Για τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τις προτεραιότητές του, αλλά και τον αντίκτ...
Για τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τις προτεραιότητές του, αλλά και τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε στο thestival.gr, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης.
Ο κ. Κουριαννίδης παρουσιάζει το πρόγραμμά του για μια καθαρή και ασφαλή Θεσσαλονίκη, ενώ δηλώνει ότι θα καταργούσε τον θεσμό του Thessaloniki Pride, εαν αναλάμβανε την διοίκηση του δήμου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Κουριαννίδη στο thestival.gr:
-Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.
Έχετε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος/ δήμαρχος και στο παρελθόν.
Τί είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε την προσπάθεια;
Δεν είναι μία προσπάθεια εξατομικευμένη.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ εκπροσωπούμε και υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα αξιών που υπερβαίνει χρονικά την εποχή μας.
Έρχονται από πολύ παλιά και πηγαίνουν ακόμη μακρύτερα.
Αυτές οι αξίες της φιλοπατρίας, της πίστης και της οικογένειας χρειάζονται θεσμική θωράκιση για να συνεχίζουν να στηρίζουν τους Έλληνες.
Αυτό μπορεί να γίνει πρωτίστως μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, όπου η αμεσότητα της εκπροσώπησης είναι καθαρότερη και μπορεί ακόμη να μην υπακούει απόλυτα σε σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε.
- Πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης;
Φυσικά.
Στην πρωτεύουσα της μίας και αληθινής Μακεδονίας θα δοθεί η μητέρα των μαχών για την οριστική ανατροπή και ακύρωση του προδοτικού προσυμφώνου των Πρεσπών.
Η επικύρωσή του από μία ευκαιριακή πλειοψηφία στη Βουλή έγινε ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού από υπηρέτες μιας συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης.
Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, με μία άλλη πολιτική απόφαση, θα την ανατρέψουν.
Η αρχή για την ανάδειξη τέτοιων αποφασισμένων προσώπων μπορεί να διαμορφωθεί στο κύταρρο της δημοκρατίας μας, την αυτοδιοικητική δηλαδή έκφρασή της.
- Ο δήμος ασκεί εξωτερική πολιτική;
Στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων θα αρνηθείτε να συνεργαστείτε με αιρετούς της γειτονικής χώρας, η οποία προφανώς και θα εμφανίζεται επισήμως ως Βόρεια Μακεδονία.
Δεν πρόκειται ποτέ να δείτε την υπογραφή μας κάτω από οποιασδήποτε μορφής επίσημο έγγραφο που θα περιλαμβάνει στο κείμενό του τον ανιστόρητο όρο «Βόρεια Μακεδονία» ή «μακεδονικός» αναφορικά με συμφωνίες, πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας με φορείς της γειτονικής χώρας.
Θα ακυρώσουμε στην πράξη την προδοσία πετώντας την στα σκουπίδια της Ιστορίας.
- Με ποιες ενέργειες της σημερινής αρχής δηλώνετε αντίθετος;
Για παράδειγμα, θα καταργούσατε το Thessaloniki Pride αν αναλαμβάνατε τη διοίκηση του δήμου;
Απερίφραστα ναί.
Το συγκεκριμένο αίσχος προσβάλλει τις ηθικές αξίες των Ελλήνων, δημιουργεί λάθος πρότυπα στα παιδιά μας και προβάλλει με λάθος τρόπο την πόλη μας διεθνώς.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά τη διεξαγωγή του, όπως φυσικά και άλλων απαράδεκτων εκδηλώσεων, όπως λ.χ. την «γυμνή ποδηλατοδρομία»(!).
Επίσης θα επαναφέρουμε τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα στα «Δημήτρια» και θα θέσουμε στη σωστή βάση εκδηλώσεις όπως αυτές των «γιορτών πολυγλωσσίας», που δεν θα θίγουν την ιστορική πραγματικότητα και την εθνική μας ευαισθησία.
- Η ασφάλεια είναι ένα από τα θέματα που θέτουν ψηλά στην ατζέντα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Τι μπορεί να κάνει ο δήμος, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους τα ζητήματα αφορούν την κεντρική διαχείριση από πλευράς ΕΛΑΣ.
Η εγκληματικότητα, ιδιαιτέρως της λεγόμενης βαριάς μορφής, αυτή δηλαδή που απειλεί τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα, αυξήθηκε κατακόρυφα με την έλευση των χιλιάδων λαθρομεταναστών στην πόλη μας.
Θα πρέπει εφεξής η δημοτική αρχή να μη παρέχει καμμία διευκόλυνση στους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας, με τη μη παραχώρηση δημοτικών ακινήτων και δημοτικών κοινωνικών δομών για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, θέτοντας με τον τρόπο αυτό ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση, η οποία την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της τις μετέτρεψε σε ένα τεράστιο κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα καλώντας την τοπική αυτοδιοίκηση να το αντιμετωπίσει.
Επίσης, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας Δημοτικής Υπηρεσίας καταγραφής αλλοδαπών, με σκοπό την συλλογή στοιχείων που αφορούν στην ταυτοποίηση όσων διαμένουν στα όρια του Δήμου, αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας και ισχύος των δικαιολογητικών παραμονής τους, με τον τόπο διαμονής τους, την όποια τυχόν απασχόλησή τους, του τρόπου διαβίωσής τους κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα αυτοί φιλοξενούνται στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών της χώρας στην οποία φιλοξενούνται προσωρινά, ώστε να προστατεύεται και η δική τους αξιοπρεπής διαβίωση αλλά και η ζωή των Ελλήνων από τυχόν δικές τους παραβατικές συμπεριφορές.
Είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου, οι οποίες βίωσαν πολύ νωρίτερα από εμάς τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης και τα κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα που αυτή επέφερε.
Η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να στελεχωθεί μέ νέο εκπαιδευμένο προσωπικό και με εκπαίδευση του κατάλληλου από το υπάρχον, να αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες (οπλοφορία και δικαίωμα πραγματοποίησης συλλήψεων).
Απαντώντας στις όποιες επιφυλάξεις, θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν τα όπλα κατάλληλα εκπαιδευμένων για την προστασία μας ανθρώπων, αλλά αυτά που ήδη υπάρχουν στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών που κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανεξέλεγκτοι.
Τέλος, η δημιουργία ενός Κοινού Κέντρου Αναφοράς Παραβατικότητας, μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, θα συντελέσει τα μέγιστα στην άμεση επέμβαση και καταστολή της παραβατικότητας.
- Έχουν θέση οι ιδιώτες στον τομέα της Καθαριότητας;
Το δικό μας μοντέλο στον τομέα αυτό, με το απορριμματοφόρο γειτονιάς και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θυμίζει σε κάποιο βαθμό δοκιμασμένες στο παρελθόν μεθόδους αποκομιδής, που συνεχίζονται και σήμερα σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, απαιτεί μόνιμο προσωπικό, εκπαιδευμένο όχι μόνο στην αποκομιδή, αλλά και στην παρέμβαση και αντιμετώπιση ενός πλήθους προβλημάτων στις γειτονιές, επαφή με τον κόσμο, υποβοήθηση των ΑΜΕΑ, καταγραφή των γενικότερων προβλημάτων.
Στο μοντέλο αυτό, με την υιοθέτηση ουσιαστικά από τους εκπαιδευμένους αυτούς υπαλλήλους καθαριότητας των χώρων δράσης τους, δεν χωρούν ιδιώτες.
- Υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων ενόψει δευτέρου γύρου; Σας προσέγγισε κάποιος προεκλογικά για να συμπορευτείτε μαζί του;
Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μία προσπάθεια (δι’ αντιπροσώπων!) για προσέγγισή μας από κάποιον υποψήφιο δήμαρχο, αλλά δεν προχώρησε.
Ο λόγος είναι ότι, όπως σας είπα, εμείς υπερασπιζόμαστε αξίες.
Αξίες που δεν έχουν καμμία σχέση με παλαιοκομματικές συναλλακτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, εκπροσώπων ενός κόσμου που αφού κατέστρεψε την πατρίδα, σβήνει μαζί με την εποχή του αφήνοντας πίσω του, δυστυχώς, ερείπια.
Εμείς με αυτόν τον κόσμο δεν έχουμε, και δεν πρέπει να έχουμε, τίποτε κοινό.
- Με το νέο εκλογικό σύστημα και με δεδομένο τις πολλές υποψηφιότητες, δεν φοβάστε ότι ο δήμος μπορεί να οδηγηθεί σε ακυβερνησία;
Ακυβερνησία δεν θα υπάρξει.
Οι Δήμοι θα διοικηθούν, διότι όσοι εκλεγούν έχουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες που γι’ αυτό θα τους εκλέξουν.
Αυτό που με φοβίζει, λοιπόν, είναι άλλο:
Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διοικηθούν και τα κριτήρια που θα οδηγήσουν σε συνεργασίες.
Βλέπετε ο «Κλεισθένης», ενώ εμπεριέχει το σπέρμα γέννησης ενός πολιτικού πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της πατρίδας μας, απαξιώνεται εν τη γενέσει του από αυτούς που τον δημιούργησαν.
Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, οφείλεται κυρίως στο ότι οι κομματικές υποψηφιότητες είναι «καμμένες» από χέρι, επομένως την επόμενη ημέρα κάπου θα πρέπει να στηριχτούν.
Για να αποφύγουν λοιπόν τον διάλογο και τη σύγκλιση, έστησαν υποτιθέμενους «αντάρτες» για να εγκλωβίσουν την ψήφο των θυμωμένων με τα κόμματα και τις πρακτικές τους πολιτών, ώστε με μία άθλια συναλλαγή (σού δίνω - μού δίνεις) να οδηγηθούν οι ψήφοι τους και πάλι στο κομματικό μαντρί διά της πλαγίας οδού.
Εμείς είμαστε πάνω από όλα αυτά.
Δεν θα μπούμε ποτέ σε μία τέτοια συναλλαγή.
Εμείς πιστεύουμε στη σύγκλιση των απόψεων, υπερασπιζόμενοι τις ιδέες και τις αξίες μας.
Εάν το έκαναν αυτό όλοι, θα ήταν αναγκασμένη η νέα δημοτική αρχή να φέρνει προς συζήτηση τις προτάσεις της με τρόπο τέτοιον που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από την αντιπολίτευση ή έστω να ακολουθήσει επί αυτών ένας εποικοδομητικός διάλογος και να βρεθούν λύσεις, κα´τι που θα κάνουμε εμείς εφόσον μας εμπιστευθεί ο πολίτης.
Δυστυχώς, με τη νοοτροπία που φαίνεται να διαμορφώνεται, κάτι τέτοιο εκτιμώ ότι δεν θα το δούμε προς το παρόν.
Η βίαιη αυτή μεταβολή του εκλογικού νόμου δικαιούται χρόνο προσαρμογής, που δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να θέλει να του τον παράσχει...