της Φανούλας Αργυρού* Ο πολυσυζητημένος χάρτης με αγωγούς προς Τουρκία που ξαφνικά, αρχές Ιουνίου 2019 ανάρτησε η αμερικ...
της Φανούλας Αργυρού*
Ο πολυσυζητημένος χάρτης με αγωγούς προς Τουρκία που ξαφνικά, αρχές Ιουνίου 2019 ανάρτησε η αμερικανική ιστοσελίδα Μc Clatchy DC, (Sigmalive Μάριου Πούλλαδου 6.6.2019 «Αποκαλυπτικός χάρτης ΗΠΑ για ΑΟΖ που είδαν Ερντογάν-Αναστασιάδης» και «Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ» στη «Σημερινή» 9 Ιουνίου 2019) είχε χαρτογραφηθεί από το Bureau of EnergyResources, όπως γράφει εμφαντικά (μια υπηρεσία που υπόκειται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ), επί διακυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα.
«Στον χάρτη αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει ένα αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας … σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του εγχειρήματος Άμος Χόκσταϊν υπάρχει μια σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων του Τραμπ και Ομπαμα…»
Υπάρχει όμως; Γιατί στο ίδιο δημοσίευμα:
«Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκοι τον Απρίλιο είπαν στο McClatchy ότι είχαν ζητήσει ρόλο επίσημου παρατηρητή στις συναντήσεις του Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο – που αποτελείται από την Ιορδανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή – προσφέροντας βοήθεια στο να φρεσκάρουν την υποδομή του Φόρουμ με αμερικανική εμπειρία.
Το Μάρτιο, ο Πομπέο (Αμερικανός ΥΠΕΞ) παρευρέθηκε στην εκδήλωση υπογραφών στο Τέλ Αβίβ μεταξύ, Ελλήνων, Ισραηλινών και Κυπρίων αξιωματούχων για μια συμφωνία αγωγού 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει την εξαγωγή τοπικού αερίου προς την Ευρώπη… αυτό ήταν μια σκόπιμη ένδειξη αμερικανικής υποστήριξης για το σχέδιο, παρόλο που συνεχίζουν να εκφράζουν σκεπτικισμό…»
Και δεν βλέπουμε να περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Είναι γεγονός ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα υπάρχει μια ομάδα (και αυτό παρόλες τις αυξανόμενες και έντονες φωνές στην Ουάσιγκτον εναντίον της Τουρκίας) που υποστηρίζει τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης…
2014 Επίσκεψη Τζό Μπάιντεν στην Κύπρο
Όμως έχει και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ουρά η ιστορία αυτή.
Θυμάστε την μεγαλοπρεπή εκείνη επίσκεψη του Τζό Μπάιντεν (αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Ομπάμα) στην Κύπρο το 2014 για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη;
Αλλά και τις αρνητικές επισημάνσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που ακολούθησαν, για τη μη αναφορά του στην κατοχή και στον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό;
Και την επίσκεψή του στα κατεχόμενα που μπορούσε η κυπριακή κυβέρνηση να αποτρέψει;
(Σημερινή, 22.5.2014 «Ιστορική επίσκεψη, «ιστορική δήλωση» Mιχάλη Παπαδόπουλου ).
Ίσως το δημοσίευμα της Μc Clatchy DC σήμερα να απαντά στις τότε δικαιολογημένες επικρίσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Στις 22 Μαΐου 2014 σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κύπρο ο Τζό Μπαίντεν αναφέρθηκε τις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί παίχτης κλειδί στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η ανεύρεση των υδρογονανθράκων παρουσίαζε μια μοναδική ευκαιρία για την μοιρασμένη χώρα μας… (Βλέπε Mail online 22.5.2014)
https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-2636289/Biden-Cyprus-global-natural-gas-hub.html
Όραμα του Τζό Μπάιντεν ο χάρτης
Στο σχετικό δημοσίευμα της Μc Clatchy DC 5.6.2019 ο «αρχιτέκτονας» του χάρτη Άμος Χόκσταϊν, (πρώην ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή θέματα ενέργειας των ΗΠΑ) αποκάλυψε ότι αυτός ο περιβόητος χάρτης, με αγωγούς προς Τουρκία, σχεδιάστηκε από χαρτογράφους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες «υπό τις οδηγίες του πρώην αντιπροέδρου Τζό Μπάιντεν».
«Μας πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί… και είναι χάρη στο όραμα και ηγεσία του Τζό Μπάιντεν».
Και ότι το χάρτη τον έδειξαν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Ερτογάν μεταξύ 2015-2017 αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (δεν είπαν, όμως, πότε στον δεύτερο).
«Πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί…»
Για να πάρει πολύ καιρό να ετοιμαστεί το όραμα του Τζό Μπάιντεν για τα μάτια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερτογάν μεταξύ 2015-2017, θα πρέπει οι προετοιμασίες να ξεκίνησαν πολύ πριν το 2015.
Ίσως και πριν την αντικατάσταση της Χιλαρυ Κλίντον από τον Τζών Κέρι το Φεβρουάριο του 2013 στο Υπ. Εξωτερικών.
2013 – Το φιλμάκι του ΚΕΒΕ και όχι μόνον
Και αυτή η χρονολογία μας φέρνει στο νου ότι το 2013 συν ήταν και μια περίοδος που είχαν ξεσπαθώσει ορισμένοι δικοί μας να μας πείσουν ότι πρέπει να δεχθούμε ο αγωγός φυσικού αερίου να περνούσε από την Τουρκία, ότι θα λυνόταν το Κυπριακό και θα γινόμασταν όλοι πάμπλουτοι κτλ κτλ.
Μάλιστα, θυμόμαστε στο Λονδίνο, ότι σε κάποια συνάντηση παραγόντων της ομογένειας με πολιτικό μεγάλου κόμματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο τελευταίος, υποστήριζε αγωγό μέσω Τουρκίας και δίχως ντροπή είχε εκφράσει και την θέση ότι « έπρεπε να είχαμε δώσει και κανένα οικόπεδο της Τουρκίας προ πολλού και ήταν λάθος μας που δεν το είχαμε σκεφθεί».
Συμπτωματικά (;) το 2013 είχε ξεπροβάλει και ένα κατάπτυστο βίντεο – φιλμάκι του ΚΕΒΕ (Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) σε συνεργασία με το «Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο» στα κατεχόμενα με τίτλο « Τι θα γίνει αν… λυθεί το Κυπριακό» με χρηματοδότηση, όπως είχαμε μάθει από την UNOPS, προπαγανδίζοντας την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία, αποδεχόμενοι τα τετελεσμένα των δύο τουρκικών και συνεχιζόμενων εισβολών.
Μας πρόβαλε τον διαμοιρασμό του θαλάσσιου πλούτου της ΚΔ και τις … προοπτικές που θα είχε η Κύπρος με νέες ευκαιρίες για την εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς της Τουρκίας όταν θα … επιτρέπονταν οι εισαγωγές από την Τουρκία, χιλιάδες θέσεις εργασίας κτλ κτλ. οικονομικά φούμαρα, ενόψει και της άσχημης οικονομικής κρίσης που περνούσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Είχαν μάλιστα συ-στρατεύσει τότε και τον Νομπελίστα Σερ Χριστόφορο Πισσαρίδη… (Φαίνεται κατέβασαν το φιλμάκι τους γιατί δεν το βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του ΚΕΒΕ).
2013 συν – Ερτογάν – Μουσουλμανική Αδελφότητα – Σίσι
Χρειάζεται πιστεύω, επίσης, να θυμηθούμε ότι τα χρόνια 2013 – η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Αίγυπτο βρισκόταν στα ύψη της δύναμής της καθώς επίσης και η επιρροή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερτογάν στη Μέση Ανατολή, ο οποίος το 2014 ανέλαβε ως ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας.
Στις ΗΠΑ η Χίλαρυ Κλίντον είχε μεγάλες βλέψεις για «ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» με βάση το ‘οικονομικό’ και ότι ο διάδοχος της θα ήταν άξιος συνεχιστής… («Ελευθερία» Λονδίνου 31.1.2013).
Μήπως ήταν καθ΄υπόδειξη Μπάιντεν/Κλίντον εκείνες οι προτροπές για εμπορικές σχέσεις με την κατοχική Τουρκία; Ευτυχώς ένα χρόνο αργότερα στην Αίγυπτο ανέλαβε ο Abdel Kahalil El-Sisiκαι η επιρροή του Ερτογάν άρχισε να τα παίρνει πίσω.
2015
Στις 7 Ιουνίου 2015 (δύο χρόνια μετά το φιλμάκι και την περίοδο που το δημοσίευμα της Μc Clatchy DC μας ενημερώνει ότι έδειξαν τον χάρτη και στον Ερτογάν) δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» άρθρο της κας Σάβιας Ορφανίδου, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τίτλο «Τι θα γίνει αν… λυθεί το Κυπριακό» το οποίο πήγαινε πίσω στο 2013 και στο φιλμάκι του ΚΥΒΕ και τα οικονομικά οφέλη για συνεργασία ουσιαστικά με την Τουρκία!
Έγραψε: « Η ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς της Τουρκίας και οι νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων αγορών για την κυπριακή οικονομία θα συντείνουν στη διευκόλυνση των προσπαθειών για επιτάχυνση της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση. Ιδιαίτερα, μια βιώσιμη λύση θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας μας με την ελεύθερη πρόσβαση των κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και στην προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ιδιαίτερα στον Βορρά, μέσω της άντλησης περισσότερων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας».
Και για την «διαχείριση του φυσικού αερίου και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού μας ρόλου» :
«… Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε θετικά τον εθνικό μας πλούτο, καταδεικνύοντας ότι τα εθνικά μας συμφέροντα μπορούν να συνάδουν απόλυτα με τα συμφέροντα των δυνάμεων στην περιοχή, και ιδιαίτερα της Τουρκίας…»
http://www.sigmalive.com/simerini/news-asset/237990/ti-tha-ginei-an-lythei-to-kypriako
Και όλα αυτά για κλείσιμο του Κυπριακού (βλέπε Μοντ Πελεραν – Κράν Μοντάνα) αντί να απαιτούν να τιμωρηθεί ο Τούρκος εισβολέας, να δικαστεί και καταδικαστεί για τα εγκλήματά του, να επιστραφούν οι κλεμμένες μας περιουσίες και να αποχωρήσει από τα καταπατημένα μας εδάφη…
Εν κατακλείδι, είναι καλά να τα θυμόμαστε όλα αυτά τα γεγονότα, και η δημοσιοποίηση του σχετικού χάρτη (όραμα του τότε αντιπροέδρου Τζό Μπάιντεν της διοίκησης Μπάρακ Ομπάμα) μας έδωσε την ευκαιρία. Γιατί όλα είναι ρευστά στην πολιτική.
Και ιδιαίτερα στις σχέσεις ΗΠΑ/Τουρκίας οι οποίες θα εξαρτηθούν με το κατά πόσο «Θα σπάσει το «σχοινί» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις;» όπως εύστοχα τοποθετεί το ερώτημα στο άρθρο του στις 17 Ιουνίου 2019 ο αγαπητός Σάββας Καλεντερίδης.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 23/6/2019