GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. - «Πυλώνας σταθερότητας» με 40,000 Αττίλες!

της Φανούλας Αργυρού* Στην ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε «πυλώνα ...




της Φανούλας Αργυρού*

Στην ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε «πυλώνα σταθερότητας», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στις  αρχές Απριλίου 2019 ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ. Σάββας Αγγελίδης, βρέθηκε στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. 
Στις 4 Απριλίου 2019  σε συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό  Άμυνας  Gavin Williamson υπέγραψαν «Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας». 

«…Το μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και διερεύνησης νέων τομέων και ευκαιριών για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας.  Προβλέπει αναβάθμιση της υπάρχουσας συνεργασίας με επιμέρους πρόνοιες για κοινές ασκήσεις, διευρυμένη ανταλλαγή εμπειριών και επιτελικής συνεργασίας, φοίτηση Κυπρίων αξιωματικών σε βρετανικές στρατιωτικές σχολές, συνέργειες σε θέματα τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, εξοπλιστικά προγράμματα, κυβερνοάμυνα-κυβερνοασφάλεια κ.α.

Ο Υπουργός Άμυνας  Σάββας Αγγελίδης δήλωσε μετά από την υπογραφή του μνημονίου στο ΚΥΠΕ ότι με τέτοιου είδους συμφωνίες επιβεβαιώνεται η αναγνώριση από άλλες ώρες του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου….
Αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας…» (www.reporter.com.cy 4.4.2019) 

Σημ. Οι τελευταίες … δημοφιλείς πιπίλες  των κυπρίων  και ελλαδιτών πολιτικών…  οι «πυλώνες σταθερότητας».


Στην ανακοίνωσή του το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, άστε που δεν αναφέρεται καν σε όλα αυτά  και για «πυλώνα σταθερότητας» έγραψε τα εξής μεταξύ άλλων,  για τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο :

«penned an important agreement strengthening the existing deep defence links between the two nations…. Cyprus is a valued partner and friend, and through signing this agreement we have reinforced our already close ties across defence for years to come…»

Ελεύθερη μετάφραση –«…υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες βαθιές αμυντικές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών…
Η Κύπρος είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, και με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχουμε ενδυναμώσει τις ήδη στενές μας σχέσεις στο θέμα της άμυνας για τα επόμενα χρόνια…»


Γ. Ομήρου – «¨Εμπαιγμός και μνημείο υποκρισίας»

Η μόνη αντίδραση πιστεύω ήταν  από τον τέως Υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Ο  οποίος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συνομολόγηση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου…
Παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία δυνάμει της Συνθήκης Εγγυήσεως, υπήρξε ένοχη κατά συρροήν και κατ΄εξακολούθησιν παραβίασης αυτών των υποχρεώσεων.
Το 1974, ανέχθηκε το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.
Ουδέν έπραξε για την προάσπιση της ανεξαρτησίας… 
Το 1983 ουδέν έπραξε για την αποτροπή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους». 
Και χαρακτήρισε την «συμφωνία» εμπαιγμό και μνημείο υποκρισίας.
(www.reporter.com.cy 5.4.2019).

Δικαιολογημένες οι απορίες του κ. Γ. Ομήρου.  
Προκύπτουν πολλά σοβαρά ερωτήματα στα οποία δεν εμβάθυνε ο κ. Ομήρου αλλά μας ενημέρωσε πως δεν γνώριζαν για την τροχοδρόμηση μιας τέτοιας συμφωνίας.
Σε ώρες και μέρες τόσο κρίσιμες με τις δραματικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit, το να υπογράφεται στα  «κρυφά» μια τέτοια συμφωνία σε σχέση με τις «βρετανικές κυρίαρχες περιοχές» των βάσεων που εμπλέκονται και στην Συμφωνία της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με την ΕΕ, να λέχθηκαν και να γράφτηκαν τα πιο πάνω, αποτελεί πλέον κάτι περισσότερο από εμπαιγμό και υποκρισία. 

Όταν:

Α)  δεν δίνουν  στην δημοσιότητα το αυτούσιο λεκτικό του εν λόγω «Μνημονίου» για να δει και ο λαός τι ακριβώς συμφώνησαν («για τα επόμενα χρόνια»)  καθώς κανένας δεν χαρακτήρισε την εν λόγω «Συμφωνία» ως ΜΥΣΤΙΚΗ (SECRET)  

Β) ούτε λέξη για το Brexit  και πως επηρεάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι περιοχές των εν λόγω «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των βάσεων» σ΄αυτήν, με μιαν άτακτη έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, ή αλλιώς

Γ) ο κύπριος Υπουργός δεν εξηγεί πως δικαιολογεί ότι «μετά από την υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας»  και ότι αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας»  με τη μισή ΚΔ να  βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή με 40,000 κατοχικά στρατεύματα και εκατοντάδες χιλιάδες έποικους κουβαλητούς με μιναρέδες  να αυξάνονται και να πληθαίνουν  σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γής μας

Δ) να μην εξηγούν γιατί δεν δίνουν στην  δημοσιότητα  την υπογραφείσα  «Συμφωνία», μήπως 1) έχει οτιδήποτε να κάνει με υποβάθμιση της απόφασης ορόσημο, του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο στις 30 Ιουλίου 2018, που ανησύχησε έντονα τη βρετανική κυβέρνηση, το οποίο με όλους τους επτά δικαστές διαφώνησε  με την θέση του Υπουργού Εσωτερικών (Βρετανίας) ότι το 1960 οι βάσεις μετατράπηκαν σε «new entities» και αποφάνθηκε ότι οι βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα;
Και 2)  με την  «γνωμοδότηση» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για το αποικιακό καθεστώς του Μαυρίκιου της 25ης Φεβρουαρίου 2019, η οποία έχει επιπτώσεις και στο καθεστώς τον βρετανικών βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Ε) Μήπως  μια αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία (no-deal Brexit) είναι ασυμβίβαστη με την Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960,  η οποία (άτακτη έξοδος) μπορεί να μετατρέψει τα  ελαφρά «όρια – boundaries» των «κυρίαρχων περιοχών των βάσεων» σε «σύνορα – borders» που είναι σκληρά και να δώσει ευκαιρία στην Τουρκία, που πρωτοπορεί στην εκμετάλλευση κειμένων και να αποπειραθεί παραβιάζοντας την Συνθήκη κάποια νέα παράνομη δράση στο νησί;
(Σχετική η δεύτερη παράγραφος του δεύτερου άρθρου της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960).

Εν… κρυπτώ

Για όλα αυτά οι πολιτικοί στην Κυπριακή Δημοκρατία, κυβέρνηση και βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται, ας διαβάσουν τις δύο λεπτομερείς καταθέσεις του Δρ Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, ως βρετανού υπηκόου που ζει και εργάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις οποίες κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου  για το θέμα του Brexit και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Βουλής.
Είναι εκπληκτικό το ότι οι καταθέσεις του Δρ. Κυριακίδη είναι μοναδικές στο περιεχόμενό τους, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης  άτακτου Brexit και σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ακόμα να ανοίξει μια ειδική ιστοσελίδα για καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις επί όλων των πτυχών του Brexit!

Οι καταθέσεις του Δρ. Κλέαρχου Α. Κυριακίδη στη Βουλή των Κοινοτήτων εδώ: 

και



Στο κύριο πρωτοσέλιδο  άρθρο του στη  «Σημερινή» 7.4.2019, ο κ. Κώστας Ν. Χατζηκωστής, με τίτλο « Ο  Πρόεδρος σιωπά» κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φανερώσει τι κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες όταν έγραψε:

«…Τον ρωτούν, τι ο Τσίπρας είπε με τον Ερντογάν για το Κυπριακό.
Δεν απαντά.
Τον ρωτούν πώς και γιατί εξουσιοδότησε τον Κατρού­γκαλο να συζητά το Κυπριακό με τον Τούρ­κο Υπουργό Εξωτερικών. Και πάλιν δεν απαντά.
Η επιλογή της σιωπής μεταλλάσσει τη θολή πολιτική διαχείριση του Κυπριακού σε ανευθυνοϋπεύθυνη… 
Τα ίδια ισχύουν και για τη συνάντηση Κατρούγκαλου στη Λατάκεια.
Αν, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης και δεν απαντά και δεν ενη­μερώνει τον Λαό, συνιστά αχαρακτήριστη πολιτική συμπεριφορά…
Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει τι έγινε με τον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο.
Η πολυπράγμων και θολή πολιτική, με κάλυψη σιωπής, συνθέτει μήτρα για γέννηση νέων, μοιραίων λαθών.
Νέων περιπετειών με χείριστο πρότυπο τη Συμ­φωνία των Πρεσπών, την οποία χαιρέτισε(!) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από κεκτημένη «ρεαλιστική» ταχύτητα.
Του Εθνικού αυτού θριάμβου των Πρεσπών, τον οποίο λοξοκοι­τάζουν για ανάλογο θρίαμβο στο Κυπριακό, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση του Νόμπελ Εθνικής Μειοδοσίας.»

Στις 17 Μαρτίου 2019 είχα δημοσιεύσει στην «Σημερινή» το άρθρο μου με τίτλο « Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;» παραθέτοντας λεπτομέρειες για  εκείνα τα πρωτοφανή «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου – 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου – με την δικαιολογία ότι τάχατες ήθελαν να… τιμήσουν την κυπριακή ομογένεια (!).
Τα οποία διοργάνωσε το Φόρειν ΄Οφις προσφέροντας επίσημη επίσκεψη στον Νίκο Αναστασιάδη 3-6 Μαρτίου 2019. Και γιατί εντός  48 ωρών μετά έφθασε πίσω του ο  Πολιτικός Διευθυντής του Φόρειν ΄Οφις Richard  Moore, για να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων όπως, Brexit, περιφερειακές σχέσεις & Κυπριακό, σύμφωνα με το τουίτερ της Βρετ. Υπάτης Αρμοστείας (8.3.2019); Και να σημειώσουν ότι «επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των σχέσεων ΗΒ»;
Γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν για να… τιμήσουν την ομογένεια;

Πόσο σχετίζονται η σιωπή Αναστασιάδη, τα «Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι, οι  επαφές Richard Moore, το «Μνημόνιο» Williamson/Αγγελίδη και το Brexit;

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ (14/4/2019)