.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις 17 εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης, η Ημαθία δίνει ποσοστό στο πρώτο κόμμα, με απόκλιση +/- 1,398 μονάδων κατά μέσο όρο.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα που επικρατεί πανελλαδικά στα 45 τελευταία χρόνια, παίρνει 41,65% τότε η απόκλιση της Ημαθίας αντιστοιχεί μόλις στο 3,3%…
Στις 8 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 2000 και μετά, η Ημαθία πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο πανελλαδικό ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς οι αποκλίσεις είναι της τάξεως των +/- 1,178 μονάδων…
Κόρινθος και Ιωάννινα έχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Το αν οι τρείς αυτοί νομοί θα ψηφίσουν και πάλι τώρα τον νικητή των εκλογών θα φανεί από τα αποτελέσματα.
Όπως μάλιστα υπολογίζεται, στις 9 το βράδυ της Κυριακής, θα υπάρξει και η κοινοποίηση ( από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic) πρώτου συγκεντρωτικού αποτελέσματος για την επικράτεια.
Τουλάχιστον δημοσκοπικά, ο «αέρας» της νίκης δίνεται στη Νέα Δημοκρατία.
Κατά μέσον όρο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 7 εταιρειών (Marc, MRB, Metron Analysis, Κάπα Research, Public issue, opinion, Pulse) δίνουν ποσοστό 40% στη Ν.Δ, 27,7% στον Σύριζα, 7,4% στο ΚΙΝΑΛ, 5,4% στο ΚΚΕ, 3,9% στη Χρυσή Αυγή, 3,6% στο ΜεΡΑ25 (Βαρουφάκης) και 3,5% στην Ελληνική Λύση (Βελόπουλος).
Στη βάση αυτή και με επτακομματική Βουλή, η ΝΔ λαμβάνει την αυτοδυναμία με 159 έδρες.
Πώς υπολογίζονται έδρες και αυτοδυναμία
Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από τη διαφορά που θα έχει το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.
Με ποσοστό 40,4% το πρώτο κόμμα παίρνει σίγουρα, 151 έδρες κατ’ ελάχιστον.
Κριτήριο είναι το αθροιστικό ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα τα οποία δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3%.
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα εκτός βουλής κόμματα, τόσο πέφτει ο πήχης για την αυτοδυναμία.
Το αναγκαίο ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να πάρει τα πρώτο κόμμα για να έχει την αυτοδυναμία προκύπτει ως εξής: 100- 5 (υποθετικό ποσοστό για τα εκτός βουλής κόμματα) Χ 101/250=38,8.
Με αυτό το ποσοστό το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες.
Κάθε μία ποσοστιαία μονάδα που προστίθεται στα εκτός Βουλής κόμματα χαμηλώνει κατά 0,4 τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Αν το πρώτο κόμμα πάρει 40% και μείνει εκτός Βουλήςσυνολικό ποσοστό 9%, τότε οι έδρες που κερδίζει υπολογίζονται με τον ακόλουθο τρόπο: 40Χ 250/91 (που είναι το ποσοστό των εντός βουλής κομμάτων) = 109,89.
Παραλείποντας το κλάσμα είναι 109 έδρες στις οποίες προστίθεται το «μπόνους» των 50 εδρών και έτσι ο αριθμός τους φτάνει στις 159.
Με πιθανότητες, ανάλογα με τα υπόλοιπα των άλλων κομμάτων να γίνουν 160.
Ακόμη μεγαλύτερο φαβορί η ΝΔ
Στα… στοιχήματα των ιντερνετικών εταιρειών, η ΝΔ έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο φαβορί, απ’ ότι ήταν στο ξεκίνημα της κούρσας των εκλογών.
Πλέον το να πετύχει η ΝΔ ποσοστό άνω του 38,5% δίνει απόδοση 1,55 ένατι του αρχικού 1,65 που ήταν για ποσοστό άνω του 38%.
Επίσης, το να κερδίσει η ΝΔ με διαφορά άνω των 10,5 ποσοστιαίων μονάδων πληρώνει 1,55 φορές το πονταρισμένο ποσό, έναντι του 1,70 που ήταν η αρχική απόδοση.
Για τα δύο αυτά στοιχήματα (ποσοστού και διαφοράς) οι αποδόσεις ανάγονται σε πιθανότητες 60%…
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί είναι το ενδεχόμενο να φτάσει σε εκλογικό ποσοστό κάτω του 27% (απόδοση 1,80) ενώ το πάνω από το 27% έχει απόδοση 1,95.
Ακόμη το να κινηθεί η ΝΔ κάτω από το 38,5% είτε η διαφορά από τον Σύριζα να είναι μικρότερη από 10,5 μονάδες, θεωρούνται… αουτσάιντερ ενδεχόμενα, γι’ αυτό και πληρώνουν περισσότερα (στο 2,35 αμφότερες αποδόσεις)
Τα μεγάλα κομματικά «κάστρα»
Πέραν τούτων και αναφορικά με τη σημειολογία των εκλογών:
Τα τρία απόρθητα εκλογικά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας είναι η Καστοριά, η Αργολίδα και η Λακωνία.
Στις εθνικές εκλογές που έχουν γίνει στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης, στους τρεις αυτούς νομούς η ΝΔ έρχεται πάντα πρώτο κόμμα. Μάλιστα στη Λακωνία έχει σημειωθεί το ρεκόρ του 76,04% το 1974.
Ποτέ ξανά, καμία άλλη εκλογική περιφέρεια της χώρας, δεν έχει τόσο μεγάλο ποσοστό σε οποιοδήποτε πρώτο κόμμα…
Ηράκλειο, Λασίθι και Χανιά δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πρώτο κόμμα τη ΝΔ σε εθνικές εκλογές.
Ήταν τα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο Ηράκλειο έχει πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό του (65,91% το 1981). Από το 2012, η σκυτάλη της πρωτιάς, πέρασε απ’ το ΠΑΣΟΚ στον Σύριζα.
Πηγή: mononews.gr