Όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα «Νικκέι», στις 10 Απριλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες τω...
Όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα «Νικκέι», στις 10 Απριλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
Ένα σενάριο που φέρνει στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά του Ψυχρού Πολέμου εκτυλίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη θάλασσα της Ιαπωνίας μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού F-35A ανοικτά των ακτών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα «Νικκέι», στις 10 Απριλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ.
Παρά τις προσπάθειες δύο εβδομάδων, οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο λίγα θραύσματα του αεροσκάφους στον Ειρηνικό ενώ αγνοείται και ο πιλότος.
Το αεροσκάφος βρισκόταν σε αποστολή νυχτερινής άσκησης, όταν χάθηκε η επαφή.
Η ιαπωνική εφημερίδα «Nικκέι» γράφει ότι μια πιθανή θεωρία για τη συντριβή του F-35A είναι ότι ο πιλότος αντιμετώπισε έλλειψη οξυγόνου επειδή υπήρχαν προβλήματα με το αντίστοιχο σύστημα του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία, τα κορυφαία αεροσκάφη F-22 Raptor και F-35 αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πιλοτικά συστήματα οξυγόνου. Πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί. Το 2010, ένα F-22 συνετρίβη πιθανώς λόγω έλλειψης οξυγόνου για τον πιλότο.
Λόγω του προβλήματος, υπήρξε ακόμη απαγόρευση πτήσεων για το F-35 το διάστημα 2017/2018, και η τεχνολογία του αναβαθμίστηκε.
Το μοντέλο που συνετρίβη δεν είναι ένα παλιό στρατιωτικό αεροπλάνο, αλλά το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Αμερικής.
Όπως είναι φυσικό, το Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin θέλουν να κρατήσουν τα τεχνικά του μυστικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ώστε να μην πέσουν σε λάθος χέρια.
Το πρόγραμμα F-35 είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρότζεκτ στην ιστορία των ΗΠΑ .
Μέχρι το έτος 2044, οι ΗΠΑ θα δαπανούν - στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού - κατά μέσο όρο 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της εκπαίδευσης για τα F-35A, υπολογίζεται τώρα στο αδιανόητο ποσό των 1.196 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική