Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της; Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, ό...
Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της;
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.
Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και Αγία Εβδομάδα, σε διάκριση της Καθαρής Εβδομάδας που είναι η πρώτη εβδομάδα των νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και όλων των άλλων εβδομάδων του έτους, καθώς επίσης και Εβδομάδα ξηροφαγίας επειδή ακολουθείται αυστηρή νηστεία.
Παλαιότερα ονομαζόταν και άπρακτος εβδομάς όπου παράλληλα με την αυστηρή νηστεία συνηθίζονταν και η πλήρης αποχή από κάθε εργασία.
Το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαΐων ψάλλεται ο Όρθρος της επομένης μέρας της Μεγάλης Δευτέρας, ομοίως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος.
Έτσι το απόγευμα κάθε ημέρας τελείται ο Όρθρος της επομένης.
Αναλυτικότερα για το τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της:
Μεγάλη Δεύτερα (Βράδυ της Κυριακής των Βαΐων)
Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη ως εξής:
1ον Στην ζωή του Ιωσήφ του Παγκάλου ο οποίος φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έρριξαν σ’ ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο.
Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου.
2ον Στην άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως (Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13).
Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών.
Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Μεγάλη Τρίτη (Βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας)
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη ως εξής:
1ον Στις δέκα παρθένες της γνωστής παραβολής του Κυρίου.
Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.
2ον Στην παραβολή των Ταλάντων μας καλεί, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.
Μεγάλη Τετάρτη (Βράδυ της Μεγάλης Τρίτης)
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα.
Κατά την ημέρα αυτή στην Εκκλησία ψάλλεται το Τροπάριο της Κασσιανής ένα ποίημα υπέροχο και κατανυκτικό.
Μεγάλη Πέμπτη (Βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης)
1ον Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία.
2ον Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή της παραδόσεως σ’ εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
3ον Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στο Όρος των Ελαιών.
4ον Της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Μεγάλη Παρασκευή (Βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης)
Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επιτελούμε σύμφωνα με ότι παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου.
Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».
Μεγάλο Σάββατο (Το Πρωί και το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής)
Έχουμε την ταφή του Κυρίου και την Κάθοδο του Κυρίου στον Άδη όπου εκύρηξε το Ευαγγέλιο στους νεκρούς.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε την ακολουθία Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων ή των χωριών όπου ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου (Η ζωή εν τάφω, Άξιον εστί, Αι γενεαί πάσαι).
Κυριακή του Πάσχα (Το Πρωί μέχρι και το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου)
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και 1η Ανάσταση όπου ψάλλεται το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη.
Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως με ψάλλεται το «Δεύτε λάβετε φως» και στις 12:00 π.μ. (Κυριακή) ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.
Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί στις 11:00 π.μ. τελείται ο Εσπερινός τη Αγάπης όπου αναγιγνώσκεται το Ιερό Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"