GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Ραγίζει» η οικονομία του Ρ.Τ.Ερντογάν: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 14 τουρκικών τραπεζών η Fitch!

Σε μαζικές υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings, στον απόηχο ανάλογης κίνησης...




Σε μαζικές υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings, στον απόηχο ανάλογης κίνησης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για το αξιόχρεο της χώρας. 

Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν οι 12 συν 2 παρακάτω τουρκικές τράπεζες (το outlook παραμένει αρνητικό, σε παρένθεση η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας):

  • Turkiye Garanti Bankasi A.S. (B+)
  • Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (B+)
  • Turk Ekonomi Bankasi (B+)
  • QNB Finansbank A.S. (B+)
  • ING Bank A.S. (B+)
  • Kuveyt Turk Katilim Bankasi (B+)
  • Alternatifbank A.S. (B+)
  • Turkiye Finans Katilim Bankasi (B+)
  • Burgan Bank A.S. (B+)
  • ICBC Turkey Bank A.S. (B+)
  • BankPozitif Kredi ve Kalkinma Bankasi (B+)
  • Denizbank A.S. (B+)
  • Παράλληλα, υποβαθμίστηκαν οι κρατικές τράπεζες Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και Turkiye Kalkinma Bankasi.


Στις 16/7, η Fitch Ratings ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας απέφυγε προς το παρόν την κρίση ρευστότητας -σε ξένο νόμισμα- εν μέσω υποτίμησης της λίρας από τον Αύγουστο 2018, χάρη στην στήριξη που παρείχαν οι εισροές καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, ωστόσο οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης παραμένουν υψηλοί.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 12% το πρώτο τρίμηνο 2019, υποστηρίζοντας τη ρευστότητα, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, αν και με αυξημένο κόστος. 

Ωστόσο, το εξωτερικό χρέος είναι μεγάλης διάρκειας και είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί εάν οι επενδυτές αποστραφούν τα τουρκικά ομόλογα, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος, εξαιτίας της μεταβλητότητας στη λίρα, των γεωπολιτικών εντάσεων ή της πολιτικής αβεβαιότητας.

Το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών μειώθηκε στα 161 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του πρώτου τριμήνου από 180 δισεκ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018. 

Το εξωτερικό χρέος που λήγει εντός 12 μηνών ανέρχεται σε 91 δισεκ. δολάρια, αλλά οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι πιο μετριοπαθείς -40 με 45 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ. 

Το συνολικό ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανήλθε σε 427 δισ. δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, επισημαίνεται.

Την περασμένη Παρασκευή (12/7), η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «ΒΒ-» -από «ΒΒ»-, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η ελληνική οικονομία, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από άλλους οίκους αξιολόγησης, διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικό το outlook (προοπτικές).

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των αρχών για μια περίοδο σταθερά υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού. 

Υπογραμμίζει, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Η ολοκλήρωση ενός παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, προσέφερε ενδεχομένως ένα πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή. 

Ωστόσο, η απόλυση του διοικητή με προεδρικό διάταγμα κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη εξασθενημένη εγχώρια εμπιστοσύνη (που αποδεικνύεται από την άνοδο της δολαριοποίησης), θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας. 

Η κίνηση αυτή προσθέτει αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

«Οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν εκ νέου, φαινομενικά λόγω παρατυπιών, αφού το κυβερνών κόμμα AKP έχασε.

Το AKP υπέστη μεγαλύτερη ήττα στην επανάληψη των εκλογών. 

Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να κινδυνεύει από κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που προκλήθηκαν από την παράδοση των πυραυλικών στοιχείων S-400 από τη Ρωσία" τονίζει η Fitch.«Πάγωσε» η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων 20 δισ. δολ. στην Τουρκία

Η  αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων στην Τουρκία καθυστερεί, καθώς οι τραπεζίτες είτε απορρίπτουν είτε αναβάλουν την εφαρμογή των σχεδίων που συζητούνται εδώ και τρεις μήνες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Βάσει μαρτυριών από τραπεζίτες, υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη και συμβούλους, προκύπτει πως δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις τράπεζες και σε εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, των ακινήτων και της ενέργειας, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν συνολικά δάνεια της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας και της κρίσης στην οικονομία.

«Ολα έχουν “παγώσει”», δηλώνει ανώνυμα στο Reuters ένας τραπεζίτης που συμμετέχει στις συνομιλίες ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στις εταιρείες και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής και προσβλέπουν στην έλευση του νέου έτους», προσθέτει ο ίδιος.

Βασικό εμπόδιο στην καθυστέρηση αυτή ήταν η άρνηση των εταιρειών και των πιστωτών τους να λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση των δανείων, εν μέρει διότι ελπίζουν πως θα ανακάμψει η οικονομία και θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση τείνει, επίσης, η Αγκυρα, αποκαλύπτει το Reuters.

Τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει πως θα απομακρύνονταν τα προβληματικά δάνεια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και θα τοποθετούνταν σε άλλα «οχήματα» προκειμένου να προχωρήσει ευκολότερα η αναδιάρθρωσή τους. Εντούτοις δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, πάντως, πως όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα εκπονήσει η Τουρκία ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του ζητήματος των προβληματικών δανείων, τόσο πιο εύκολα θα επανέλθει η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής σε τροχιά ανάπτυξης.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε στο Reuters πως οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια λύση, αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

«Είναι σημαντικό να δοθεί μια οριστική λύση ώστε να αποκατασταθεί η ροή πίστωσης στην οικονομία».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο είχαν φθάσει τα 15 δισ. τουρκικές λίρες ή 2,63 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Μερίδα ειδημόνων, ωστόσο, υπολογίζει πως μπορεί να προσεγγίζουν τα 10 δισ. δολάρια.
Ενα πρόβλημα στην αναδιάρθρωση των δανείων των κατασκευαστικών είναι πως προκύπτουν διαφωνίες για την αξία των ημιτελών ή κενών συγκροτημάτων σε όλη τη χώρα.
Κατά συνέπεια, οι κατασκευαστικές και οι τράπεζες διστάζουν να διαθέσουν προς πώληση τα ακίνητα αυτά, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα στη χώρα.
Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας έχει υποβαθμιστεί ενώ προβλέπεται ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

pronews.gr