Νέα μυστική συμφωνία για τα εθνικά μας θέματα φέρεται να κανονίζει ο Α.Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο, το...
Νέα μυστική συμφωνία για τα εθνικά μας θέματα φέρεται να κανονίζει ο Α.Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο, το οποίο ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση ανταλλάζει τα ενεργειακά συμφέροντα με την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο.
Τα ελληνοτουρκικά δεν περνούν την καλύτερη φάση τους με την Τουρκία να σηκώνει διαρκώς τους τόνους.
Πριν από δυο ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου στην Βουλή ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ όμως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει μια αποκάλυψη που αν δεν διαψευστεί είναι ίσως η πιο σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα εθνικά μας θέματα.
Αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια ανταλλαγή η οποία προβλέπει τα εξής:
- Η Τουρκία θα κάνει τις παραχωρήσεις που θα της ζητήσει η Κύπρος για να λυθεί το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας. Αυτό θα γίνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και την αντικατάστασή τους από μονάδα του ΝΑΤΟ.
- Όλες οι δυνάμεις της Δύσης που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, γεγονός που εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα όλα αυτά θα κριθούν από την στάση της Κύπρου στο θέμα αυτό και ίσως οι αποφάσεις να ληφθούν τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, αν ισχύει το ρεπορτάζ είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν η συμφωνία είναι εις γνώσιν των κομμάτων στην Ελλάδα ή όχι.
Απίστευτος Κατρούγκαλος: «Η ΕΕ να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία»
Υπέρ της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας στο Politico ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για την Τουρκία, με την προϋπόθεση να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
«Είμαστε ανάμεσα στις λίγες χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας@, τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, παρά τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν και την αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με το περιοδικό να επισημαίνει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στην αίσθηση απομόνωσης, ότι έχει αποκλειστεί από τις εξελίξεις.
«Νιώθουν απομονωμένοι, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα δικών τους επιλογών, όχι δικών μας, εμείς θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κάποιες χώρες όπως η Αυστρία ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέση που υπερασπίζεται και ο Μένφρεντ Γουέμπερ (Manfred Webe) υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προσθέτει δε ότι σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένουν αμυδρές, αναφέροντοας πως μόλις ένα από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια έχει ανοίξει, ενώ οι εκκλήσεις για τη διακοπή των συζητήσεων ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά από το 2016, μετά τη βίαιη καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος από τον Ερντογάν.
Πάντως, τα ελληνικά κόμματα δεν ζητούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με χώρες των Βαλκανίων.
«Οπωσδήποτε εάν η Αλβανία είναι έτοιμη και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα Σκόπια», λέει.
Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τις Βρυξέλλες να ανοίξουν σαφή δρόμο για τα Σκόπια.
«Εάν η ΕΕ δεν στείλει αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο, θα ήταν πλήρης αποτυχία της στρατηγικής της να θέσει κανόνες στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ελπίδας για τις υποψήφιες χώρες», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια έχουν υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και έχει εκπληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως, όπως αναφέρει και το Politico, η εκκίνηση της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων δεν είναι βέβαιη, καθώς μια σειρά χωρών, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε μια νέα διεύρυνση της ΕΕ.
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, υπό το φως της σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών έναντι του Πεκίνου εν προκειμένω, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «είναι δυνατή η ευθυγράμμιση των συμφερόντων, τόσο των εθνικών και κοινοτικών όσο και των κινεζικών.
Προσθέτει, δε, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερες απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκρίσιμου μεγέθους».
Ο κ. Κατρούγκαλος επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι.