Ανάβει για τα καλά ο πόλεμος στην Λιβύη η οποία μετατρέπεται ταχέως σε «Συρία» με δράση Αμερικανών και Ρώσων. Πριν λίγ...
Ανάβει για τα καλά ο πόλεμος στην Λιβύη η οποία μετατρέπεται ταχέως σε «Συρία» με δράση Αμερικανών και Ρώσων.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο της γνωστής μας CIA με ειδική πτήση κατευθύνθηκε στην Λιβύη, την στιγμή που στο έδαφος δρουν επιβεβαιωμένα, δύο ρωσικές μισθοφορικές εταιρείες, με τις επωνυμίες Wagner και RSB, οι οποίες πολεμάνε με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ενώ την ίδια στιγμή, εκατοντάδες αιγυπτιακά άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στα σύνορα με την ταραγμένη αυτή χώρα, σε ένα άκρως περίπλοκο και λίαν επικίνδυνο σκηνικό απέναντι από την Κρήτη.
CIA Linked Gulf Air Group (Tepper) Lockheed L-100-30 N3796B tracking near #Sicilia probably heading #Libya pic.twitter.com/NBOxA1tPjt— Manu Gómez (@GDarkconrad) 7. April 2019
Την ίδια στιγμή, ενεργοποιείται και η βάση της Σούδας, καθώς πριν λίγο είχαμε πτήση αμερικανικού αεροπλάνου προς τη Λιβύη.
US Special Operation Command Dash 8 Q200 RO-6A N8200R heading #Libya from Souda Bay pic.twitter.com/hJJy3MeMub— Manu Gómez (@GDarkconrad) 8. April 2019
Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στα σύνορα της Λιβύης, μετά από εντολή του προέδρου Αλ Σίσι αναπτύχθηκαν αιγυπτιακές τεθωρακισμένες μονάδες, εξοπλισμένες με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.
Egyptian army 4th armored division— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) 6. April 2019
The Egyptian Army has 4 armored divisions (3 operate M1A1 MBTs & only one in the western military region operates M60A1/3 Tanks) in addition to 7 mechanized infantry divisions equipped with M60 & T-62/55 that will be replaced with T-90s Tanks pic.twitter.com/jQqftQWTVH
Egyptian army 21st Armored division stationed in the western military region near the borders with #Libya pic.twitter.com/7hqnI5oYLX— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) 7. April 2019
Οι μάχες στην Τζαμαχιρία (Λιβύη) ανησυχούν πολύ τους Αιγύπτιους.
Ως εκ τούτου, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αξιοπιστία της ασφάλειας των συνόρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αιγυπτιακοί λογαριασμοί στο Twitter παρουσιάζουν την 21η τεθωρακισμένη μεραρχία να βρίσκεται κοντά σε αυτό το «καυτό σημείο».
Δημοσιεύονται επίσης φωτογραφίες στρατιωτικού εξοπλισμού, που αποτελούνται από άρματα μάχης M60A1 και M60A3.
Δεν πρόκειται για σύγχρονα άρματα μάχης, (δεν χρειάζεται άλλωστε) , αλλά μιλάμε για πάνω από τριακόσιες μονάδες τέτοιου εξοπλισμού στο βορειοαφρικανικό θέατρο των επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν μια μάλλον τρομερή δύναμη.
Οι αιγυπτιακές μεραρχίες διαθέτουν επίσης τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M113, μεγάλο αριθμό τζιπ Humvee και Ural-4320, ενώ η κάλυψη από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιείται από τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Kvadrat και Shilka ZSU-23-4.
Η σύνθεση του αιγυπτιακού στρατού περιλαμβάνει επίσης τρεις ταξιαρχίες εξοπλισμένες αποκλειστικά με σύγχρονα αμερικανικά άρματα μάχης M1A1 Abrams.
Εκτός από αυτές υπάρχουν επτά μηχανοκίνητες μονάδες με άρματα μάχης τύπων M60, T-55 και T-62, τα οποία θα αντικατασταθούν ρωσικά άρματα μάχης T-90S.
Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν σήμερα επίσης το νέο αρχηγείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων «Το Οκτάγωνο» στη νέα διοικητική πρωτεύουσα.
Το Στρατηγείο αποτελείται από 8 συγκροτήματα κτιρίων που ενώνονται με ατέλειωτα τούνελ.
Ρώσοι μισθοφόροι και CIA
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που διοικείται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ , ξεκίνησε την πρώτη αεροπορική επίθεση στα προάστια της Τρίπολης.
Η Μόσχα μυστικά βοηθά τον Χαφτάρ με την δράση Ρώσων μισθοφόρων.
Αν και ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού, ο εκπρόσωπος του στρατού του Χαφτάρ, Αχμέντ Al-Mismari δήλωσε στις 7 Απριλίου ότι «ο στρατός υπό τις διαταγές του στρατάρχη χαλίφα Χαφτάρ χαιρέτισε τη στάση της Ρωσίας για την κατάσταση στη Λιβύη.»
Η επίθεση του στρατού του Λίβυου στρατάρχη στην Τρίπολη συνοδεύεται από δεκάδες δημοσιεύσεις του δυτικού Τύπου περί ύπαρξης ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας με την επωνυμία Wagner.
Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph έγραψε για αυτό εκτενές ρεπορτάζ.
Την ίδια στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη συνάντηση του Χάφταρ στις 7 Νοεμβρίου 2018 με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, παρόν ήταν ο επιχειρηματίας Yevgeny Prigogine.
Αυτός ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας μισθοφόρων PMC Wagner.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του έτερου μισθοφορικού ομίλου RSB, Ολέγκ Κρινίτσιν, δήλωσε ότι Ρώσοι εμπειρογνώμονες με στρατιωτική εμπειρία εργάζονται στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της, η RSB Group τοποθετείται ως ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.
Έτσι πολύ πιθανό έως σίγουρο λοιπόν η πολεμική εμπλοκή Ρώσων του RSB-Group στην επίθεση του LNA στην Τρίπολη .
Η ρωσική εταιρεία αναφέρει στον ιστότοπο της ότι τα μέλη της εκτελούν «τα καθήκοντά τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ιδίως σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων, με υψηλή τρομοκρατική απειλή …» κ.λπ.
Αναφέρεται επίσης ότι «για την εκτέλεση ειδικών επιχειρησιακών καθηκόντων στα εδάφη άλλων κρατών δημιουργήθηκε δύναμη προσωπικού περίπου 250 ατόμων, αποτελούμενη από επιτελικούς αξιωματικούς των μονάδων ειδικών δυνάμεων διαφόρων στρατιωτικών κλάδων που έχουν τεράστια προσωπική εμπειρία σε μάχες και ειδικές αποστολές ».
Ο κ. Κρινίτσιν δήλωσε νωρίτερα ότι οι ειδικοί του Ομίλου RSB πραγματοποίησαν εργασίες αποναρκοθέτησης στο εργοστάσιο της Βεγγάζης.
Το κλιμάκιο της γνωστής μας CIA με ειδική πτήση μετέβη πιθανόν στην Λιβύη για να διαπιστώσει και να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον, τι ακριβώς λαμβάνει χώρα, για να υπάρξει ανάλογη αμερικανική αντίδραση, στον αιφνιδιασμό του Πούτιν που έχει περάσει στην Α.Μεσόγειο αρκετά πολεμικά πλοία και υποβρύχια με πυραύλους kalibr , για όλα τα ενδεχόμενα.
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο Χαφτάρ που ελέγχει τα κύρια πεδία πετρελαίου και τα τερματικά στα ανατολικά της χώρας, διαθέτει ισχυρούς οικονομικούς πόρους για να ενισχύσει τις θέσεις του στη Λιβύη.
Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το γεγονός, δεδομένου ότι η όλη επιχείρηση πετρελαίου στη χώρα διοικείται από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Τρίπολη.
Και σχεδόν το σύνολο των εσόδων της από την πώληση των υδρογονανθράκων εισρέει στον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με την εθνική συμφωνία (PNS), με επικεφαλής τον αντίπαλο πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez Σαράι, ο οποίος αναγνωρίζεται από όλη την διεθνή κοινότητα.
Όλα όμως αλλάζουν έτσι μετά την Συρία ήρθε η ώρα της μοιρασιάς της Λιβύης ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία.